Gde su, šta rade splitski huligani sa derbija 2 godine kasnije? Jedan mrtav, dvojica piju zajedno...

Na današnji dan viđena je jedna od najbrutalnijih tuča na večitom derbiju, koja je promenila navijački svet

  • 72
Huligani Split, derbi, 156. derbi, Partizan Zvezda

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/AFP/ATA Images/A. Nalbantjan/Facebook/Jakov Podrug

Na današnji dan, pre tačno dve godine, odigran je 156. večiti derbi, tokom kojeg je viđeno jedno od najvećih nasilja u istoriji srpskih navijača. Nasilje koje je poremetilo poredak među Grobarima i dovelo do nove podele i stvaranje još jedne frakcije.

U 15. minutu utakmice, u trenucima kada je na Severu zapaljena ogromna količina baklji, na Jugu je došlo do opšte tuče na tribinama, jer je deo Grobara, okupljen oko grupe Vandal Bojs, pokušao da preotme "šipku"!

Hrvatski huligani, 156 derbi, Zvezda, Partizan

Huligani sprženi bakljama i prebijeni na atletskoj stazi posle tuče na Jugu; Foto: ATA Images

Pojedini su čak na tribinama pustili "buvu" da su u pitanju Delije, koje su napale vođe Grobara, ali se ispostavilo da je u pitanju druga Grobarska grupa, potpomognuta prijateljima iz Splita.

Svi su bili identično obučeni, uniformisani da se lakše prepoznaju na tribinama. Na dogovoreni znak krenuo je napad ka vođama južne tribine. Bili su, ispostavilo se, potpomognuti MMA borcima iz Splita, koji su kasnije završili krvavih glava i skinuti do gole kože.

Video: Deo Grobara pokušao da preuzme Jug, završili krvavih glava i goli do gaća!

Da obični navijači i neke neutralne grupe na Jugu nisu u tim trenucima zaista pomislili da su u pitanju navijači Zvezde, pitanje je kako bi se sukob završio i da li bi se "šipka" odbranila. Krenulo je horsko skandiranje "Ubij cigana", dok su prebijeni navijači jedan po jedan izlazili goli na atletsku stazu.

Bio je to jedan od najvećih i najbrutalnijih međusobnih sukoba na Jugu u istoriji tribine. Na kraju se sve završilo kao pokušaj puča. Tadašnji Alkatraz je odbranio ''šipku'', a totalno je osramotio one koji su pokušali da preuzmu Jug.

156. Veciti derbi FK Partizan - Crvena zvezda, navijaci, tribine, baklje, bakljada

Tuča Grobara na Jugu na na 156. večitom derbiju; Foto: A. Nalbantjan

Završili su prebijeni, krvavih glava, sa naduveni od pesnica, sprženi od baklji i goli! Neki od njih izbačeni su na atletsku stazu sa tribine čak i bez donjeg veša! O njima se kasnije pričalo danima. Otriven im je identitet, bili su u zatvoru u Beogradu, a kasnije su se nagodili sa državom da priznaju krivicu i posle odležane kazne napustili su Srbiju.

Hrvatski huligani, 156 derbi, Zvezda, Partizan

Brutalne scene viđene su na Jugu; Foto: ATA Images

Hrvatski huligani koji su uhapšeni na derbiju bili su Ante Firić, Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug i Damir Tovarić.

Jedan umro, mnogi nestali, dvojica i dalje zajedno izlaze i piju piće...

 

Jedan od njih nedavno je poginuo, i to onaj koji je bio najistaknutiji - Ante Firić, koji je pretrčavao autoput u oktobru 2018. godine, kada je na njega naleteo automobil, posle čega je nastradao na licu mesta.

Ante Firic, navijac, Hrvatska, 156. Veciti derbi FK Partizan - Crvena zvezda, navijaci, tribine, baklje, bakljada

Ante Firić koji je poginuo u oktobru 2018. godine; Foto: Telegraf, A. Nalbantjan

Ispostavilo se da je jedan od huligana sa derbija i Damir Tovarić, poznati MMA borac iz Splita, kao i još nekoliko momaka koji treniraju MMA u Splitu, ali nisu toliko poznati. On je na derbi došao sa prijateljem Ivanom Miškovićem, najmlađim huliganom koji je uhapšen.

Ivan Ronald Mišković, Damir Tovarović

Damir Tovarić i Ivan Mišković; Foto: Facebook/Ivan Ronald Mišković

Mišković se, sudeći po društvenim mrežama, primirio se i sada više na profilnim slikama nema fotografiju sa Damirom Tovarićem, već je prvo stavio fotografiju sa jednom devojkom, a zatim i sa psom.

Zanimljivo je da se jedan od huligana koji je završio potpuno go na atletskoj stazi zapravo Srbin, koji je kasnije nastavio navijački da "deluje" na istočnoj tribini sa frakcijom Partizanovci.

Posle ovog poniženja, on je značajno napredovao na tribini među Grobarima okupljenim oko Miloša Radisavljevića Kimija, pa se čak i peo na "šipku", što je najveća čast koju jedan navijač može da doživi.

Tuca navijaca partizana, grobari, navijaci, goli, golaci, 156. Veciti derbi FK Partizan - Crvena zvezda, policija hapsi navijaca, navijac, hapsenje

Navijač koji je završio potpuno go na atletskoj stazi; Foto: Telegraf

Jedan od onih koji su prebijeni i uhapšeni na derbiju bio je i Stjepan Mihovilović, koji je imao i kriminalni dosije u Hrvatskoj.

Huligani, derbi Hrvatski, 156. derbi, Partizan Zvezda

Stjepan Mihovilović teško prebijen na derbiju; Foto: Profimedia/AFP

Dve godine ranije hrvatski mediji pisali su o Stjepanu Mihoviloviću, kako je pobegao iz zatvora dok je bio na odsluženju kazne od 3 i po godine u Šibeniku.

Mihomiloviću je dosije bio pun zbog sveta - droge, klvevete, krađa, razbojništva, pljački, posedovanja oružja... a vrhunac svega bilo je bekstvo iz zatvora, kada je otišao na sahranu i na groblju umakao čuvarima.

U danima kada je bio aktuelan, prepoznat je zbog karakteristične tetovaže na desnom ramenu.

Jakov Podrug, Stjepan Mihomilović

Stjepan Mihomilović i Jakov Podrug, još jedan od hrvatskih huligana sa derbija; Foto: Facebook.com/Jakov Podrug

Mihomilović je dobar drug sa Jakovom Podrugom, koji je takođe jedan od hrvatskih huligana koji je uhapšen pre dve godine. Nastavili su da se druže i posle izlaska iz zatvora, pa je jedan od njih na društvenim mrežama objavila i njihovu zajedničku fotografiju iz izlaska.

Jakov Podrug, Stjepan Mihomilović

Izlazak na piće dvojice splitskih huligana sa 156. večitog derbija nakon što su izašli iz zatvora; Foto: Facebook.com/Jakov Podrug

Ostali splitski huligani posle napuštanja Srbije gube gotovo svaki trag, mnogi su obrisali društvene mreže i povukli su se potpuno iz javnosti.

Ipak, ostaće upamćeni po dosad najbrutalnijoj sceni koja je viđena u istoriji srpske navijačke scene.

Kasnije su neki od njih priznali da su dobili 10.000 evra da se tuku na derbiju. Očigledno nisu bili svesni u koliko su opasan "pohod" krenuli i da će dobiti najgore batine i poniženje u svom životu.

Mnogima su te batine i zatvor pormenili život, što se može videti i po njihovim sudbinama i onim što rade danas, dve godine nakon brutalne tuče na Jugu.

Epilog navijačkih nereda na 156. večitom derbiju

 

Navijači Partizana, Grobari

Miloš Radisavljević Kimi sa svojom frakcijom na Večitom derbiju na Marakani; Foto: Marko Jovanović

- Stvorena je nova navijačka frakcija - "Partizanovci", pored aktuelne na Jugu i Zabranjenih, koji nisu želeli da se priključe Grobarima na Jugu posle prvobitnog pomirenja 2013. godine.

- Povratak Miloša Radisavljevića Kimija na navijačku scenu, koji je postao lider "Partizanovaca".

- Grupa Vandal Bojsi koji su bila glavna za tuču na derbiju, sada se vratila na Jug, a nedavno su transparentima prozivali Kimija na košarkaškom derbiju.

- Tenzije među Grobarima nastavljene su u naredne dve godine i traju i danas.

- Nerazjašnjeno ubistvo vođe Grobara, Ljubomira Markovića Kiće, koje je dodatno podelilo frakcije najvatrenijih pristalica Partizana.

- Na poslednjoj utakmici Partizana protiv Astane, viđene teške prozivke između frakcija, letak sa ozbiljnim optužbama na račun vođa "Partizanovaca" i napuštanje stadiona od strane Kimijeve ekipe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znamo vas

    13. decembar 2019 | 11:46

    Mi partizani I komunisti se nikada nismo delili, svejedno da li si druze iz Zagreba Beograda Pristine ili iz Splita.

  • Miloš

    13. decembar 2019 | 09:35

    Koga zabole šta rade? Bitno je da su osetili miris Srbije.

  • Rugalica

    13. decembar 2019 | 09:46

    I go go igracice kazu da je velika cast igrati oko sipke .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA