Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto ne treba spavati u čarapama? Loše je po zdravlje iz više razloga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija

  • 0
Spavanje u čarapama Foto: Shutterstock

Nošenje čarapa u krevetu vas zagreva, povećava cirkulaciju krvi, snižava telesnu temperaturu i daje mozgu do znanja da je vreme za spavanje. A kada se cirkulacija poboljša, to obezbeđuje dobar protok krvi i kiseonika, tako da naše srce, pluća i mišići mogu da rade sa optimalnim kapacitetom.

Međutim, vaša navika nošenja čarapa pri spavanju može i negativno da se odrazi na stanje celokupnog organizma.

1. Visok krvni pritisak

Poznato je da nošenje čarapa tokom spavanja povećava cirkulaciju krvi, ali to može ići i u drugom pravcu. Ispostavilo se da se protok krvi smanjuje ako čarape nosite veoma dugo.

2. Higijena vaših stopala može biti ugrožena

Spavanje u čarapama može dovesti do loše higijene. Ako su vam čarape preuske ili ih ne perete redovno, stopalima onemogućavate da pravilno dišu.

Nošenjem čarapa napravljenih od sintetičkih materijala koji ne prijaju koži može povećati rizik od infekcije, zbog toga ćete morati da izaberete čarape napravljene od materijala koji su pogodni za kožu. Na primer, pokušajte da izaberete čarape napravljene od pamuka.

Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona su veliko ne.

3. Temperatura tela može da poraste

Nošenje pravih čarapa je od suštinskog značaja jer, ako to ne radite, može doći do pregrevanja. Ako nosite čarape koje ne dozvoljavaju koži da diše, vaša telesna temperatura može porasti - mi bolje spavamo kada nam je hladnije.

Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu da utiču na vaša stopala.

4. Nećete moći mirno da spavate

Nošenje uskih čarapa može biti neprijatno i nećete moći da se dobro naspavate.

Ako je vaša koža osetljiva, pitajte svog doktora da li treba da nosite čarape tokom spavanja ili ne. To može izazvati iritaciju kože ako nosite pogrešnu vrstu čarapa, piše "Health shots".

(Telegraf.rs)

Video: Na podu, na krevetu ili ispod njega: Ova beba može da zaspi bilo gde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA