≫ 

Transferi koji su obeležili leto: Potrošene milijarde i povratak Kalča na velika vrata!

Najveći prihodi, trošadžije od klubova i u ligama, top transferi...

  • 1
Najbolji transferi ovog leta

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia/ Angel Martinez/Getty Images

Prelazni rok u većini evropskih zemalja se završio, a kao i uvek, veliki broj igrača bio je deo transfer "pijace". Neki opšti zaključak je da ćemo ove sezone imati još veći broj kvalitetnih ekipa, pre svega u italijanskoj Seriji A.

SKENER LIGA

Kao što je to već i i obično, engleski klubovi su najviše potrošili ovog leta, čak 1,55 milijarde evra je potrošeno u Premijer ligi. Tu magičnu cifru od milijardu evra prešli su još španska La Liga sa 1,32 i italijanska Serija A sa 1,18 milijardi evra.

Sa druge strane La Liga je uspeli i dosta da zarade. Njihovi klubovi ostvarili su istorijski profit od 1,03 milijarde evra, što je privi put da je neko zaradio tu cifru.

Premijer liga, sponzori

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty images/Tanjug/AP

Najveće lige naravno da na kraju nisu u profitu, više se trošilo nego što se prihodovalo.

Najveći profit ostvarila je holandska Eredivizija preko 250 miliona evra. Prati je:

2. portugalska Liga NOS sa preko 237,

3. francuska Liga 1 sa preko 163

4. engleski Čempionšip sa preko 162 miliona evra...

Najviše igrača je stiglo u italijansku Seriju A čak 1031. Tu ulaze i igrači koji su se vratili sa pozajmica, pa je tako iz te lige bio i najveći broj odlazak, 724. Sledi:

2. Serija B u koju je stiglo 602 fudbalera,

3. Serija C, grupa B sa 445,

4. Španska La Liga sa 444...

Engleska Premijer liga je tek na 16 mestu sa 315 igrača koji su stigli, promenili klub ili se vratili u neki od klubova.

SKENER KLUBOVA

U ovom prelaznom roku najizdašniji je bio Real Madrid koji je prebacio cifru od 300 miliona evra za pojačanja i potrošio tačno 307,5 miliona. Samo su još dva Španska kluba potrošila preko 200 miliona. Barselona je dovela igrače za ukupnu sumu od 255, dok je Atletiko potrošio ovog leta 243,5 miliona evra.

Luka Jović

Foto: AP/Tanjug

U ''klubu 100 miliona'' ima još 15 klubova koji su plaćali više od ove sume a u top su još:

4. Juventus sa 188,5 miliona,

5. Mančester Siti sa 168 miliona,

6. Mančester Junajted sa 159 miliona,

7. Sevilja 158,75 miliona,

8. Inter 155 miliona,

9. Arsenal 152,4 miliona,

10. Aston Vila sa 148,6 miliona.

Izvan top 10 su klubovi tima Bajern, Napoli, Dortmund, Totenhem ili recimo PSŽ-a. Zanimljivo je da su Parižani ovog leta potrošili čak manje od 100 miliona evra.

- Najviše para na prodaji igrača zaradio je Atletiko Madrid 313,1, sledi:

2. Ajaks sa 205,75 miliona,

3. Juventus 201,5 miliona...

Na kraju kada se podvuče crta samo 92 kluba na svetu poslovala su u plusu, dok je Crvena zvezda jedini klub na pozitivnoj nuli jer su potrošili jednako onoliko koliko su i zaradili - 6,7 miliona evra.

- Najveći dobitnik je Ajaks sa plusom od 148 miliona evra, slede:

2.Benfika sa 144,75 miliona,

3. Čelsi sa 93.35 miliona,

4. Hofenhajm sa 86 miliona,

5. Atletiko 69.6 miliona,

6. Lil 61,4 miliona...

FK Ajaks - FK Totenhem

Foto: Tanjug/AP

TRANSFERI KOJI SU OBELEŽILI LETO

1. Eden Azar (Čelsi-Real 100, miliona)

Višegodišnja sapunica se vrlo brzo i lako završila ovog leta. Jedan od prvih transfera na kraju se ispostavio i kao najveći. Prelazak Edena Azara iz Čelsija u Real Madrid za 100 miliona evra definitivno može da ponese tu ulogu kako po zvučnosti tako i po vrednosti.

Eden Azar u Real Madridu

Foto: AP/Tanjug

2. Antoan Grizman (Atletiko Madrid-Barselona, 120 miliona)

Slično kao i kod Azara, i Grizman se već nekoliko prelaznih rokova povezivao sa Barselonom. Nekada se javno izjašnjavao da želi da pređe, a potom da je srećan u Atletiku. Na kraju se nisu najbolje rastali pa je tako legenda Jorgandžija prešla u Barselonu za 120 miliona evra, kolika mu je bila otkupna klauzula. Jedna od najvećih sapunica već nekoliko prelaznih rokova se napokon završila i Grizman je odmah počeo da ''rešeta'' u novom dresu.

Antoan Grizman

Foto: Tanjug/AP

3. Žoao Feliks (Benfika-Atletiko Madrid, 126 miliona)

Možda široj javnosti ne toliko poznat igrač, i možda su se mnogi čudili zašto neko za 19-godišnjaka daje čak 126 miliona evra, ali je Feliks već na prvim utakmicama pokazao da se radi o novom čudu od deteta. ''Dar mar'' koji pravi na samom početku svog bitisanja u Primeri ubedilo je već sve da je prodaja Grizmana i dovođenje Portugalca kao njegove zamene više nego pun pogodak.

Žoao Feliks i Bastijan Švajnštajger, Atletiko Madrid Čikago Fajers

Foto: Guliver/Getty Images/Sam Greenwood

4. Mauro Ikardi (Inter-PSŽ, pozajmica)

Malo je reći sapunica, prava špansko-meksička serija opisuje rat između čelnika Intera i bračnog para Ikardi. Ozloglašeni bivši kapiten, kome je oduzeta i devetka na dresu ni po koji cenu nije želeo da napusti Đuzepe Meacu, osim u slučaju odlaska u Juventus, o čemu Inter nije želeo ni da čuje. Odbio je Napoli i Romu bez razmišljanja, čak i mega ponudu Monaka, ali je na kraju ipak obukao dres PSŽ-a.

Još uvek je nejasno šta se to promenilo, ili šta je to uspeo poslednjeg dana prelaznog roka da uradi Bepe Marota i da ubedi Vandu i Maura da napuste Milan i da se presele u Pariz. Na kraju sezone PSŽ će moći da otkupi Argentinca za 70 miliona evra.

 

5. Nikolas Pepe (Lil-Arsenal, 80 miliona)

Arsenal polako ulazi u moderne tokove pa je tkao ovog leta izdvojio rekordnih 80 miliona evra za 24-godišnju senzaciju iz Lila. Mnogi klubovi su bili u pregovorima sa Francuzom a onda, kada se činilo da je sve dogovoreno sa Napolijem, ni od kud se pojavio Arsenal i vrlo brzo završio mladog Francuza.

Nikolas Pepe, Arsenal

Foto: Guliver/Getty Images/Julian Finney

6. Hari Megvajer (Lester-Mančester Junajted, 87 miliona evra)

Najskuplji defanzivac svih vremena postao je Megvajer prelaskom iz Lestera na Old Traford. Mnogo skepse je bilo zbog visine i da li je zaista toliko bolji od neprikosnovenog Van Dajka koji je do sad držao rekord. Međutim vrlo brzo je pokazao da poseduje kvalitet, smirenost, snagu i znanje, problem je samo što ne može on sam da drži celu odbranu.

Veliki rat vodili su mančesterski rivali. U jednom trenutku činilo se da je Gvardiola odneo pobedu, i kada se sve stišalo Megvajer je predstavljen na Old Trafordu.

Hari Megvajer, Mančester Junajted

printscreen: Twitter/Manchester United

7. Filipe Kutinjo (Barselona-Bajern, pozajmica 8,5 miliona)

Bio je jedan od najboljih igrača Liverpula. Navijači su verovali da je njegov odlazak nenadoknadiv. Međutim u Barseloni se nije snašao, tačnije igrao je na pozicijama koje mu ne odgovaraju. Zbog toga je rastanak bio neminovan. Katalonski klub je želeo prodaju ali niko nije želeo da na sebe preuzme veliku platu. Bio je blizu prvo Arsenala pa potom i Totenhema poslednjeg dana prelaznog roka na ostrvu ali londosnki klubovi nisu mogli da mu obezbede tolika primanja.

Na kraju se javio Bajern koji je za pozajmicu platio 8,5 miliona evra i ima mogućnost da ga otkupi sledećeg leta za 120 miliona. Moraće Brazilac da pruži mnogo dobre partije kako bi ubedio čelnike Bavaraca da iskeširaju toliki novac za njega.

Filipe Kutinjo, Bajern

Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

8. Frenki de Jong / Matijas de Liht (Barselona, 75 miliona / Juventus, 85,5 miliona)

Fantastično su predvodili Ajaksa prošle sezone do polufinala Lige šampiona. Mi ćemo ih staviti zajedno, možda i poslednji put kada pričamo o klubovima, a Barselona, odnosno Juventus su ih ovog leta razdvojili. De Jonga je Barselona kaparisala još tokom sezone, tako da tu nije bilo nikakvih ''trzavica''. Već se početkom godine znalo da će sjajni mladi kreativac obući dres katalonskog giganta.

Sa druge stane veliki rat se vodio sa stamenog i tako sigurnog mladog štopera De Lihta. Trougao Barselona-PSŽ-Juventus se tokom gotovo celog leta smenjivao u vodstvu za potpis 20-godišnjeg defanzivca. Svako je imao svojih ''pet minuta slave'' ali je na kraju pobedu odneo italijanski šampion.

Matijas de Liht, Juventus

Foto: Guliver/Getty Images/Emilio Andreoli

9. Julijan Brant (Leverkuzen-Dortmund, 25 miliona)

Reč o jednom od najtalentovanijih mladih fudbalera Nemačke. Bio je i jedan od glavnih igrača Leverkuzena ali otkupna klauzula u ugovoru od svega 25 miliona evra ga je učinila lako dostupnim. To je brzo i efikasno iskoristila Borusija iz Dortmunda i dovela ga u svoje redove za sumu koja je približno tri put manja od njegove vrednosti.

Julijan Brant

Foto: Guliver/Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

10. Luka Jović (Benfika-Frankfurt, 7 miliona / Frankfurt-Real Madrid, 60 miliona)

Sezona iz snova je iza srpskog reprezentativca. Najbolji igrač Frankfurta je bio na pozajmici iz Benfike, ali je klub iskoristio mogućnost otkupa ugovora kada se pojavilo interesovanje Reala ali i Barselone. Uprava kluba je to planirala i ranije, ali su to ekspresno to učinili kada se broj zainteresovanih strana naglo povećao. Posle velike borbe španskih klubova pobedu je odneo madridski klub.

FK Real Madrid

Foto: Tanjug/AP

I ONI SU DEO LETNJE PIJACE 2019

U top transfere leta možemo izdvojiti i prelazak Romelua Lukaku iz Mančester Junajteda u Inter za 65 miliona evra posle višenedeljnih ubeđivanja i Konteove pretnje da će napustiti klub ako mu ga ne dovedu. Iznenađujući transfer Nabila Fekira iz Liona u Betis za svega 19,75 miliona evra i ako je Liverpul bio blizu njegovog potpisa prošlog leta za čak 60 miliona. Aron Van Bisaka je posle fantastične debitantske sezone u Kristal Palasu prešao u Junajted za 55 miliona evra.

Italy Soccer Serie A

Foto: Tanjug/AP

Ne sme se ni zaboraviti dolazak Franka Riberija u Fiorentinu posle više od jedne decenije provedene u Bajernu iz Minhena, kao i prelazak Marija Balotelija u Brešu i mega ponude brazilskog Flamenga koju je odbio. Tu je i Aleksis Sančez koji će pokušati da oživi posrnulu karijeru u Interu na jednogodišnjoj pozajmici iz Mančester Junajteda.

Juventus je ponovo pazario za džabe. Arona Remzija je stigao iz Arsenala dok je Adrijena Rabio prešao iz PSŽ-a.

Frank Riberi, Fiorentina

Foto: Guliver/Getty Images/Gabriele Maltinti

Recept koji je primenjen za Jovića, slično je primenio i Betis za Đovanija Lo Selsa. Prvo su ga posle pozajmice otkupili od PSŽ-a za 22 miliona evra da bi ga potom pozajmili Totenhemu za 16 miliona sa otkupnom klauzulom od 60 miliona.

Kostas Manolas je Romu zamenio Napolijem za 36 miliona evra kako bi stvorio moćan štoperksi tandem sa Kulibalijem. I Bajern je pojačao defanzivu, i to još krajem prošle godine za ovu sezonu, potpisavši Lukasa Ernandeza za 80 miliona iz Atletika i Bendžamina Pavarda iz Študgarta za 35 miliona evra, dok se Mats Humels iz Minhena vratio u Dortmund za 30,5 miliona evra.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA