Kada stranac ukuca VEČITI DERBI, Gugl mu preporuči "PREŽIVLJAVANJE"! (FOTO) (VIDEO)

Šta bi bilo kada bi jedan stranac, koji nikada nije prisustvovao derbiju na stadionima u Humskoj ili Ljutice Bogdana, hteo da dobije malo više informacija o našem "večitom", prosto koristeći najpoznatiji pretraživač na svetu?

  • 6

Srpski "večiti" derbi je najvažniji fudbalski događaj u Srbiji - kako zbog rivaliteta dva naša najveća kluba, tako i zbog podeljenosti među navijačima, pa samim tim i interesovanju koje vlada svaki put kada fudbaleri Partizana i Crvene zvede treba da igraju jedni protiv drugih.

Godinama unazad bili smo svedoci kada dešavanja na terenu između fudbalera u crno i crveno-belim dresovima nisu bila u žiži, već naprotiv, na tribinama. Ponekad smo kao zemlja bili interesantni zbog koreografija i vrele atmosfere u režiji Delija i Grobara, a nekad, mogli bi se reći i češće, svetu smo privlačili pažnju zbog nereda na tribinama, uzrokovanim problemom sa huliganizmom, koji godinama pokušavamo da rešimo.

Mi u Srbiji smo na to navikli. Više nam nije čudno kada vidimo koliko samo pripadnika policije obezbeđuje kruži Beogradom na dan odigravanja derbija. Vest bi u Srbiji bila kada ne bi bilo uhapšenih i povređenih posle derbija... ili bar kad bih ih bilo u jednocifrenom broju.

Ali, šta bi bilo kada bi jedan stranac, koji nikada nije prisustvovao derbiju na stadionima u Humskoj ili Ljutice Bogdana, hteo da dobije malo više informacija o našem "večitom", prosto koristeći najpoznatiji pretraživač na svetu?

Recimo da je neki Englez, Litvanac, Kanađanin, Nigerijac ili Argentinac odlučio u oktobru 2014. godine da "progugla" nešto o srpskom "večitom" derbiju. Na google.com ukucaće najverovatnije na engleskom jeziku: Eternal derby Serbia.

Evo šta će mu svemoćni Gugl izbaciti u rezultatima pretrage.

Naravno, sam vrh pripada slobodnoj internet enciklopediji Vikipediji, gde znatiželjni stranac može da se upozna sa osnovnim podacima u vezi sa našim derbijem (u prve rezultate se umešao i hrvatski derbi, jer se u članku spominju i Crvena zvezda i Partizan).

E sad, kad je završio s tim "knjiškim" podacima, stranac će već na četvrtom i petom rezultatu videti ono na šta smo mi navikli.

"Navijači, vatra i... talenat Pogled na beogradski večiti derbi, " naslov je prvog blog-teksta američkog sajta "SB nation", na kom se dosta prostora ostavlja upravo navijačima da dele svoja iskustva sa sportskih događaja.

- Ako volite čist, sterilan fudbal u porodično-prijateljskom okruženju, držite se podalje od Beogradskog Derbija - prva je rečenica koju će stranac pročitati ako klikne na gorepomenuti tekst.

- Ako mi ne verujete da je ovaj derbi nešto posebno, pogledajte ovo - navodi između ostalog autor teksta, koji je sa svetom podelio i impresije, ali i snimak bakljade i vatrometa sa derbija odigranog u novembru 2012. godine (Zvezda slavila rezultatom 3:2).

Autor detaljno objašnjava šta se sve dešava po gradu i ispred stadiona na dan derbija, a onda ističe:

"Ovo nije bilo kakav fudbalski meč. Delije, navijači Crvene zvezde, poznati su po tome što prave spektakularne koreografije, dok Grobari, Partizanovi navijači, iskazuju svoj ponos tako što su bukvalno glasni onoliko koliko je to ljudski moguće. A onda vatra. Mnogo vatre. Manje-više svako može da unese pirotehniku na stadion - neki i nedeljama pre utakmice - i kao rezultat dobijete tribine koje su konstatno u dimu i vatri".

Kada se radoznali stranac vrati na pretragu na Guglu, odmah ispod navedenog teksta čeka ga naslov: "Preživaljvanje večitog derbija u Beogradu". Takođe je u pitanju tekst sa bloga, koji se širio viralno. I interesantno, upravo utisci stranih državljana koji su bili na derbiju preovlađuju u rezultatima pretrage.

Autor ovog teksta je prisustvovao derbiju u novembru 2013. godine.

- Bukvalno sam osetio kako mi stadion vibrira pod nogama - napisao je ovaj stranac, koji je eto, imao priliku da uživo gleda kako se pali južna tribina na 145. susretu najvećih srpskih klubova, a neredi sa "Marakane" su obišli čitav svet.

- To vam je to. Ovo je verovatno najuzbudljivije i najnervoznije iskustvo na našim putovanjima, i sigurno neće biti zaboravljeno. Adrenalin nam je bio toliko napumpan do duboko u noć da nismo mogli da prestanemo da razgovaramo o ludilu kom smo svedočili - zakljčio je autor.

Još jedan kratak osvrt na naslove sa prve stranice pretrage: "Dobrodošli u pakao", (koji smo već prevodili i do njega stižete klikom OVDE) i "Večiti derbi: Više od obične utakmice".

Kada su u pitanji video snimci i fotografije koje Gugl "izbacuje", tu neće biti spektakulranih golova nekog od igrača, već bakljade i navijanja. A tek na drugoj strani naći će se izveštaj jednog mejnstrim medija poput "Indipendenta", koji tvrdi da u pogledu nasilja, britanski neredi u odnosu na one u našem derbiju izgledaju kao "izleti sa plišanim medama".

Složićete se, radoznalom strancu su verovatno bile dovoljne samo dve strane Guglove pretrage da shvati šta sve može da vidi na beogradskom "večitom" derbiju. I pored slika nereda i vatre, u pomenutim tekstovima i u komentarima se čitaoci pozivaju da posete jednu fudbalsku utakmicu između Crvene zvezde i Partizana, jer sigurno neće biti uskraćeni za jedinstveno iskustvo.

A da li ćemo mi u Srbiji imati da vidimo nešto novo na predstojećem 147. derbiju zavisi od toga da li će Delije i Grobari zaista zajedno pevati i poslati poruku jedinstva posle albanske provokacije sa dronom i zastavom na prekinutom meču Srbija - Albanija...

(B. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Svedska

    18. oktobar 2014 | 10:35

    Dobro, derbi je derbi i ne zameram nikome i nikoga. Ali nas derbi koliko moze biti "show" za sve nas a i za strance, toliko moze biti sramota. Veceras Partizan dobija 3-0!!!!

  • PROGONJEN

    18. oktobar 2014 | 08:58

    Jel nadju u pretrazi kad je poslednji put sviran penal za PFC ???..To sv. Petar nebi iskopao. Zato ja danas stavljam dvesta evra da ce biti penal za Fmp...jel svira ko drugi nego cigan Mazic !

  • iskreno

    18. oktobar 2014 | 11:57

    strast radja velika dela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA