CRNOGORCI HOĆE DA TRAŽE NAFTU U JADRANU: Bušićemo oblalu, ionako će zagađenje otići u Hrvatsku

- Bušenje Jadranskog mora provešće se najsavremenijom tehnikom što gotovo isključuje mogućnost ekološkog incidenta - tvrdi predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović

  • 10

U Crnoj Gori rasplamsale su se priče o bušenju nafte na području njihovih teritorijalnih voda u Jadranu, a nakon što su se pojedinci pobunili protiv toga zbog straha da bi moglo doći do ekološkog zagađenja, crnogorska službena lica kažu da njihova obala ionako ne bi bila ugrožena, nego Hrvatska.

UPOZNAJTE SAVRŠENSTVO PRIRODE KOJEM PRETI UNIŠTENJE: Oaza Jadranskog mora na pragu kataklizme (FOTO)

- Ako ćemo pričati o ekološkoj ugroženosti, onda bi mnogo više bila ugrožena Južna Dalmacija nego Crna Gora, jer se bušotine nalaze tačno na mestu gde teče morska struja, koja je dosta jaka i ide od Albanije pored Crne Gore prema Hrvatskoj. Prema tome, ukoliko dođe do nekih ekoloških problema više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osetila - rekao je predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, javlja b92, a prenosi dnevnik.hr.

To mu je argument za bušenje Jadrana u teritorijalnim vodama Crne Gore.

- Bušenje Jadranskog mora provešće se najsavremenijom tehnikom što gotovo isključuje mogućnost ekološkog incidenta. Takođe znam i šta bi značio pronalazak nafte i gasa ne samo za crnogorsku ekonomiju već i za narod Crne Gore - zaključio je Radulović.

Foto: Promo Foto: Promo

Crnogorski nevladin sektor i ekološki stručnjaci tvrde da je Crna Gora potpisala "smrtnu presudu" i da će na ovaj način ugasiti turizam.

Nakon tih Radulovićevih reči, krenula je lavina komentara: 

- Nije to ni Hrvatska ni Crna Gora, već Jadransko more koje bi vi krkani upropastili za šaku mita i korupcije! - napisao je jedan čitalac.

- A onda Dalmatinci lepo tuže CG zbog ekološkog incidenta. Pa jeftinije bi CG izašlo da nafta ostane na crnogorskim obalama - smatra drugi čitalac.

- Neće ništa, a i ako se desi sve ode u Hrvatsku. Kakvi kremanjonci se rađaju na ovim prostorima - napisao je čitatalac.

- E sad nam je lakše jer bi Hrvatska prošla gore od nas ... -  još je jedan od brojnih komentara.

Sredinom septembra predstavnici crnogorske vlade i italijansko-ruskog konzorcijuma Eni i Novatek potpisali su ugovor o koncesiji za istraživanje nafte i gasa u podmorju Crne Gore. Koncesija traje 30 godina i odnosi se na četiri bloka na krajnjem jugu crnogorskog podmorja, u neposrednoj blizini Ulcinja na granici sa Albanijom.

Foto: Wikipedia/Janusz Recław Foto: Wikipedia/Janusz Recław

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je to kao veliki događaj za zemlju.

- Potpisivanjem ovog ugovora otvoren je put za istraživanje ugljovodonika na šta smo čekali vekovima - rekao je.

Prema zakonu koji je usvojio parlament, porez na ugljovodonike iznosi 59 posto, od čega će 20 odsto ići u državni budžet, a ostatak u poseban fond za ugljovodonike.

Uoči potpisivanja ugovora, ekološki aktivisti iz Crne Gore, Hrvatske i Italije protestovali su u lučkom gradu Baru tvrdeći da se time izriče smrtna presuda crnogorskom obalnom turizmu.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • predator

    26. septembar 2016 | 15:22

    To ameri hoće zato cg ide u nato

  • Putin R.S

    26. septembar 2016 | 21:29

    Znate li vi kada ce te traziti naftu? Ni rupu za klikere ne znate da iskopate lenstine jedne. Vi i nafta? Boze ima li te.

  • Srbija do Tokija

    26. septembar 2016 | 12:27

    Busiiii, hahahhahahahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA