≫ 

Sve više zaražene dece koronom: Kako razlikovati kovid i alergije kod najmlađih?

Dr Milićević ističe da je najvažnije da obrate pažnju oni roditelji koji su kovid pozitivni

  • 3
devojčica dete bolesno prehlada Asimptošta? / Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Veći broj zaražene dece kovidom jeste alarm za razmišljanje ali još nije alarm za paniku. Klinička slika kod dece nije toliko jaka da bi za sada bili previše zabrinuti, kaže dr Saša Milićević, dečji lekar, alergolog.

Dr Milićević ističe da je najvažnije da obrate pažnju oni roditelji koji su kovid pozitivni ili ako dete potiče iz sredine gde postoji taj epidemiološki podatak da je neko bolestan ili kovid pozitivan.

- Takvo dete mora da bude pod lupom roditelja. Ako počne da odbija hranu, lošeg je opšteg stanja, ima temperaturu, počne da kašlje. Dijareja je dosta česta u tom uzrastu, mogu da se jave promene na koži tipa koprivnjače, upala ušiju je takođe zabeležena kod malih pacijenata koji su kovid pozitivni - objašnjava simptome doktor Saša Milićević za RTS.

Dodaje da ne postoji nijedan organski sistem koji ne može da bude zahvaćen ovim virusom, ali srećom deca su još dosta pošteđena i komplikacije su dosta manje.

- Nadamo se da to neće da se poremeti. Sve to ne znači da je kovid, ali zahteva mnogo veću pažnju nego pre godinu dana. Ako neko u porodici ima kovid i dete počinje da bude atipično mora odmah da se vodi kod svog pedijatra, koji ga najbolje i poznaje - savetuje dečji lekar dr Milićević.

Napominje da je sigurno da je virus mutirao, i doveo do toga da ima veći afinitet za receptore koji se nalaze u disajnom sistemu dece nego što je to bilo ranije.

Bol u stomaku, dete se drži za stomak, decak trovanje, virus, povracanje Foto-ilustracija: Shutterstock

- Što se tiče malih astmatičara u početku smo mislili da su oni u mnogo težoj situaciji, međutim pokazalo se da nisu. Naravno da su sva deca koja imaju neka hronična oboljenja, najčešće astmu, ugroženija. Međutim, iskustvo nije pokazalo da ima više dece astmatičara u ambulanti - objašnjava doktor Milićević.

Kako razlikovati alergiju od kovida

Naglašava da sada kada krene sezona alergija sigurno će biti simptomatologije koja će uplašiti roditelje, kijanje, curenje nosa, kašlja.

Dodaje da su poleni drveća već krenuli i ko ima hronični problem vreme je da počne sa terapijom.

Doktor Milićević objašnjava da je za razlikovanje alergije i korone jako važna krvna slika. Ona kod virusa pokazuje snižen broj leukocita, a povećan broj limfocita, dok kod alergija eozonofili budu u skoku.

Navodi da postoje i drugi simptomi - ko ima alergiju ne oseća se previše malaksalo kao kod kovida, kod alergijskog rinitisa, ali i obične kijavice, takođe se može izgubiti čulo mirisa.

Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija dece osetljiva situacija

Komentarišući vest da je Izrael do sada vakcinisao oko 600 dece od 12 do 16 godina, koja spadaju u rizičnu grupu, "Fajzerovom" vakcinom, dr Milićević kaže da su pre toga oni objavili podatak da je, u odnosu na pre mesec dana, ukupan broj novootkrivenih osoba koji su pozitivni, deca činila 29 posto, sada već 40 posto, što je značajan skok.

Dodaje da se i u Engleskoj rade ispitivanja da i deca budu vakcinisana.

- Tu su različita oprečna mišljenja, situacija je vrlo osetljiva. Deca još nisu ugrožena u onom smislu da je taj broj pacijenata veliki, da je ugrožavajući da bi mogao da napravi neki veliki iskorak. To što su uradili u Izraelu jeste veliki napredak, ali videćemo da li će za našu sredinu biti - ističe dr Saša Milićević.

Naglašava da u Srbiji broj obolele dece od kovida još uvek nije u velikom procentu.

- Podaci kažu da u osnovnim školama pozitivni učenici čine 0,2 posto, a u srednjim školama 0,3 posto. Nažalost taj broj raste, ali je još u odnosu na odrasle mnogo manji - poručuje dr Saša Milićević, dečji lekar, alergolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    12. mart 2021 | 09:48

    Ostavite decu na miru i nemojte više da plašite narod .

  • Mi

    12. mart 2021 | 12:47

    Smo svi imali.... Muž, ja, sestra, zet, mama, tata, svekar, svekrva....nijedno id moje šestoro dece uzrasta od 2 do 13 godina nije imalo.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA