≫ 

Kako je Hrvatska umalo osvojila Mundijal pre tačno 20 godina, a sprečili ih upravo Francuzi!

Podvig generacije hrvatskih fudbalera s kraja devedesetih godina bio je dodatno pojačan činjenicom da su zvanično bili „debitanti“ i da su tri godine ranije izašli iz rata (o tome ništa više nećemo reći). Naš i njihov igrački kadar bio je gotovo poravnat po kvalitetu, ali su oni za razliku od nas imali pravi tim

  • 6
Prosinečki, Šuker i Asanović slave Šukerov gol protiv Jamajke u prvom kolu grupne faze Francuske 98. Hrvati su pobedili 3-1. Foto: Profimedia/AFP

Fudbalska reprezentacija Hrvatske ušla je jeseni 1996. u kvalifikacije za Mundijal, nakon odličnih igara koje su tog leta prikazali na Evropskom prvenstvu koje se održalo u Engleskoj, na kojem su bili drugi u grupi iza Portugalije pa u četvrtfinalu ispali od Nemaca rezultatom 2-1.

Kampanja o kojoj naše komšije i dan-danas pričaju i kojom se s pravom hvale, počela je simbolično, utakmicom protiv Bosne i Hercegovine u Bolonji. Hrvati su pobedili 4-1, golovima Bilića u 13-om, Vlaovića u 32-om te Bokšića u 64-om i 85-om minutu; jedini strelac za Bosance bio je Hasan Salihamidžić u 25-om.

Potom je usledio remi rezultatom 1-1 protiv Grčke na Maksimiru, pa identičan rezultat protiv Danske na Poljudu, pa 3-3 protiv Slovenije na Poljudu, pa minimalna pobeda nad Grcima u Solunu, pa pobeda od 3-2 protiv BiH na Maksimiru, pa poraz rezultatom 3-1 od Danaca na stadionu „Parken“ u Kopenhagenu, i konačno pobeda od 3-1 nad Slovencima u Ljubljani dana 11. oktobra 1997.

Od pet ekipa u grupi, tri su bile bivše jugoslovenske republike, a samo Danska nije bila sa Balkana (dobro, možda nisu ni Slovenci); Hrvati su završili na drugom mestu, iza Danske, i morali su u baraž gde su imali da udare na Ukrajinu.

VIDEO: Nemačka 0-3 Hrvatska, osmina finala u Francuskoj '98.

A udarili su snažno, odmah u prvom meču 29. oktobra 1997. na stadionu „Maksimir“. Preko Slavena Bilića u 11-om i Gorana Vlaovića u 49-om minutu, Hrvati su sa lepom prednošću ali „najopasnijim rezultatom“ otputovali u Kijev, na revanš. Izgledalo je da se ta priča o „opasnih“ 2-0 potvrđuje, jer je Ševčenko zatresao mrežu već u 5-om minutu, ali je onda Alen Bokšić poravnao u 27-om. Tim se rezultatom utakmica završila, i Hrvati su otišli u Francusku '98.

Interesantno je to, što su tada donekle imali sličnu grupu ovoj sadašnjoj. Naime, žreb im je dodelio Argentinu, sa kojom su igrali i sada, te Jamajku i Japan. Tri ekipe su tu bile debitantske, sada samo Island, koji se možda donekle može uslovno rečeno uporediti sa Japanom tada, a Jamajka, opet uslovno, sa ovom Nigerijom sada.

Hrvati su tukli Jamajku u prvom kolu sa 3-1, golovima Marija Stanića u 27-om, Roberta Prosinečkog u 53-em te Davora Šukera u 69-om minutu; zatim su pobedili Japan sa 1-0 golom Šukera u 77-om, i konačno izgubili od Argentine sa 1-0 golom Maurisija Pinede. Sa šest skupljenih bodova otišli su dalje kao drugoplasirani.

Nas je tada u osmini finala čekala snažna Holandija, koja nas je porazila sa 2-1 (posle Mijatove prečke) i izbacila sa turnira. Njih je pak čekala jaka Rumunija, koju su izbacili golom iz penala u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena; siguran sa bele tačke bio je Davor Šuker.

VIDEO: Holandija 1-2 Hrvatska, meč za treće mesto u Francuskoj '98.

Četvrtfinale igrali su sa Nemcima, sa kojima smo mi bili u grupi; da podsetimo, mi smo razbili Nemce, vodili 2-0, a onda primili slučajan autogol Mihinim kolenom, što nas je dotuklo pa smo primili još jedan. Hrvatima se to nije desilo, Hrvati su dokusurili „manšaft“. Načeo ih je Robert Jarni u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena, povisio Vlaović u 80-om, a dotukao Šuker pet minuta kasnije.

Hrvatska je tako bila u polufinalu, i imala je da igra sa domaćinom turnira. Ali, za razliku od ovog četvrtfinala protiv domaćina, protiv objektivno nejake Rusije, domaćin tada je bila moćna i nadahnuta Francuska. No, Hrvati su poveli golom Šukera u 46-om minutu i šokirali 76.000 gledalaca na stadionu „Francuska“. Njihovo veselje, međutim, nije dugo trajalo: samo minut kasnije poravnao je Lilijan Tiram, koji je u 69-om doneo prednost „trikolorima“. Prednost je postala trajna: meč se tim rezultatom završio.

U borbi za treće mesto, Hrvati su tukli Holandiju koja je nama došla glave, i to istim rezultatom kojim je Holandija tukla nas: 2-1. Prosinečki je dao vodeći gol u 13-om minutu, izjednačio je Zenden u 21-om, a Šuker je Hrvatima vratio prednost u 35-om.

Dakle, tada u polufinalu sa Francuzima, danas sa Englezima. Hoće li se istorija ponoviti, ili će ova hrvatska generacija otići u finale o kojem sanja svaki dečak na planeti, kada načini prvi fudbalski korak?

VIDEO: Predtavljamo timove finalista Svetskog prvenstva u 2 minuta

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    12. jul 2018 | 10:29

    Ma svaka im čast. Mi smo bre otišli na izlet u "BRATSKU" Rusiju a Hrvati da igraju fudbal. Tu je razlika. Naši sve vreme srećni što se plasirali a najveća čast im je utakmica sa Brazilom i slikanje sa Neimarom i ljubljenje Btazilaca u kopačke? 30 godina mi samo tonemo i nalazimo opravdanja. A nemamo ga. Bravo Hrvati svaka vam čast!

  • Mislim

    12. jul 2018 | 10:56

    *ebes fudbal.kad Hrvati igraju finale!!??? Odoh na druge sportove!

  • Miki

    12. jul 2018 | 10:34

    To je trebala Srbija osvojiti da naši golmani ne primaju golove sa pola centra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA