GODINA U OGLEDALU: Grčki ustanak, Feliks i lažni smak sveta (FOTO) (VIDEO)

Kuvalo se cele godine u Ormuzkom moreuzu, i i dalje će se kuvati; Grčka svedoči narodnom ustanku, ali nije jedina država evrozone koja se suočava sa finansijskim kolapsom. Smaka, međutim, nije bilo ove godine, a za sledeću ostaje da se vidi

  • 0

IZA NAS JE BURNA GODINA! Na samom kraju jedne uzbudljive godine uspeli smo da preživimo smak sveta i dočekamo Higz Bozon, ali nismo uspeli da rešimo ni jedan od problema sa kojima smo se suočavali prethodne godine, i sa kojima se suočavamo već čitav niz "leta gospodnjih".

Naučnici su, definitivno, bili pametniji od svetskih lidera od kojih zavisi sudbina svih nas: uspeli su da pronađu "božju česticu", dok potonji nisu otkrili "česticu" koja bi izvukla svet iz ekonomske krize koja ga potresa od 2008. godine: na udaru je evrozona, a recesija naročito bolno pogađa dugovima opterećene Grčku, Portugaliju, Španiju i Italiju.

Grčka svedoči narodnom buntu koji je ustanak po svemu osim po kontinuitetu: svako malo nas građani ove zemlje podsete čije su zapravo reči "anarhija" i "demokratija", bilo da se radi o glasanju o novim merama štednje u parlamentu u Atini, bilo da im u pohode dolazi omražena nemačka kancelarka frau Merkel.

Vašington od početka godine poziva Evropu da što pre reši dužničku krizu, koja bi mogla da "pošalje" globalnu ekonomiju u stagnaciju i recesiju, dok su uticajni zvaničnici Brisela podsetili Vašigton da je pravi razlog izbijanja krize, pre četiri godine, kolaps na američkom tržištu hipotekarnih hartija od vrednosti - pa je neumesno kriviti Evropu.

Uprkos svemu, Evropska unija osvojila je Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica Nobela 1991. godine Aung San Su Ći iz Mjanmara - koja je dve decenije provela u kućnom pritvoru - konačno je primila tu nagradu.

Godina je, međutim, počela tragedijom, kada se luksuzni kruzer "Kosta Konkordija" sa preko 4.000 putnika zbog nemara i kukavičluka svog kapetana nasukao na sprud na zapadnoj obali Italije. Stradalo je 30 ljudi, dvoje se i dalje vodi kao nestalo, a preko 64 je uhapšeno. Kapetanu Šetinu se trenutno sudi.

Amerikanci su izabrali da Barak Obama ostane u Beloj kući, nakon što je u novembru prvi crni predsednik najmoćnije zemlje sveta pobedio republikanskog protiv-kandidata Mita Romnija. Reizbor Obame je neke ljude toliko razbesneo da su pokreli peticije za otcepljenje: Teksas je otišao najdalje, skupivši preko 150.000 potpisa, više nego dovoljno da Vašington mora zvanično da reaguje.

Rusi su, sa svoje strane, ponovo izabrali Vladimira Putina, nakon četiri godine njegovog "tihovanja" na premijerskoj funkciji. Novi-stari šef Kremlja je osvojio čak 63,7 odsto glasova, ali su zapadni mediji više pratili proteste protiv njega na Saharovom trgu u centru Moskve. Naslovne su strane punile i pankerke "Pusi rajot", koje su svojim "satanističkim" performansom u crkvi razbesnele Kremlj a oduševile Zapad. Završile su iza rešetaka.

Francuzi su "svrgnuli" sa vlasti "desničarskog" Nikolu Sarkozija, a u Jelisejsku palatu smestili levičara Fransoa Olanda, koji je odmah krenuo radikalno: snizio je plate državnim službenicima za 25 odsto, ukinuo službena vozila i pomoć Crkvi, kao i državne novine, fondacije i izdavačke kuće.

Drastično oporezivanje bogatih je dovelo do toga da su mnogi poznati Francuzi napustili kolevku modernog evropskog republikanizma, poput Žerara Depardjea. Neki od njegovih ministara su uveli službene bicikle umesto kola. Još jedna zanimljiva reforma novog francuskog predsednika je uvođenje srede kao školskog dana, u prkos 100-godišnjoj tradiciji da se đaci na taj dan odmaraju: svet nije ni znao za tu sreću pariskih đaka dok nisu odlučili da je unište.

Izabrano je i novo, podmlađeno rukovodstvo Kine, sa Sji Ðinpingom na čelu, a godinu u toj zemlji obeležio je i skandalozni krah "Crvenog princa" Bo Silaja - od kojeg se pre samo godinu dana očekivalo da uđe u Politbiro KP Kine, ali se sve promenilo kad je razotkrivena "filmska priča" sa ubistvom Britanca, zbog kojeg je osuđena Boova njegova supruga.

Novi lider najmnogoljudnije nacije najavio je borbu protiv korupcije jer, kako kaže, partija u suprotnom rizikuje revoluciju i gubitak vlasti. Izgleda da se sa njim slažu i kineski intelektualci, pošto su na samom kraju godine odlučili da pozovu Peking na reforme, veće učešće naroda u biranju funkcionera i odvajanje partije od vlade. Da li će sami dobiti poziv za informativni razgovor, ostaje da se vidi u 2013. godini.

Iz istog razloga (borba protiv korupcije), italijanski je sud osudio bivšeg premijera 76-godišnjeg Silvija Berluskonija na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, ali je ista odmah smanjena na godinu dana. Samo suđenje je trajalo šest godina. Markantni Silvio neće ići u zatvor ukoliko ne izgubi žalbeni proces, koji će, po svoj prilici, potrajati.

Iranu su 7. juna uvedene sankcije od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija zbog upornog odbijanja da prestane sa razvijanjem svog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je u mirnodopske svrhe, a Zapad smatra da je za razvijanje atomske bombe. Amerika i Izrael su pretili ratom, Iran je uzvraćao pretnjama Trećim svetskim. Strah da će NATO krenuti u novu vojnu avanturu sa nesagledivim posledicama verovatno će dominirati narednom godinom.

Sukob između Izraela i Hamasa, koji kontroliše pojas Gaze, eksalirao je početkom novembra. Izraelske rakete su bile efikasne i lišile su života vojnog lidera ove palestinske organizacije Ahmada Džabarija; nažalost, pored njega, stradalo je i mnoštvo nedužnog sveta, a među njima i dece.

Hamasovi projektili nisu bili preterano uspešni, i uglavnom su ubijale "tuđu" decu nego što su nanosili štetu samoj jevrejskoj državi. Palestinske pretnje "paklom" pokazale su se kao ćorci i pucnji u prazno.

Najbitnija stvar za čitav Bliski istok ove godine dogodio se 29. novembra: u Generalnoj skupštini UN - kojom predsedava bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić - velika većina je podržala rezoluciju kojom se posmatrački status Palestinske uprave unapređuje iz entiteta u državu nečlanicu, čime je posredno priznata palestinska država. Izrael je negodovao, i prkosno najavio nastavljanje gradnje jevrejskih naselja širom Jerusalima. Sila Boga ne moli, moglo bi se reći.

Sve u svemu, mirovni proces između Izraela i Palestine je u zastoju, a generalni sekretar UN Ban Ki Mun opisao je to kao stanje „dobokog zamrzavanja“. Tihi odgovor svima njima dala je autorka animiranog filma "Čija je Palestina", koji na jedan jezgrovit i slikovi način prikazuje suštinu problema. Rešenje? Da svi "olade".

Zabrinuti Ban 2012. je ipak odlučio da se malo opusti, pred kamerama, pa je svet gledao prvog čoveka Svetske organizacije kako igra „Gangam style“.

Prvi put emitovana 15. jula, ta numera južnokorejskog muzičara Psaja je u roku od nekoliko meseci osvojila ceo svet i postala najgledaniji spot na JuTjubu. Na dan smaka sveta, baš kao što je prorokovao Nostradamus, probila je magičnu cifru od jedne milijarde pregleda.

Iako je Psaj najtraženiji na ovom video sajtu, na pretraživaču Gugl najtraženija je bila Vitni Hjuston: u februaru je preminula u 48. godini, nađena mrtva u sobi hotela "Hilton" na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu.

Jedan od "vladara interneta", čovek za kojeg je ceo svet saznao zahvaljujući onlajn slobodama, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž upozorio je da su se nad internetom nadvile "mračne sile". Dešavanje u svetu on već skoro pola godine prati iz sobe u londonskoj ambasadi Ekvadora, gde je zatražio (i dobio) politički azil posle pokušaja policije da ga uhapsi i izruči Švedskoj.

"Arapsko proleće" još je bez epiloga u Siriji, gde se predsednik Bašar al-Asad još drži na vlasti, a sukobi pobunjenika i režima besne od marta 2011, od kada je - kako se procenjuje - poginulo oko preko 40.000 ljudi. Klanica čijem se raspletu možemo nadati 2013. godine.

Dešavanja u nemirnom Egiptu, gde je sredinom godine za šefa države izabran kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi, pokazala su sve slabosti i teškoće "uvođenja demokratije" u duboko podeljene zemlje doskorašnjih "diktatorskih režima", posebno ako je diktator sputavao islamizam koji buja.

Antiameričko raspoloženje muslimanskog sveta buknulo je u septembru, posle pojavljivanja niskobudžetnog filma "Nevinost muslimana" na internetu, serijom protesta i napada na američka diplomatska predstavništva. Ubijen je američki ambasador u Bengaziju u Libiji.

Godine 2012, svet je napustio prvi čovek koji je kročio na Mesec, 1969. godine, američki kosmonaut Nil Armstrong.

Sa ivice svemira u oktobru je skočio Austrijanac Feliks Baumgartner (43) ostavivši svet bez daha kada je sa visine od više od 39 kilometara skočio u ponor. Njegov slobodni pad sa ivice kosmosa probio je zvučni zid, čemu je mogla da posvedoči cela planeta koja je zapanjeno gledala kako "najusamljeniji čovek na svetu" prkosi strahu i smrti i čini ono što niko pre njega nije. Red Bulu, koji ga je finansirao i marketinški stao iza celog poduhvata, doneo je dobio od preko šest milijardi dolara.

U godini jubileja - 60 godina od krunisanja kraljice Elizabete II, britanska kraljevska porodica harala je Internetom: od nagih slika mladog princa Harija sa nepoznatom devojkom, preko paparaci fotografija Kejt Midlton na kojima je vojvotkinja od Kembridža gola, do njene trudnoće koja je otkrivena snalažljivošću dvoje australijskih radio voditelja. Snalažljivošću koja, međutim, dovela do samoubistva medicinske sestre koja je bila prevarena da otkrije.

Uragan "Sendi" pogodio je (i počistio) krajem oktobra istočnu obalu Sjedinjenih Država, odneo 253 života i napravio štetu od 65,6 milijardi američkih dolara, što je drugi najrazorniji uragan u istoriji ove zemlje, gledajući po finansijskoj šteti koju je napravio. Njujork i Nju Džerzi su nedeljama bili potopljeni, a Vašington se pretvorio u grad duhova. Svet je danima zapanjen gledao kako se Amerikanci bore sa jedinom silom koju ne mogu da savladaju: prirodom. "Natura" je spustila na zemlju ne samo njih, nego i ostatak čovečanstva - ljudi jednostavno nisu svemoćni. Muslimanske verske vođe su u svemu videli božju kaznu, a sami Amerikanci su nesrećnu sudbinu iskorisili za dobri stari crni humor.

Počela tragedijom, ova godina se i završila tragedijom, a akter je ponovo bila "Sendi", samo ovoga puta ne oluja već osnovna škola. Adam Lanca, sin učiteljice, ubio je svoju majku a zatim otišao u školu u kojoj je radila i automatskom puškom usmrtio 20 dece i sedam odraslih, među kojima su bile i učiteljice koje su sopstvenim telima štitile nejač poverenu im od roditelja.

Severna Koreja je uspešno lansirala raketu dugog dometa za koju Pjongjang tvrdi da je ponela meteorološki satelit u orbitu, dok SAD, Južna Koreja i Japan tvrde da je samo test tehnologije koja bi jednoga dana mogla da ponese nuklearne bojeve glave na teritoriju Amerike. Pored toga, najtvrdoglavija, najnezavisnija i najprkosnija zemlja sveta obeležila je godišnjicu smrti Kim Džong-ila, "Dragog vođe". Naravno, u suzama.

Godine 2012, zabeležen je tranzit Venere, pojave koja je prethodno registrovana samo šest puta počev od 1639.

Sujeverni su 21. 12. 2012. tačno u 12 časova, 12 minuta i 12 sekundi čekali apokalipsu na osnovu pogrešnog tumačenja Majanskog kalendara.

Svet je, zasad, preživeo. Za 2013. ćemo još videti.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA