≫ 

Divac cepao zastavu Hrvatske, a Ameri shvatili da moraju da šalju Drim tim na Olimpijadu

Pre 30 godina osvojeno je poslednje svetsko zlato stare Jugoslavije

  • 0
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije Printskrin: Youtube

Košarkaška reprezentacija nekadašnje Jugoslavije bila je pravi evropski "Drim tim" i ko zna šta bi se desilo da se nije zemlja raspala. Jugoslavija je osvojila brojne medalje, a jedna od poslednjih, zapravo poslednjas svetska medalja osvojena je 1990. 19. avgusta na Mundobasketu u Argentini. U finalu je raznesen SSSR sa 92:75, doduše bez Litvanaca Sabonisa, Kurtinaitisa, Homičusa itd.

Bilo je to četvrto treće svetsko zlato Jugoslavije posle oni 1970. i 1978. Te godine je stasala jedna nova generacija jugoslovenske košarke, a mladi momci iako bez Dražena Petrovića, koji se spremao za NBA ligu, počinjala je pohod na Evropu i svet.

Legendarna reprezentacija predvođena selektorom Dušanom Ivkovićem stigla je do treće titule šampiona sveta, a upravo ta generacija smatra se jednom od najboljih ikada na ovim prostorima.

Na putu do zlata zabeležen je samo jedan poraz, u poslednjem kolu grupne faze od Portorika 82:75. Međutim, taj poraz nije uticao na to da Jugoslavija prođe prvu fazu takmičenja sa učinkom 2-1, pošto su bez bez većih problema savladane reprezentacije Venecuele i Angole.

Drugi deo takmičenja spojio je izabranike Dušana Ivkovića sa Sovjetskim Savezom, Grčkom i Brazilom. Brza i lepršava igra dovela je do toga da Jugoslavija prebaci 100 poena u prve dve utakmice, dok je u meču sa Grcima bilo blagih problema, ali je na kraju ipak ostvarena pobeda dvocifrenom razlikom - 77:67.

Učinak od 3-0 i prvo mesto u grupi donelo nam je plasman u polufinale i okršaj sa, ni manje ni više, Sjedinjenim Američkim Državama. U prvi plan je iskočio Dražen Petrović, koji je na tom susretu ubacio 31 poen i tako u velikoj meri pogurao ekipu ka plasmanu u veliko finale. Na drugoj strani 28 poena Alonza Morninga nije bilo dovoljno da se ugrozi zlatna generacija jugoslovenske košarke.

Na red je stiglo finale protiv Sovjetskog Saveza. Drugi međusobni susret na turniru i spektakularna timska igra naše selekcije. Čak petorica igrača imala su dvocifren broj poena, među kojima su Žarko Paspalj (20), Dražen Petrović (18), Toni Kukoč (14), Jure Zdovc (13) i Zoran Savić (11). Na kraju, ubedljiva pobeda rezultatom 92:75. Jugoslavija je prvak sveta u košarci!

- Znaš šta mi je bilo najzanimljivije? Vratili smo se u hotel posle finala i Divac, Savić i ja popeli smo se na terasu na krovu da popijemo po pivo. Nismo imali nikakav osećaj trijumfalizma. Znali smo da ćemo pobediti, bili smo superiorni.

- Pre toga smo bili na Igrama dobre volje u Sijetlu, i tamo smo pobedili, naravno i domaćina SAD. A to je bio „Mundobasket“ pre Mundobasketa u Argentini sa istim učesnicima. Jedina razlika je bila što se povredio Dino Rađa, umesto njega iz Beograda je došao Zoran Jovanović, a i ja sam izvrnuo nogu u Sijetlu, ali sam se dočepao zemlje gaučosa. Bili smo baš moćni u jednom od niza događaja. - rekao je Žarko Paspalj za Sportski žurnal.

Tada se desio i onaj čuveni incident kada je Vlade Divac oteo zastavu Hrvatske, tada još nepostojeće države od jednog iseljenika u Argentini i cepao je.

I da ne zaboravim događaj sa zastavom, koji tada niko nije pomenuo. Ni mi među sobom se time nismo bavili, reakcija Divca bila nam je u tom trenutku najnormalnija, ko kaže sada drugačije masno laže. Godinu dana posle toga kada je Jugoslavija počela da se raspada o tome je počelo da se priča i taj događaj do dan- danas ispada nekom najvažniji. O tome se još uvek piše kao da je to bilo najvažnije. - dodao je Paspalj.

Članovi šampionske generacije bili su: Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac, Arijan Komazec, Zoran Jovanović i Zoran Savić.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA