RETROVIZOR 2012: Toma konačno predsednik, Dačić konačno premijer, ličnost godine - Vučić! (VIDEO)

Telegraf je za vas napravio retrospektivu političke 2012. godine. Pogledajte još jednom šta nas je nerviralo i zasmejavalo, ko je šta dobio, a ko šta izgubio i zbog čega je i ova godina bila vrlo turbulentna

  • 0

TURBULENTNA 2012! U godini koja je polako ističe izdešavalo se mnogo stvari zbog kojih možemo da kažemo da je bila poprilično zanimljiva.

Sasvim sigurno obeležili su je izbori posle kojih je Srbija dobila novu Vladu SNS-a, SPS-a i URS-a na čelu s Ivicom Dačićem i novog predsednika, bivšeg lidera naprednjaka Tomislava Nikolića. Ipak, zbog borbe protiv korupcije koju odlučno i beskopromisno sprovodi ličnost godine je, bez ikakve sumnje, Aleksandar Vučić!

Telegraf je za vas napravio retrospektivu političke  2012. godine.

JANUAR: Incident na relaciji Beograd - Podgorica, obelodanjena trgovina organima na KiM!

Početak 2012. godine obeležile su lepe vesti iz EU odakle su stigle najave da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata. Članovi Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta podržali su Nacrt rezolucije koja poziva da se Srbiji u martu dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U prvom mesecu dogodio se i diplomatski incident na relaciji Podgorica – Beograd nakon izjave savetnika predsednika Crne Gore Andreja Nikolaidisa, koji je ocenio da bi nestanak Republike Srpske bilo “civilizacijski iskorak”. Srpsko ministarstvo spoljnih poslova, kao odgovor, uputilo je demarš Vladi Crne Gore, a ambasador u Podgorici Zoran Lutovac pozvan je na konsultacije u Beograd.

Iz Euleksa stigla je šokantna izjava, naime portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je da su u klinici “Medikus” u Prištini 2008. godine izvršene operacije nad dvojicom Rusa kojima su oduzeti bubrezi I na taj način potvrdio postojanje trgovine organima na KiM!

Tim lekara koji je u Hagu pregledao lidera Radikala Vojislava Šešelja izjavio je da je njegovo zdravlje najozbiljnije ugroženo, da mu je srčana slabost drastično pogoršana u poslednje vreme i da je moguć fatalan ishod!

FEBRUAR: Dačić pevao Miljacku, duel Dodik - Jovanović!

Prepirka predsednika  Republike Srpske Milorada Dodika sa Čedomirom Jovanovićem obeležila je početak drugog meseca u 2012. godini. Dodik je kvalifikaciju lidera LDP-a da je Republika Srpska genocidna tvorevina, ocenjujući da je ta tvrdnja apsolutno neprihvatljiva, netačna i uvreda za RS i srpski narod.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je izrazio očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Dogodio se i manji problem u Srpskom pokretu obnove pa je predsedništvo stranke isključilo ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića i državnu sekretarku Sanju Čeković!

Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić uputio je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, glavnom tužiocu Tribunala Seržu Bramercu i predsedniku Međunarondog suda pravde u Hagu Teodoru Meronu pismo u kome zahteva da se istraže okolnosti pod kojima je Tribunal 2005. godine uništio dokaze iz slučaja trgovine organima na Kosovu.

Na dvodnevnom referendumu na severu KiM sa pitanjem da li građani prihvataju institucije takozvane Republike Kosovo, Srbi sa Kosova su se izjasnili protiv prihvatanja kosovskih institucija.

Predsednik SPS Ivica Dačić optužio je SNS da konfrontacijom sa većinom partija želi da stvori uslove za formiranje Vlade sa DS nakon izbora.

Verovatno hit godine dogodio se u Briselu, ali ne na nekom od zasedanja čelnika EU već na koncertu Emira Kusturice i njegovog “No smoking orchestra”, kada je u veseloj atmosferi, u kojoj je publika sve vreme bila na nogama zamenik premijera Ivica Dačić je otpevao “Miljacku”.

MART: Srbija zvanično kandidat za EU, otvoren most od 7 metara u Nišu!

Mesec mart je krenuo sjajno jer je već prvog dana iz Brisela stigla vest da je Srbija i zvanično postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji!

Ali kao šamar otrežnjenja došla je vest da je Srbija na zvaničnom sajtu Evropske unije prikazana bez Kosova i Metohije!

Lider Socijalističke partije Srbije rekao je da će koalicija SPS - PUPS - JS imati svog kandidata na predsedničkim izborima i zahteva da se oni odmah raspišu.

- Nema kalkulacije, neka Boris Tadić odmah raspiše predsedničke izbore i neka podnese ostavku -  rekao je Dačić.

Estradno pojačanje za izbore dobila je i lista SNS-a, Nevena Adžemović, bivša članica grupe “Models”, našla se se na listi koalicije okupljene oko  naprednjaka i zauzela visoko 75. mesto na listi.

DSS predstavila je kandidata za gradonačelnika Beograda - potpredsednika stranke Aleksandra Popovića uz slogan: “Različak, jer nismo svi isti”.

Kako se izborna kampanja u Srbiji zahuktava, tako su političari najjačih stranaka sve kreativniji u pokušaju da se dopadnu biračima i ugrabe još koji glas više za sebe i svoje stranke.

Tako je Tomislav Nikolić (SNS) plevio poljoprivredne kulture, Dragan Šutanovac (DS) je obišao frizerski salon u Nišu, dok je Aleksandar Popović (DSS) posetio privatnu firmu u Beogradu. Ivica Dačić opisujući predizbornu kampanju, ukazao je na “opasnost za domaće životinje u štalama, da uginu od silnih mirisa parfema”

Apsolutni hit kampanje dogodio se u Nišu kada je otvoren most od, verovali ili ne, sedam metara?!

APRIL: Boris Tadić skratio mandat, izbori na svim nivoima 6. maja!

Boris Tadić saopštio je da odluku da skrati svoj mandat na funkciji predsednika Srbije, a tako je omogućio da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović raspisala je izbore za predsednika ito za 6. maj, za kada su zakazani i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Najviši predstavnici državnog vrha, među kojima i premijer Mirko Cvetković i njegov zamenik Ivica Dačić, obeležili su prošle subote, 7. aprila, u selu Grguru kod Blaca, 95-godišnjicu Topličkog ustanka, ali na dan koji s tim ustankom nema nikakve veze!

MAJ: Tomislav Nikolić novi predsednik Srbije, naprednjacima najviše mandata!

Nakon završenih parlamentarnih izbora Republička izborna komisija dodelila je 250 mandata budućim poslanicima. Lista “Pokrenimo Srbiju -Tomislav Nikolić” dobila je 73 mandata, “Izbor za bolji život – Boris Tadić” dobila je 67 mandata, Treća koalicija po snazi u parlamentu biće lista Ivica Dačić-SPS-PUPS-JSukupno 44, DSS-u pripada 21 mandat, “Preokret” će u novom sazivu imati 19, a Ujedinjeni regioni Srbije imaće 16 poslanika.

Za predsednika Srbije izabran je Tomislav Nikolić sa liste SNS-a koji je dobio više glasova od svog protiv kandidata, lidera DS-a i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Članovi Predsedništva DS-a zatražili su od Borisa Tadića da prihvati premijersko mesto u novoj vladi Srbije!

Na sednici Glavnog odbora SNS-a, njen predsednik Tomislav Nikolić održao je izborno obećanje i podneo ostavku zbog funkcije predsednika Srbije na koju je izabran 20. maja. Naime, Nikolić se emotivno osvrnuo na odluku da prepusti partiju svojim stranačkim kolegama, pa je u jednom trenutku zaplakao!

Vojvođanska prosvetna inspekcija utvrdila je verodostojnost diplome predsednika Srbije Tomislava Nikolića, izdate na Fakultetu za menadžment.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić  svečano je inaugurisan i izjavio je da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta i da će pomoći da on bude nastavljen, da će u interesu države sarađivati sa svima u svetu, a da će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je lider socijalista Ivica Dačić zatražio mandat za formiranje vlade Srbije, a predstavnici SNS-a i koalicije SPS-PUPS-JS očekuju da Vlada Srbije bude formirana u narednih 15 dana.

JUN - JUL: Srbija dobila novu Vladu, Ivica Dačić premijer!

Šokantne vesti stigle su iz Dubrovnika sa Kroacija samita na kojem se predsednik DS Boris Tadić kratko sreo i rukovao sa Hašimom Tačijem.

Potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović izabran je za novog predsednika Skupštine Srbije.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić primio je večeras blagoslov patrijarha Irineja za formiranje nove vlade Srbije.

Srbija je 81 dan nakon izbora, a 68 dana od drugog kruga predsedničkih izbora održanih 20. maja dobila novu Vladu, a sednica Skupštine Srbije počela je ekspozeom budućeg premijera Ivice Dačića, po kome će osnovni cilj nove Vlade biti da ojača temelj Srbije. Za kabinet čiji će premijer biti lider SPS-a glasalo je 142 poslanika, 72 je bilo protiv, dok je 36 poslanika bilo odsutno ili nije glasalo.

Glavni odbor SNS-a odlučio je da šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju bude predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

AVGUST: Vučić na VMA, Jorgovanka Tabaković guverner Narodne banke Srbije!

Avgust je počeo vešću da je prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću zbog iscrpljenosti i premorenosti pozlilo i da je primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Skupština Srbije izabrala je Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije sa 131 glasom “za”.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Deborom Ešenhurst, naglasio da Srbija neće pristupati NATO savezu!

Vlada Srbije razmatra model koji bi omogućio da Srbija učestvuje na regionalnim skupovima na kojima bi Kosovo predstavljeno i bez fusnoste.

Na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji prisustvovali su srpski premijer i šef diplomatije Ivica Dačić i Ivan Mrkić, kao i kosovski premijer Hašim Tači.

SEPTEMBAR: Povećan PDV na 20 odsto, Vuk Jeremić predsednik Generalne skupštine UN!

Srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodne skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova, jer je Vlada Srbije usvojila novu instrukciju o postupanju državnih predstavnika.

Predsednik novosadskog odbora SNS-a Miloš Vučevićizjavio je da je definitivno napravljena nova većina u Skupštini Novog Sada i da nju čini 42 odbornika iz pet odborničkih grupa.

Predsednik Nikolić u septembru se susreo sa američkim predsednikom Barakom Obamom tokom zasedanja Generalne skupštine UN, ali tim šefa naše države  ima i listu od 20 svetskih zvaničnika sa kojima se ugovaraju susreti.

Za prvih 40 dana Vlade Srbije ministri vraćali ukradene bicikle, otvarali roštiljijade i kitili trubače na Saboru u Guči!

- Vlada Srbije neće priznati nezavisnost Kosova i jasno ćemo istaći šta možemo da učinimo na putu priključenja EU, od koje očekujemo da ne postavlja “pokretne ciljeve” - izjavio je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Vlada Srbije donela je odluku da se opšta stopa PDV-a od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa PDV-a od osam odsto.

Srbiji je potrebno tri milijarde evra do kraja godine za preživljavanje, tvrdio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića, uz najviše državne počasti, intoniranje himne i svečani bataljon, u Berlinu je dočekao parlamentarni državni sekretar Kristijan Šmit u ime ministra odbrane Savezne Republike Nemačke.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija zaključila je 66. sesiju, čime će na simboličan način predsedničko mesto od Katara biti predato Srbiji i novom predsedniku Vuku Jeremiću

OKTOBAR: Zabranjena Gej parada, prvi susret Dačić - Tači!

Predsedavajući Odbora za unutrašnju politiku nemačkog Bundestaga, demohrišćanin Volfgang Bozbah, založio se za proveru bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom zbog velikog broja azilanata iz tih zemalja.

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić zvanično je zabranio održavanje Parade ponosa, koje je bila zakazana za subotu, 6. oktobar. Odluka je doneta posle, kako je navedeno, bezbednosnih procena koje govore da je to skup visokog rizika.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Beogradu sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje pri čemu je istaknuta mogućnost da Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom.

Grčka je izrazila negodovanje zbog izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića skopskoj televiziji “Sitel” da ima razumevanja za spor Makedonije sa Atinom oko imena.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u Briselu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem uz prisustvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton doputovale su u Beograd na zajenički sastanak sa predsednikom i premijerom Srbije, na kom su, kako je i najavljeno, ohrabrile srpske zvaničnike da nastave dijalog s Prištinom i sprovedu konkretne korake koji će omogućiti napredak Srbije na putu ka EU.

NOVEMBAR: Vučić i Nikolić prisluškivani, oslobođeni Gotovina, Markač i Haradinaj!

U 11 mesecu u Beogradu preuzeo je dužnost novi ambasador Rusije Aleksandar Čepurin koji je na tom mestu nasledio Aleksandra Konuzina.

BIA je obavestila potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je deo Ministarstva unutrašnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsednika Srbije Tomislava Nikolića prisluškuju duže vreme, potvrdio je sam Vučić.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da nema veze s prisluškivanjem Vučića i Nikolića, dodajući da je to nedopustivo i da su neophodne promene u MUP-u.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić dao je načelnu saglasnost da Dragan Đilas preuzme vođenje stranke, a da on bude počasni predsednik demokrata.

- Haški tribunal je oslobađajućom presudom za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača izgubio svaki kredibilitet - izjavio je danas šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, posle “afere prisluškivanje”, u korak prati budno obezbeđenje sa rukom na oružiju, spremno da reaguje!

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije rarešio je dužnosti direktorku Agencije Zoranu Marković zbog sumnje da je narušila ugled tog regulatornog tela.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sve što se bude dešavalo po pitanju Kosova biti bolno za Srbiju.

Po nalogu kabineta predsednika Srbije svim ambasadama i konzulatima Srbije naređeno je da na vidna mesta istaknu fotografije Tomislava Nikolića.

Dragan Ðilas izabran je za predsednika stranke i pozvao je poslanike DS-a koji su bili ministri u prethodnoj vladi da vrate poslanički mandat.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju bila očekivana, da je poslednja u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala, ali će Srbija, uprkos tome, nastaviti pregovore sa Prištinom, jer je to u njenom interesu.

DECEMBAR: Toma predstavio platformu za KiM, ubio se ambasador Srbije pri NATO!

Poslanica Nove Srbije Nevena Adžemović, poznatija kao bivša članica grupe “Models”, prvi put se obratila poslanicima, a želela je da skrene pažnju na problem antena za mobilnu telefoniju koje su postavljene na zgradama u blizini obdaništa i obrazovnih institucija, kao i stambenih zgrada.

Branislav Milinković, ambasador Srbije pri NATO, izvršio je samoubistvo na glavnom, međunarodnom aerodromu u Briselu!

Premijer Ivica Dačić rekao je da, uprkos strašnom haškom poniženju, vlast u Beogradu mora da nastavi pregovore sa Prištinom i da će, ako se bude moralo, razgovarati i s Ramušem Haradinajem.

Glavni odbor Demokratske stranke sastao se u Paraćinu i na prvoj sednici, od kada je vođstvo u stranci preuzeo Dragan Đilas, za njegovog zamenika jednoglasno je izabran Bojan Pajtić.

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da rešavanje pitanja Kosova mora biti prioritet Srbije na njenom putu u EU.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Ruske Federacije, Velike Britanije i Narodne Republike Kine koje je informisao o postignutom napretku u izradi državne platforme za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je “Kosovo sve dalje od Srbije” i istakao da je platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koja je predstavljena opoziciji i stranim ambasadorima, podložna promenama!

"Novoosnovana Autonomna zajednica srpskih opština imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama... Garanti bezbednosti bile bi vojne snage EU, Vojske Srbije i Oružane snage Republike Albanije", stoji u platformi predsednika Srbije.

Prema poslednjim podacima SNS podržava 41,3 odsto građana Srbije, a lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najpopularniji je političar o kome pozitivno mišljenje ima 48 procenata građana, pokazalo je istraživanje “B92″ i “Ipsos stratedžik marketinga”.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA