≫ 

Revolucionarno otkriće naučnika: Da li je pronađen lek za dijabetes tip 2?

Iz Australije stižu ohrabrujuće vesti

  • 3
dijabetes Foto: Pixabay.com

Šećerna bolest odnosno dijabetes, danas se ubraja među najčešća oboljenja u svetu a statistike kažu da je broj obolelih u stalnom porastu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od ove bolesti danas boluje više od 190 miliona ljudi širom sveta, a procenjuje da će on do 2025. porasti na 330 miliona.

Broj obolelih u Srbiji iznosi pola miliona, sa tendencijom stalnog rasta. Najveći broj (90%) boluje od dijabetesa tipa 2, a procenjuje se da najmanje 50% pacijenata nema postavljenu dijagnozu odnosno ne zna da boluje od šećerne bolesti.

Dijabetes tipa 2 je najčešći je oblik dijabetesa. Kod ovog oblika šećerne bolesti pankreas proizvodi male ili nedovoljne količine insulina, pa ćelije ne dobijaju dovoljno glukoze u cilju proizvodnje energije.

dijabetes Foto: Pixabay.com

Iz Australije stižu ohrabrujuće vesti. Istraživanje sprovedeno nad miševima otkrilo je da novi, eksperimentalni lek za ovaj tip dijabetesa snižava nivo šećera u krvi i pospešuje gubitak telesne težine.

Naučnici sa Univerziteta Monaš u Australiji svakog dana tokom jedne nedelje su u miševe ubrizgavali novostvoreni protein pod nazivom IC7Fc.

Injekcije, injekcija, špric, vakcina, lekovi Foto-ilustracija: Pixabay.com

Do kraja nedelje, miševi su izgubili na težini, jeli su manje i smanjili su nivo šećera u krvi, otkrila je studija. Do mršavljenja kod miševa je došlo usled smanjenja njihovih telesnih masnoća, a da pritom nisu izgubili na mišićnoj masi.

Lek je još uvek u ekspirementalnoj fazi, ali se počekuje da će uskoro moći da bude primenjen i na ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA