≫ 

Totalna rekonstrukcija u Partizanu: Pola tima odlazi iz Humske, već poznata i neka pojačanja!

Crno-belima je u zimskom prelaznom roku potreban ozbiljan “restart” kako i naredna sezona ne bi otišla niz vodu pre nego što je i počela

  • 47

- Tim za leto i evropske kvalifikacije počinjem da pravim već na zimu, pa i pre toga, bez obzira da li sam prvi na tabeli ili jurim večitog rivala - glasi mudra misao bivšeg trenera Partizana Marka Nikolića, kojom se vodio u dva mandata i koja je crno-belima u tom periodu bez izuzetka donosila rezultat u sva tri takmičenja.

Dakle, potrebni su dobar plan, vizija od bar nekoliko meseci unapred i, razume se – igrači, koji sve to mogu da sprovedu u delo. Način na koji klub iz Humske trenutno funkcioniše, po principu “od danas do sutra”, ne podrazumeva nijednu od navedenih činjenica, pa u ogledaju minulog (ne)rada na svim nivoima stoji iskrivljena slika velikana kome je potreban ozbiljan zaokret.

Minulog leta "prepravke" u timu očito nisu uspele, otuda jesen "škrpi" po principu jedan korak unapred – dva unazad. Nedostaje konstantnost, karakter, kvalitet, neke pozicije nisu ni pokrivene kako treba (recimo-napad), neke su, pak, prenatrpane igračima sličnog ili istog profila (vezni red).

Vladimir Stojković je jedini pružao konstantne partije u Partizanu ove sezone; Foto: Marko Jovanović

Ako izuzmemo golmana Vladimira Stojkovića, koji nije upitan i Zorana Tošića, koji i kao rekonvalescent i sa limitiranom minutažom pokazuje znatno veći kvalitet od ostatka tima, jasno je da je Partizanu potrebna ozbiljna rekonstrukcija kadra.

Ukoliko klub želi da bude konkurentan u letnjm kvalifikacijama za Evropu i narednoj takmičarskoj sezoni u Superligi, jer u tekućoj treba da se dogodi čudo da uopšte dođe u poziciju da se bori za naslov prvaka.

ODBRANA - SAMO MILETIĆ SIGURAN OD DEFANZIVACA

Nemanja Miletić bi trebalo da se vrati na svoju prirodnu poziciju; Foto: Marko Jovanović

Priča o najčvršćem defanzivnom bloku Partizana u poslednjih sedam-osam godina, na kojoj počesto insistiraju i mediji, deluje varljivo kao priča o statistici i bikiniju (otkriva sve, a ne pokazuje ništa). Jer kada prestanete da brojite primljene golove i pogledate tabelu i poziciju tima, sve to deluje kao jeftina zamena teza, koja nema veze sa realnošću.

Partizan će u zimskom prelaznom roku pokušati da proda Svetozata Markovića i tim novcem “prepravi” ostatak ekipe. Prvenstveno poslednju liniju, gde struka traži oba beka (pregovara se sa Ivanom Obradovićem), pa i centralnog defanzivca.

U suprotnom smeru će Miroslav Vulićević i Bojan Ostojić, kojima na leto ističu ugovori, ali je pitanje da li će doći do prevremenog dogovora o rastanku zbog dugovanja koja postoje prema obojici igrača.

Miroslavu Vulićeviću na leto ističe ugovor, možda ode i ranije; Foto: Marko Jovanović

Pisali smo i ranije da bi dolazak novog desnog beka doneo određene rotacije, pa bi se Nemanja R. Miletić verovatno vratio na poziciju štopera, koja mu je i primarna, dok bi novajliji alternativa bio mladi Luka Cucin, takođe dete iz Partizanove škole.

Rumun Gabrijel Enake nije u planovima za budućnost, pogotovo ne na pomenutoj poziciji, jer ga smatraju previše ofanzivnim, sa slabom defanzivom, pa će najverovatnije rakinuti ugovor i potražiti novi klub.

Ukoliko Obradović zaista stigne u Humsku, imaće alternativu u mladom Zlatanu Šehoviću, dok će preostala dva leva beka - Nemanja G. Miletić i Slobodan Urošević verovatno morati da potraže drugu sredinu.

VEZNI RED - MIRKOVIĆ ŽELI DA ZADRŽI

Zoran Tošić jedan od retkih u veznom redu koji igra po ukusu Zorana Mirkovića; Foto: FK Partizan

U manevru Partizan ima 12 fudbalera, od kojih neki igraju konstantno (čak i povređeni), neki povremeno, a pojedini, iako minulog leta najavljeni kao pojačanja (na primer - Milan Smiljanić) – ne igraju uopšte. Čini se da upravo u pomenutoj liniji tima postoji najveći disbalans.

Jer, ako izuzmemo Zorana Tošića i Marka Jankovića koji potezom prave razliku, suviše je igrača sličnog profila, koji možda znaju s loptom, ali nemaju ono što zahteva moderan fudbal – odlučnost kada se “lome” mečevi i - brzinu.

Zato povremeni bljeskovi, poput onoga na derbiju ili sa Dinamom iz Vranja, više deluju kao “incidenti” nego realna slika kvaliteta postojećeg tima Partizana. Nešto od čega se živi na lovorikama nekoliko dana, a zatim po pravilu usledi bolan povratak u realnost (Radnički, Mladost...).

Zoran Mirković želi da zadrži Marka Jankovića; Foto: MN Press

Trener Zoran Mirković želi da zadrži Jankovića bar do leta, iako zbog finansija postoji mogućnost da on ipak napusti klub. Tošić je takođe na raskrsnici, mada je jasno da iskusni fudbaler posle rešavnja problema sa kolenom i te kako može da doprinese na terenu. Od njihovog statusa, bar se tako može čuti u Humskoj, zavisi i angžovanje novih igrača.

Jer, citiramo stav jednog od čelnika: “Zašto dovoditi igrače kad se na proleće igra samo Superliga”. Ako je to razmišljanje i svih ostalih koji se nešto pitaju i odlučuju – Partizan već sada može da čestita rivalima, pošto proleće neće ni doći. Ostaće jesen zauvek...

Ostali u manevru? Svi su na prodaju – ako dođe ponuda.

NAPAD

Rikardo Gomeš bi trebalo da ostane, ali jasno je da je Partizanu potrebna sveža krv u napadu; Foto: Marko Jovanović

Svakako linija tima gde je “sveža krv” i najpotrebnija. Partizan je celu jesen izgurao sa samo dva napadača, od kojih je Nemanja Nikolić više “paker”, nego gol - igrač. Rikardo Gomeš, pak, ima svoje trenutke svetlosti i pomračenja, ali to je već neka druga tema.

Kako je Partizan uopšte došao u situaciju da dočeka kraj prelaznog roka bez “zaokruženog” tima i da juri slobodnog igrača posle završetka “pijace” – tema je za duboku analizu, koja iziskuje mnoštvo pitanja i odgovore onih koji su odgovorni.

Crno-belima je potreban fudbaler koji će postizati golove u serijama, koji će znati da iskoristi i polupriliku, skidajući na taj način breme sa ostatka tima. Nedostatak takvog profila u postojećem timu je nekoliko puta skupo koštao Partizan i doveo ga u situaciju da se već u oktobru oprosti od šampionske titule.

POST SKRIPTUM AUTORA:

Da bi fudbaler, profesionalac, doneo kvalitet, rezultat i sve ono što se očekuje od njega – mora da bude plaćen na vreme i to ljudi koji vode Partizan moraju da znaju. Jer ako je na tom planu sve u redu, onda Uprava ima pravo da postavi pitanje i igračima i struci zašto škripi na terenu i zašto ne donose ono što se od njih traži.

U protivnom, nezadovoljan, neplaćen igrač nema volju da trenira, nema želju da se zalaže i tu ne može da pomogne ni mađioničar Hudini, a kamoli trener, zvao se on Zoran Bata Mirković ili Pep Gvardiola – svejedno! Ako se dogovor i ugovor ne poštuju, onda i fudbaleri s punim pravom mogu da postave pitanje šta to druga strana radi?!

VIDEO: Zoran Mirković posle remija Partizana odmahnuo rukom i otišao

VIDEO: Deko u poseti Srbiji i Partizanu

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bojan

    3. decembar 2018 | 16:26

    A kad ce doci na red citava rekonstrukcije uprave?

  • Cubaka

    3. decembar 2018 | 16:20

    Sto bi Lala rekao u jednom vicu : "Tesko cete vi sve to prodati".

  • Mirko

    3. decembar 2018 | 16:18

    Ova pitanja postavite Željku Pantiću, jer su po njemu krivi svi, i fss, i sudijska organizacija, i vlast, samo je uprava odlična, a ne vidi da su šuplji na svakoj poziciji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA