Vreme čitanja: oko 7 min.

Košarkaški kalendar 2023. (II deo) - Mirotić u sagi sa Večitima, srebrna medalja i Boriša Simanić!

Vreme čitanja: oko 7 min.

Svetislav je sa nacionalnim timom uradio ono što su mnogi verovali da nije moguće

  • 2
Košarkaški kalendar 2023 Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay, BEAUTIFUL SPORTS/Carabelli/imago sportfotodienst/Profimedia, MN Press/Nebojša Paraušić, fiba.basketball

Nakon prvog dela gde smo se osvrnuli na sve što je u prvih šest meseci okupiralo misli naših navijača i ljubitelja košarke, okrećemo se drugom delu godine gde nas je reprezentacija sve ujedinila.

Svetislav Pešić je nakon brojnih kritika zapušio usta svima i pokazao zašto je doveden na čelo reprezentacija.

Sa druge strane klubovi su napravili neke istorijske potpise i rezultate, a više o tome čitajte dalje u tekstu...

Jul

4. jul - Crvena zvezda - Nikola Mirotić dobio veliku ponudu od crveno-belih.

4. jul - Partizan - KLS nije izdala dozvolu crno-belima da učestvuju u domaćem prvenstvu.

9. jul - NBA - Najatraktivnija liga na svetu objavila je da će se igrati sezonski kup turnir od naredne sezone.

12. jul - Partizan - "Ne prihvatamo jednostrani raskid ugovora Jama Madara"

14. jul - Crvena zvezda - Šabaz Nejpir završio dogovor sa crveno-belima i biće novo pojačanje tima sa Malog Kalemegdana.

22. jul - Partizan - Nikola Mirotić odbio sve ponude srpskih timova uz krajnje neočekivanu poruku na društvenim mrežama.

24. jul - Reprezentacija - Nikola Jokić odlučio da ne učestvuje na narednom Mundobasketu.

30. jul - Orlići - Omladinska košarkaška reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Avgust

12. avgust - Partizan - Crno-beli su doveli veliko pojačanje iz NBA lige, potpisao je Pi Džej Doužer.

13. avgust - NBA - Dirk Novicki, Mark Gasol i Toni Parker izabrani su za "Košarkašku kuću slavnih". Od američkih ličnosti izabrani su Dvejn Vejd i Greg Popovič.

17. avgust - Reprezentacija - Košarkaši Srbije otputovali u Kinu na pripremni turnir.

26. avgust - Reprezentacija - Naš nacionalni tim otvorio je Mundovasket utakmicom protiv Kine i slavila rezultatom 105:63.

30. avgust - Boriša Simanić - Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Južni Sudan, ali bila je to utakmica koja je poremetila na momenat, a onda i dala vetar u leđa našim košarkašima. Desila se povreda Boriše Simanića nakon što ga je igrač Južnog Sudana Nuni Omot udario laktom. Usled te povrede došlo je do unutrašnjeg krvarenja zbog čega je kasnije našem reprezentativcu uklonjen bubreg. Ovo je Borišu sklonilo sa terena na više od pola godine, a ni u ovom trenutku ne zna se datum njegovog povratka.

Septembar

1. septembar - Reprezentacija - Košarkaši Srbije poraženi su od Italije, zatečeni celom situacijom koja je nastala oko Borišine povrede i svih komplikacija koje su pratile to.

5. septembar - Reprezentacija - U četvrtfinalu Mundobasketa reprezentacija Srbije odigrala je najbolji meč u poslednjih nekoliko godina i to protiv selekcije Litvanije i plasirala se u polufinale, gde je na megdan otišla Kanadi. Završni rezultat utakmice sa Litvancima je bio 87:68.

8. septembar - Reprezentacija - Naši košarkaši odigrali su utakmicu sa selekcijom Kanade i nakon pobede 95:86 obezbedili su sebi srebrnu medalju, usledila je borba za zlato.

10. septembar - Reprezentacija - Finale Mundobasketa nije donelo preterano slavlje našem narodu, pošto je selekcija poražena, ali nije nam puno trebalo da shvatimo kakav je uspeh srebrna medalja da se raspoloženje promeni. Momci su postali nacionalni heroji, a jedan od omiljenih postao je Boriša Simanić.

12. septembar - Doček reprezentativaca - Nakon 10 sati puta, na aerodromu "Nikola Tesla" dočekani su srebrni košarkaši.

12. septembar - Balkon - Sledeće veče košarkaši reprezentacije Srbije dočekani su na istorijskom "Balkonu" u društvu basketaša i Novaka Đokovića. Na doček je došlo više desetina hiljada ljudi, a zauvek će ostati upamćene suze naših sportista, koji su te večeri ušli u legendu!

18. septembar - ABA Superkup - Crvena zvezda je odlučila da ne učestvuje na Superkup takmičenju ABA lige.

20. septembar - ABA Superkup - Partizan je nakon pobeda protiv Mege i Igokee poražen u finalu ABA Superkupa od Studentskog centra rezultatom 83:81. Ovo je najveći uspeh podgoričkog tima.

30. septembar - Crvena zvezda - Sezona je počela za tim sa Malog Kalemegdana, uspeli su da savladaju ekipu Igokee u Laktašima rezultatom 81:63.

Oktobar

2. oktobar - Partizan - Crno-beli su zvanično sezonu u ABA ligi otpočeli pobedom protiv Mornara rezultatom 110:78.

3. oktobar - Crvena zvezda - Klub je uplatio 1.200.000 dinara porodicama ubijenih Srba na Kosovu.

5. oktobar - Partizan - Tim Željka Obradovića porazom je startovao sezonu u Evroligi. Izgubili su od Makabija rezultatom 96:81.

5. oktobar - Crvena zvezda - Crveno-beli ostvarili su prvu pobedu u prvom meču nove sezone Evrolige i to protiv ekipe Asvela rezultatom 94:73. Zvezda je u ovom meču izjednačila klupski rekord sa 17 pogođenih trojki na jednom meču.

8. oktobar - Makabi - Suspendovane utakmice izraelskih timova, moraće da traže novo mesto za igru.

10. oktobar - Tuča - U Pančevu na meču Tamiša i Čačka 94 desila se tuča u kojoj je učestvovao Nenad Nerandžić.

16. oktobar - Nikola Jokić - Centar Denver Nagetsa objavio je da će igrati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

21. oktobar - Crvena zvezda - Duško Ivanović je napustio crveno-bele sporazumnim raskidom ugovora.

22. oktobar - Crvena zvezda - Janis Sferopulos je postao novi trener Zvezde i na toj poziciji zamenio Duška Ivanovića.

23. oktobar - Mega - Partizan je pretrpeo težak, ujedno i prvi poraz u ABA ligi od ekipe Mege rezultatom 88:86.

24. oktobar - Makabi - "Ponos Izraela" dogovorio je sa čelnicima grada Beograda da svoje utakmice nastavi da igra u hali "Aleksandar Nikolić" usled eskalacije sukoba u predelu Gaze.

25. oktobar - Denver Nagets - Nikola Jokić je nakon presezonskih utakmica sa svojim timom počeo regularni deo sezone, uspešno pobedom nad Los Anđeles Lejkersima rezultatom 119:107.

26. oktobar - Večiti derbi - Prvi ovosezonski susret Partizana i Crvene zvezde odigran je u Evroligi i domaćinstvu crno-belih. Kao pobednik ovog i narednog derbija u ABA ligi, koji je odigran svega 4 dana kasnije, bio je tim Željka Obradovića.

Novembar 

3. novembar - Crvena zvezda - "Partizan uzurpirao Arenu, a ne plaća zakup i porez Srbiji".

11. novembar - Etore Mesina - "Nejpir nam šalje poruke, hoće da se vrati u Milano".

11. novembar - Etore Mesina - "Nikada nisam rekao da je igrač bilo kome izrazio želju da se vrati u Olimpiju. To je bila čista novinarska interpretacija. Veoma poštujem Nejpira i Zvezdu i po principu ne pričam o igračima iz drugih timova"

12. novembar - Partizan - Crno-beli su doživeli težak poraz u ABA ligi od ekipe Igokee, gde su nakon zaostatka od 20 poena uspeli da se vrate, ali je Mudi imao druge planove. Igokea je na kraju slavila rezultatom 91:89.

14. novembar - Partizan - "Vinovnik incidenta koji se veoma nedolično poneo prema igraču Partizana identifikovan je isto veče i protiv njega je pokrenut postupak pred disciplinskom komisijom Kluba", saopštio je klub kada je jednom navijaču zbog neprihvatljivog ponašanja na meču sa Igokeom zabranio ulaz na mečeve.

18. novembar - Partizan - Povredio se Uroš Trifunović na meču protiv tima Albe, a oporavak od povrede trajao je oko mesec i po dana.

19. novembar - Crvena zvezda - Klub sa Malog Kalemegdana objavio je da želi da vrati Nikolu Topića u svoje redove.

20. novembar - Partizan - Tim Željka Obradovića doživeo je i treću pobedu ove sezone u ABA ligi protiv ekipe Cedevita Olimpije.

29. novembar - Matijas Lesor - Centar Panatinaikosa snimljen kako slavi rođendan sina u Beogradu sa bivšim saigračima.

30. novembar - Matijas Lesor - Francuski reprezentativac se prvi put vraća u "Štark Arenu u prelepoj košarkaškoj atmosferi koju su mu Grobari napravili. Partizan je taj meč dobio posle produžetka rezultatom 92:87.

Decembar

6. decembar - Monako - "Šta da kažem, sve je rečeno. Ne znam, ovo je sramota za Evroligu. Ono što se dešava sada je sramota za Evroligu", izjavili su igrači Monaka posle poraza od Partizana.

18. decembar - Crvena zvezda - U crveno-beli deo grada dolazi kao pojačanje centar Fredi Gilespi.

21. decembar - Crvena zvezda - Šabaz Nejpir i Zvezda su sporazumno raskinuli ugovore i ubrzo potpisao sa Olimpijom Milano.

24. decembar - Partizan - Četvrti poraz crno-belih u ABA ligi ove sezone doživeli su protiv ekipe Zadra ubedljivim rezultatom 84:68.

26. decembar - Crvena zvezda - Nikola Topić se vratio u klub sa Malog Kalemegdana.

26. decembar - Partizan - Crno-beli zvanično predstavili Džejlina Smita kao novo pojačanje.

28. decembar - Partizan - Prelepa akcija Partizana na meču protiv Virtusa iz Bolonje, pozvali su navijače da donesu plišane igračke i bace ih pred početak meča na parket, a onda su one poslate deci koja su finansijski ugrožena.

29. decembar - ANGT Evroliga - "Next Generation" turnir Evrolige će prvi put imati tim iz Dubaija.

29. decembar - Detroit Pistons - Tim iz "Motor sitija" napravio je užasan negativan skor sa 28 vezanih poraza.

30. decembar - Žalgiris - Kazis Maksvitis je uprkos podrške igrača dobio otkaz i na mestu glavnog trenera menja ga Italijan i bivši trener Partizana Andrea Trinkijeri.

Nema nikakve dileme da je reč o jednoj veoma uspešnoj košarkaškoj godini i da će biti puno dugo upamćenih poznatih viralnih momenata.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić velikim rečima o Srbiji: "Smiren sam, znam da su moji igrači spremni za finale"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ne zaboravi

    1. januar 2024 | 15:31

    menadžer od jogija farela je rekao da su jogiju i njemu pretili iz jsd-a A rumeni i njegovi razbojnici kažu da su mirotiću pretili zvezda Crkva političari. KOME VEROVATI ?

  • Pravi covek ima obraza

    1. januar 2024 | 12:45

    Mirotic Balkanska Juda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA