≫ 

Evo do kada moraju da budu gotove sve lige: UEFA odredila datum, možda će "kačiti" i kvalifikacije

UEFA, Evropska ascijacija klubova i FIFPro Evropa dogovorili su se zajednički da se aktuelna sezona završi do 30. juna ove godine, najkasnije do tog datuma

  • 1
Fudbal, lopta Foto: pixabay.com

Ovo je jedna od mera o kojima se odlučivalo u utorak, a usled odlaganja svih najvećih liga zbog korona virusa.

Na istom sastanku je odlučeno da će Evropsko prvenstvo biti odloženo za sledeću godinu.

Kada je reč o ligama, to praktično znači da neće biti nekog vanrednog produženja ugovora sa igračima kojima oni ističu tog dana.

Ono što se još uvek ne zna jesu formati po kojima će nacionalna prvenstva biti okončana jer niti svuda važe ista pravila, niti je svuda ostao isti broj kola do kraja.

- Obaveza je da se prvenstva i evropska takmičenja završe do kraja sportske sezone, odnosno do 30. juna najkasnije, ako se situacija poboljša i povratak na terene bude moguć - navodi se u saopštenju.

Ovo će verovatno podrazumevati da se utakmice odigravaju i tokom nedelje što znači da je pred fudbalskim profesionalcima veliki izazov.

Takođe, UEFA takmičenja, koja se po pravilu odigravaju u utorak, sredu, četvrtak i petak mogla bi da se igraju i vikendima.

UEFA, Liga nacija Foto: AP/Tanjug

- Moguća su prilagođavanja kvalifikacija za sezonu 2020/2021 u Ligi šampiona i Ligi Evrope u slučaju da se sezona zaista oduži do kraja juna - navodi se dalje.

Plan je da se oforme i dve radne grupe, sa dva različita zadatka.

- Radna grupa sačinjena od predstavnika UEFA, liga i klubova će odmah biti uspostavljena da ispita postojeće kalendare i iznađe rešenja kako bi se sezona završila svuda na jedinstven način. Druga radna grupa sačinjena od UEFA, liga, klubova i igrača će procenjivati posledica, finansijske i regulatorne udarce pandemije COVID-19 i predložiće mere pomoći kako bi se posledice svele na minimum - zaključak je sastanka.

Video: Tenzije zbog karantina: Fudbaler Monaka urlao s terase, pa se psovao s komšijom

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajišnik Knin

    17. mart 2020 | 21:13

    Najvažnije je za srpski sport da se srpska fudbalska reprezentacija plasira na EURO. Pomozi Bože da što brže nestane taj odvratni korona virus i da normalno živimo i da pobedimo Norvešku i posle toga Škotsku ili Izrael!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA