SRPSKA EKONOMIJA U 2012: Novi Fića, potencijal Južnog toka i problem javnog duga

Godinu za nama pamtićemo i po ruskom kreditu od milijardu dolara, suši koja je uticala na podbačaj poljoprivredne proizvodnje, ali i po tome što je državni budžet posle šest godina usvojen na vreme

  • 0

Drugi talas krize i dalje drži u okovima svetsku ekonomiju, ali srpski privrednici smatraju da bi Srbija bila u problemu i da nema krize.

Stoga ne čudi što privreda zahteva preduzimanje hitnih mera za oporavak realnog sektora, dok su istovremeno džepovi građana sve prazniji.

Telegraf.rs je izdvojio listu ekonomskih događaja po kojima će se, između ostalog, pamtiti godina za nama.

Fijat - Serijska proizvodnja novog Fijatovog modela "500L" u Kragujevcu počela je 4. jula, a javnosti je predstavljen u septembru. Do kraja godine trebalo je da se  proizvede do 30.000 primeraka, a u 2013. planirana je proizvodnja oko 200.000 automobila.

Južni tok - Izgradnja gasovoda zvanično je počela 7. decembra u Rusiji na kompresorskoj stanici "Ruskaja" na obali Crnog mora. Očekivanja su da će ovaj projekat biti od velike koristi i za Srbiju, jer će zbog deonice koja prolazi kroz nju imati 200 miliona evra prihoda godišnje.

Javni dugRast javnog duga Srbije dostigao je na kraju novembra 17,56 milijardi evra, što je 60,5 odsto BDP-a i daleko je više od planiranih 45 odsto BDP-a.

Ruski kredit - Ruska Federacija odobrila je Srbiji kredit od milijardu dolara za budžet. Posle nekoliko meseci neizvesnosti, informaciju je u Beograd doneo potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin.

Budžet - Posle šest godina ponovo usvojen na vreme - najpre na vladi, a zatim i u Skupštini Srbije, uz striktno poštovanje odredbi Zakona o budžetskom sistemu. Budžet predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto planiranog BDP-a.

Antikrizne mere - Ministarstvo privrede i finansija pripremilo je paket mera za poboljšanje likvidnosti srpske privrede i veće privlačenje investitora.

Suša - Usled dugotrajne suše, ove godine je poljoprivredna proizvodnja podbacila za oko 20 odsto i prve procene su da će bruto vrednost agrarne proizvodnje iznositi 3,91 milijardu dolara, dok je ona u 2011. iznosila oko 5,17 milijardi dolara.

Ostavka guvernera NBS - Dejan Šoškić podneo je neopozivu ostavku na funkciju guvernera, znatno pre isteka šestogodišnjeg mandata. U obrazloženju ostavke Šoškić je kao glavni razlog naveo da izmene i dopune Zakona o NBS, po njegovom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost centralne banke.

Telekom stoprocentno srpski - Direktor Telekom Srbija Branko Radujko i predsednik i izvršni direktor grčkog OTE Majkl Camas potpisali su dokument o prenosu akcija sa grčke na srpsku kompaniju koja je od tog trenutka u kompletnom vlasništvu države. Time su stvoreni uslovi za podelu besplatnih akcija građanima, ali iako je nezvanično najavljivano u 2012. nije došlo do njenog izlaska na berzu.

Železara Smederevo otkupljena za dolarVlada Srbije otkupila je smederevsku Železaru od kompanije "Ju-Es Stil", koja je odlučila da se povuče iz Srbije, za simboličnu cenu od jednog dolara. Kako je navedeno, cilj je bio da se očuva proizvodnju i radna mesta za više od pet hiljada zaposlenih. Ruska kompanija "Uralvagonzavod" spominje se kao najozbiljniji partner za pokretanje proizvodnje, ali je zatražila produženje tendera za dva meseca.

Komtrejd najbolja kompanija Istočne Evrope - Komtrejd je proglašen za najbolju IT kompaniju na prostoru Istočne Evrope na četvrtoj tradicionalnoj godišnjoj dodeli nagrada za najbolje IT kompanije Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

U ne manje značajne ekonomske događaje u 2012. spada i pokretanje novih razgovora sa MMF-om uz dogovor sa Vladom Srbije da se početkom 2013. sklopi novi aranžman, kao i najava bespovratne pomoći EU od 170 miliona evra. Takođe, Svetska banka je već nagovestila da će direktno pomoći budžet Srbije za iduću godinu sa 400 miliona dolara, ali je to uslovila potpisivanjem novog aranžmana sa MMF.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA