KAPITENI VEČITIH ZA TELEGRAF: Pakao od ove ABA lige!

Vladimir Lučić i Igor Rakočević stidljivo najavljuju napad na trofeje. Igor priča o povratku velike Zvezde, Vladimir o neuspehu zvanom "neosvajanje titule"

  • 0

Jedina bitna košarkaška liga za tri srpska košarkaška kluba startuje danas. Nažalost, ili možda ne, to je ABA liga. Surovi zakoni tržišta i novca naterali su čelnike "Sidra", firme koja je vlasnik Jadranske lige, da pokleknu pred ULEB i dozvole da se devastiraju nacionalna takmičenja, pa će se put u Evropu tražiti isključivo kroz ABA.

Sa 14 klubova, dva debitanta (MZT iz Skoplja i Solnok iz Mađarske), srpske tri ekipe - Partizan, Radnički iz Kragujevca i Crvena zvezda - neće imati lak zadatak da se domognu Evro porzicija, iako se stručnjaci slažu da su im sastavi kompetentni i po kvalitetu realno spadaju u sam vrh.

Tenzija će svakako biti, a na kraju će, verovatno, biti i nezadovoljnih. Šta je tu je, o drugim klubovima će nacionalni savezi morati da se pobrinu, jer bi uskoro moglo da se dogodi da se timovi, koji ne mogu da obezbede uslove za takmičenje u ABA ligi, preregistruju i počnu sa gajenjem aronije, borovnica, malina...

Ovako Igor Rakočević i Vladimir Lučić, kapiteni večitih rivala, imaju iste planove - titulu. Na kraju krajeva, ukoliko se nađu u finalu Jadranske lige, svi iskreni ljubitelji košarke će biti zadovoljni, jer će Srbija u sezoni 2013/14. imati dva predstavnika u Evroligi.

Aspiracije kragujevačkog Radničkog i trenera Miroslava Nikolića nisu evroligaške, bar tako ne govore u Šumadiji. Oni ciljaju Evrokup. Ukoliko ostanu zdravi i ukoliko ne gube bodove u "Jezeru", Evropa neće biti daleko. Bodovanja više nema, ali se Igor i Vladimir slažu da je "važno znati ko je najbolji u zemlji".

Telegraf.rs je napravio uporednu priču sa kapitenima Partizana i Crvene zvezde, sa tri identična pitanja, pa pročitajte kako njih dvojica razmišljaju:

1. Sistem ABA lige je drastično promenjen, te je za timove iz eks SFRJ ona postala jedina koja daje ekipe za evropska takmičenja. Da li će ovo biti još jedan "teret" koji ćete morati da nosite?

RAKOČEVIĆ: Promena sistema takmičenja u regionalnoj ligi za mene, a i za ostatak ekipe, ne stvara nikakav pritisak. U neku ruku, sada je još interesantnije i svaka utakmica će biti teška i ekstremno značajna. Kalkulacijama nema mesta, jer ukoliko neko želi da sledeće godine igra u Evropi, neće smeti da razmišlja o njima već da u svakoj utakmici da maksimum kako bi pobedio. Biće zaista zanimljivo. Opet, jedno je sigurno - tim koji bude najspremniji slaviće na kraju sezone.

LUČIĆ: Sigurno da je time domaće takmičenje stavljeno u drugi plan, a podigla se važnost Jadranske lige koja je, po mom mišljenju, najteža do sada. Samim tim što je ulog veliki, ne dozvoljava nam nikakav kiks protiv "slabijih" ekipa. Biće nam dosta teško.

2. U izjavama tokom pripremnog dela optimizam je preovladavao. Na čemu ga bazirate?

RAKOČEVIĆ: Pre svega, moram da ponovim ono što sam rekao nekoliko puta, a to je da je Zvezda postala stabilan klub. Ovo je preduslov za mnoge stvari i mi igrači više ne moramo da brinemo o stvarima koje su do sada okupirale košarkaše. Zbog ovoga je fokus maksimalno prebačen na ono zbog čega smo i dovedeni, na treninge i utakmice.

- Drugo, imamo kompletan i dobar tim gde na svakoj poziciji imamo dvojicu ili više igrača. Spremni smo i želja je velika. Zvezda nije imala sezonu o kojoj će se pričati. Opet, ja ne mogu da garantujem osvajanje titula, ali mogu da kažem da smo svi spremni da damo maksimum i da se borimo do poslednjeg zvuka sirene. Imamo naš cilj i svi smo njemu podređeni, a ovako, ad hok, želim da nas i povrede mimoiđu jer ćemo onda biti bliži ostvarenju cilja.

LUČIĆ: Partizan u sezonu uvek ulazi sa najvećim ambicijama, nezavisno od toga što ove godine imamo najmlađu ekipu do sada. Za nas je uvek sve osim prvog mesta, odnosno titule, neuspeh. Možda druge ekipe nisu navikle da se nose sa tom vrstom odgovornosti i pritiska, ali mi jesmo.

Domaća liga je odlukom ULEB da ABA ligi ukine sistem bodovanja potpuno devastirana i sada predstavlja dodatno takmičenje, kvalifikacije za Jadransku.

RAKOČEVIĆ: To nam je što nam je. Međutim, iako je degradirano, važno je ko je najbolji u zemlji. Crvena zvezda dugo nije bila, pa je jasno da i tu imamo velike planove. Ovde se nikada neće postaviti ni pitanje prestiža i reputacije jer će i ekipe koje dođu u Superligu igrati najbolje i najjače protiv nas, timova koji igraju ABA ligu.

LUČIĆ: S navedenim promenama, domaće prvenstvo nije što je nekada bilo. Ali nije ni mala stvar biti šampion svoje zemlje. Daleko je borba za taj trofej, ali kad dođe vreme za to, bićemo svi maksimalno motivisani da budemo šampioni zemlje.

(D. J./B. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA