≫ 

Sada si završio sezonu Nikola, pred tobom su dva puta: 7 dobrih razloga zbog kojih ćemo gledati Jokića u dresu Srbije na Mundobasketu!

Centar Denvera ispao je iz plej-ofa relativno rano i sada ima dovoljno vremena da razmisli šta će ovoga leta

  • 25

Previše se polemike vodi, već skoro dve godine, među ljubiteljima košarke u Srbiji oko toga da li će Nikola Jokić ili neće igrati za reprezentaciju Srbije na Mundobasketu u Kini. U suštini to nije toliko bitno jer jedan pojedinac ne čini tim, a uspehe i titule donosi skup igrača koji najbolje funkcionišu zajedno, makar imali i manji pojedinačni kvalitet od ostalih timova.

Zato je i irelevantno oko toga se opterećivati, ali je sigurno da bi bilo dobro da on nastupi i obuče dres na Svetskom kupu. Posle završetka sezone u NBA, na žalost u polufinalu konferencije, pred Jokićem su sada dva puta.

Nikola Jokic, Demijen Lilard Možda se sretnemo ovog leta u Kini: Nikola Jokić i Demijen Lilard Foto-montaža: Tanjug/AP

Posle dobrog psihičkog i fizičkog odmora može da se posveti obavezama reprezentacije ili da leto provede u individualnom radu kako bi sledeću sezonu odigrao još bolje. Na njemu je da odluči.

Ipak, kako saznajemo iz izvora bliskih Jokiću on ima i uvek je imao ogromnu želju da igra za nacionalni tim, samo su okolnosti u kojima je bio (potpis višegodišnjeg ugovora) sprečile da nastupi na Eurobasketu 2017. u Istanbulu.

Faktički, to je bilo jedino takmičenje na kojem nije bio, ali je rešavao egzistencijalne probleme u NBA. To je rešeno pre dve godine, a ova sezona mu je bila iz snova jer je vodio Denver do plej-ofa posle šest godina i do koraka u ulazak u finale konferencije.

Nikola Jokića Lider Nagetsa je bio ove godine, vreme je da vodi Srbiju do medalje na SP: Nikola Jokić Foto: Tanjug/AP

Umor i iscrpljenost su očigledni, pa je dobro što je sezonu završio u maju tako da ima čak dva meseca do okupljanja selekcije Srbije (očekuje se da to bude oko 15. jula). Sasvim dovoljno vremena da se programerskim žargonom rečeno "restartuje" razmisli i na kraju donese pravu odluku, a mi verujemo da ćemo ga gledati u Kini. Za to postoji nekoliko realnih razloga.

1. ZAVRŠETAK SEZONE RANIJE SA DENVEROM I DOVOLJNO VREMENA ZA ODMOR

Da je kojim slučajem Denver prošao u finale zapadne konferencije NBA to bi značilo još utakmica, najmanje četiri, a možda čak i pet ili šest, ili ne daj Bože sedam, što bi značilo još 15 dana igranja i više iscrpljivanja, ne daj Bože povreda i slično. Sada ima dovoljno vremena da odboluje ispadanje iz polufinala, i da se dobro odmori, osveži glavu i posveti se obavezama u nacionalnom timu.

Košarka Srbija - SAD Jokić blokira Demarkusa Kazinsa na Igrama u Riju, Stefan Marković kontroliše situaciju Foto: Guliver/Elsa/Getty Images

2. USPEH SA REPREZENTACIJOM IZLEČIO BI RANE IZ NBA PLEJ OFA

Svaki vrhunski igrač koji je osvajao nešto sa nacionalnim timom složan je u tome da su ti uspesi najdraži u karijeri, draži od svih ugovora i klupskih titula, makar bile i na nivou Evrope. Zato bi Nikoli kao melem na ranu lega nastup za Srbiju i osvajanje medalje,za šta realno imamo mogućnosti, talenta, kvaliteta i šanse. Čak ako budemo imali i malo sreće možemo se opet naći sa Amerikancima u finalu, pa da vidimo koliko smo napredovali od 2016. i Olimpijskih igara.

3. DOBRE IGRE U REPREZENTACIJI I OSVAJANJE MEDALJA SU BILE ODLIČAN UVOD SVAKOG IGRAČA U NOVU SEZONU

To je sam dokazao i Nikola Jokić koji je u prvoj sezoni NBA 2015/16 igra u proseku 21 minut sa 10 poena 7 skokova i 2,4 asistencije u proseku, a onda je 2016 osvojio srebro na Olimpijskim igrama, koje se u SAD tretiraju kao najvažnije takmičenje i odmah je dobio bolji status. Imao je i samopouzdanja više pa je sezonu posle Igara imao 27,9 minuta na parketu i 16, 7 poena 9,8 skokova i 4,9 asistencija u proseku. Dres Srbije mu je bio odskočna daska, da iposle toga još igra bolje u naredne dve sezone.

Srbija - SAD, košarka muškarci, Rio 2016, Olimpijske igre Čestitke i pozdravi posle, prvo da srušimo Amere: Jokić i Marković na Igrama u Riju Foto: Tanjug/AP

4. NEMA VIŠE REALNI PREPREKA, UGOVOR JE POTPISAN, STATUS U NBA DOKAZAN

Nikola Jokić više nema realnih prepreka da se odazove pozivu. Sezonu je završio bez povrede, ugovor je odavno potpisan, a u NBA je stekao i odličan status pre svega igranjem na Ol Staru, a zatim i pričama da je u uskom krugu za MVP-ija sezone.  Znači dokazivanje više nije potrebno i nema razloga da sam trenira u Somboru prevrćući gume. Jedina prepreka može da bude Denver ako bude "zamolio" Nikolu da ne igra zbog eventualne povrede jer su mnogo uložili u njega.

5. ZAPUŠIO BI USTA SVAKOM KRITIČARU KOJI GA JE PROZIVAO PROTEKLE GODINE

Igranjem za reprezentaciju Jokić bi objasnio svim dušebrižnicima svoj patriotizam kao i to da je bio realno sprečen da igra na Eurobasketu, ali i da ima samo 24 godine i da će imati prilke da igra na još mnogo takmičenja.

6. LIČNI MARKETING U SAD I SRBIJI

Vodeća zvezda tima iz Kolorada sa samo 24 godine prešla je put od buckastog momka koji plače zbog košarkaških treninga na koje ga otac šalje, do momka koji dominira pod obručima u Srbiji i Americi. Za tako malo godina Nikola je uspeo da se prvo izbori za minutažu, potpiše rekordan ugovor, a onda sve to opravda na parketu nestvarnim partijama i učinkom kojem se dive legende lige i čitav svet.

Stekao je i status Ol star košarkaša i okitio se medaljom sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Upravo je sve to ono što Amerika i Srbija priznaju. Ali, nikada nije dosta i uvek može bolje.

VIDEO: Kreteni su prozivali Jokića! Danilović veruje da će as Denvera igrati za Srbiju

Sa jedne strane, činjenica je da je u Srbiji, za koju se, bez obzira šta ko pričao zna da je Nikola obožava kao svoju domovinu i da sa ponosom igra za nju, ostao nedorečen. Apetiti navijača nisu zadovoljeni jednim učešćem jer navijači žele da vide svog najboljeg košarkaša kako sa ostalim miljenicima nacije dominira i u Kini.

Naravno, jedno Nikolino "da" Đorđeviću biće dovoljno da se smire strasti i da ponovo postane dečko u kojeg se, uz ostale "Orlove" ne spava.

VIDEO: Greg Popović voli Srbiju ali ne voli da ga po zemlji vozi Paspalj

I dok se mi u Srbiji uglavnom vodimo emocijama, tu je i američko tržište na kojem Somborac ima ugovor vredan 150 miliona dolara i u kojem je marketing "pola posla". Upravo bi učešće i eventualno finale sa Amerikancima, koji će svakako doći u odličnom sastavu predvođeni Gregom Popovićem dodatno doprinelo reputaciji Srbina na globalnom nivou. Denveru je i te kako potreban Jokić i van terena, pre svega kao simbol prepoznatljivosti i vođa tima koji je definitivno postao.

7. NAJAVE SAIGRAČA I MENADŽERA

Za razliku od prethodnih okupljanja reprezentacije kada je manje više bilo jasno da na asa Denvera neće moći da se računa, ovoga puta duvaju neki "topliji vetrovi". Iz razgovora sa reprezentativcima tokom sezone, saznali smo da su igrači non stop u kontaktu. Orlovi prate i bodre jedni druge, a redovni član svih grupa je i Jokić.

Činjenica je da, ako postoji teorijska šansa, Ol star Denvera zaigraće rame uz rame sa Bogdanovićem, Bjelicom, Teom i ostalima.

VIDEO: Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

U prilog ovoj tvrdnji ide i nedavna izjava menadžera košarkaša Miška Ražnatovića koji je istakao da ima "pozitivan osećaj" u vezi sa Nikolom.

- Želim da se to desi. Ako bude i malo šanse za to, to će se desiti. Ako on bude igrao, verujem da možemo da pobedimo Amerikance - naveo je Ražnatović.

Miodrag Miško Ražnatović, Nikola Jokić Miško Ražnatović i Nikola Jokić; Foto: MN Press

Naravno, sve navedeno pada u vodu jednim "ne" iz Nagetsa. Ali, Nikola je posle svega što je dao klubu za koji nastupa, zaslužio da i sa državom kojoj pripada napravi veliki uspeh. Ako je treneru Majku Melounu stalo da Nikola bude srećan, ako je i Đorđević "uspostavio kontakt sa koučem Majkom", ako već dolaze na turnir "košarkaški vanzemaljci" red je da sa druge strane bude momak koji je kao malo dete plakao na dočeku u rodnom Somboru kada se pojavio sa srebrom iz Rija.  Bilo, ponovilo se i pozlatilo.

VIDEO: Nisam jeo burek dva meseca: Jokić nasmejao novinare

(D.S./S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosiljka

    13. maj 2019 | 13:18

    Uopste je nebitno hoce li igrati ili ne .Oni koji vole i cene sad, cenice ga bez obzira na sve to.Nikola je dobar momak i ima svoj cilj.Ja verujem da ce igrati za reprezentaciju,ali njega ne doticu negativni komentari.On ima svoj stav.

  • Milan 85

    13. maj 2019 | 13:05

    Ajde bre ne lupajte NIKOLA IGRA SIGURNO!!

  • Tanatos

    13. maj 2019 | 12:18

    Ne zelimo izrode u reprezentaciji.Jaki smo i bez njega-kome treba neka ga kuci vodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA