Lek u koji se kunemo zapravo nije toliko efikasan u borbi protiv korona virusa?

Za sada bez dokaza da hidroksihlorokin deluje protiv Covid-19

  • 1
Hydroxychloroquine, hlorokin, lek, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Poznato je već da je američki predsednik Donald Tramp izjavio da uzima lek protiv malarije hidroksihlorokin kao preventivnu meru protiv Kovid-19, iako su naučnici upozoravali na nuspojave, a u međuvremenu u toku su ispitivanja koja treba da li su ovi lekovi efikasni protiv virusa korona, preneo je BBC.

Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog izveštaja o pojedincima koji se sami leče i nanose sebi ozbiljnu štetu, dok američka Uprava za hranu i lekove, koja je dala hitno odobrenje za njihovo korišćenje samo u određenim situacijama, upozava i na neke moguće neželjene efekte.

Tramp se na brifinzima u Beloj kući osvrnuo na potencijal hidroksihlorokinina, pa je tako u aprilu rekao: "Šta imate da izgubite? Uzmi ih".

Nakon Trampovh komentara primećeno je da je naglo povećano izdavanje recepata u SAD i za hlorokin i za hidroksihlorokin.

Tablete koje sadrže hlorokin već se dugo koriste u lečenju malarije za smanjenje groznice i upale, a postoji nada da mogu deluju i protiv virusa koji izaziva Covid-19.

U različitim zemljama odvijaju se ispitivanja o upotrebi tih lekova za sprečavanje bolesti, a kao deo tih studija radnici koji su najizloženiji virusu uzimaju ga kao profilaksu.

U Evropi, Africi, Aziji i Južnoj Americi testira se trenuitno 40.000 ljudi na hidroksihlorokin, hlorokin ili placebo, kako bi se utvrdilo da li su efikasni za one koji bi mogli biti izloženi virusu.

Druge studije razmatraju da li bi se njima moglo pomoći pacijentima koji već imaju Covid-19.

U SAD se rade različita ispitivanja kombinacije lekova, uključujući hlorokin, hidroksihlorokin i antibiotik azitromicin u lečenju Covid-19, ali za sada nema dovoljno dokaza o njihovoj efikasnosti ni u prevenciji ni u lečenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Апостолов Александар

    21. maj 2020 | 19:13

    Антималарични лек као антивирусни лек може да има само плацебо ефекат.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA