Bogut podržao Šimunića - ali ne sme da kaže "Za dom spremni"! (FOTO) (VIDEO)

- Patetično. Deset mečeva suspenzije zbog pretpostavki i optužbi. Ne bih smeo to da izgovorim, jer znamo kako to ide u Americi. Ali ja sam ponosan na hrvatsku krv i uvek ću biti - izjavio je saigrač Nemanje Nedovića i košarkaš Golden Stejta

  • 4

Josip Šimunić prima podršku sa skoro svih strana! Njemu je FIFA odredila suspenziju od deset mečeva zbog uzvikivanja ustaške parole "Za dom spremni". Šimunić osim podrške koju uživa u Hrvatskoj, najnovijeg branioca ima u saigraču Nemanje Nedovića i košarkašu Golden Stejta, Endru Bogutu, koji je Australijanac, ali vuče hrvatske korene.

Bogut je prvobitno na svom Tviter nalogu javno podržao reprezenzativca Hrvatske:

- Vau, FIFA! Patetično. Deset mečeva suspenzije zbog pretpostavke i optužba. A šta sa mitom koji dobijate za domaćinstva Mundijala? - napisao je iskusni centar na svom profilu.

Australijski internacionalac je zatim svoju javnu podršku Šimuniću objasnio i u intervju za američki "Croatian Sports", a i sam je priznao da ne bi smeo da izgovori ovaj slogan pred kamerama:

- Taj povik  Hrvati koriste od 16. veka. Tačno je da su ga koristili i fašisti, ali bilo je takvo vreme. Šta bi bilo recimo da neka radikalna grupa pretvori "Kako si" u svoj službeni slogan?. Kazna nije fer prema Šimuniću. Osetljivo je, ali ja nemam sumnje da je to govorio kao ponosan Hrvat koji se plasirao na SP, a ne u znak diskriminacije Srba, Jevreja ili nekog drugoga.

- Uostalom, onaj nacistički "Za dom spremni" ima još reči koje dolaze nakon tih. Iskazao sam njemu podršku na Tviteru, neki mi govore da je fašista, ali znam istoriju i da je to deo hrvatske istorije.

- Ne bih smeo to da izgovorim, jer znamo kako to ide u Americi. Ali ja sam ponosan na hrvatsku krv i uvek ću biti. Moja porodica imala je iste probleme kao mnoge hrvatske u bivšoj Jugoslaviji 60-ih i 70-ih, ali nisu današnji ljudi u Srbiji ili Americi odgovorni - govorio je Bogut.

Nije ispravno nekom kaznom od deset utakmica oduzeti karijeru, trebalo bi edukovati ljude o tom sloganu i što on znači Hrvatima. Uostalom, i kad ga prevedeš, svi vide da nema ničega opasnoga. Razočaran sam pritiskom na Šimunića, hrvatske političare, medije - izjavio je Endru Bogut.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zullu

    18. decembar 2013 | 22:23

    Ponosni Hrvat???Retkost...Na sta si ponosan, na Jasenovac?Kompleksi su cudo...

  • baccko

    18. decembar 2013 | 23:31

    BYKOBAP

  • Nislija

    19. decembar 2013 | 13:35

    Ma kazi slobodno,podrzi ga do kraja.....podrzi svoje pretke!!!Hehe..ovaj je svestan da bi ga Ameri odmah proterali iz USA pa se uplasio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA