LUKA ZAHOVIĆ: Slovenački fudbaler o kom priča ceo svet! (VIDEO) (FOTO)

Dao je gol na debiju u Ligi šampiona i postao najmlađi slovenački strelac u ovom takmičenju, ali njegova izjava da bi u slučaju ponude igrao za reprezentaciju Portugalije bilo je nešto što niko u "deželi" nije očekivao

  • 8

Posle prvog kola Lige šampiona priča se o goleadama Reala, Porta, Rome, ali i o jednom momku sa Balkana. Reč je o 18-godišnjem napadaču Maribora Luki Zahoviću koji je golom u drugom minutu nadoknade doneo bod slovenačkom klubu protiv favorizovanog Sportinga iz Lisabona.

Priče o igrama sudbine ili koliko je sve u životu povezano postale su poprilično otrcane, ali uvek se nekako pojave i ne možemo da ih izbegnemo, a takav je slučaj i sada. Neko je uredio da sin najboljeg slovenačkog fudbalera u istoriji Zlatka Zahovića, čoveka koji je najbolje trenutke u karijeri doživeo u Portugaliji, upravo protiv jednog kluba sa Iberijskog poluostrva zablista na velikoj sceni.

Ne kaže se džabe da iver ne pada daleko od klade, a to se potvrdilo i na primeru starijeg i mlađeg Zahovića. Mladi napadač Maribora, kluba čiji je sportski direktor upravo njegov otac, udarna je igla kluba ove sezone, a tek je zaigrao u seniorskoj konkurenciji. Podaci da je na sedam prvenstvenih utakmica već postigao pet golova i prvi je strelac lige, kao i pogodak na debiju u LŠ dovoljno govore o tome.

- Teško je opisati ovo osećanje. Debi u Ligi šampiona sa 18 godina... Mislim da ću biti svestan tek za nekoliko dana ili sutra kada se probudim, ali već moram da mislim na utakmicu protiv Kopra za vikend - kazao je Luka posle meča koji će večno pamtiti, a zatim pokazao da je rođeni golgeter, jer mu ne fali samopouzdanja.

- Ne interesuje me šta drugi govore. Znam da mogu da postignem 30 golova u slovenačkoj ligi.

Rekosmo da je rođeni golgeter, a evo još nekih informacija o njemu. Rođen je u Gimaraešu 1995. godine, dok je Zlatko Zahović igrao za Vitoriju. Kasnije se kako je fudbalska karijera njegovog oca išla uzlaznom putanjom i on se selio sa njim u Porto, Olimpijakos, Valensiju, a kada je Zahović senior stigao u Benfiku, tada je bilo vreme i da Luka krene očevim stopama.

Počeo je u nadaleko poznatoj omladinskoj školi "Orlova" iz Lisabona i tu boravio sve do 2007. godine, kada je Zlatko Zahović završio sa aktivnim igranjem fudbala i preuzeo funkciju sportskog direktora u sadašnjem prvaku Slovenije. Tada je i Luka došao u Maribor i nastavio sa treninzima, a vrlo brzo počeo da igra i u seniorskoj konkurenciji.

Jednu polusezonu je proveo na pozajmici u Veržeju, a onda se ovog leta nametnuo za mesto u najužoj grupi igrača koji konkurišu za prvi tim. Odmah je počeo da se nameće golovima, a svoj talenat je potvrdio na međunarodnoj sceni već na debiju kada mu je trebalo samo deset minuta mu je za to bilo potrebno.

Najmlađi strelac u istoriji Slovenije u Ligi šampiona odmah je okupirao naslovne strane medija u "deželi", koji su ga proglasili istinskim naslednikom njegovog oca Zlatka, na koga "zmajčeki" čekaju jako dugo. Međutim, vrlo brzo je njihovo početno oduševljenje preraslo u bojazan.

Razlog tome je vrlo jednostavan, a to je da Zahović junior, pored slovenačkog, ima i portugalsko državljanstvo, što znači da ima pravo da zaigra za taj nacionalni tim, iako je do sada nosio dres svih mlađih selekcija Slovenije. Ako je to izazvalo bojazan onda je njegova izjava povodom toga unela veliki nemir i strepnju među sve tamošnje ljubitelje fudbala.

- Ako bih dobio ponudu oba saveza, našao bih se u nezahvalnom položaju, ali bih verovatno izabrao Portugaliju. Reprezentacija predstavlja san svakog igrača, a to što su moji roditelji iz Slovenije nema nikakvog uticaja na to - rekao je mlađi Zahovič tim povodom i dodao da i sada posle toliko godina bolje govori portugalski nego slovenački jezik.

U svakom slučaju, jedno je neosporno, a to je njegov talenat koji bi morao prvo da potvrdi, a posle će na red doći pitanje nacionalnog tima, a nikako ne bi trebalo zaboraviti da je njegov otac Zlatko najbolji strelac "dežele", pa možda želja da prestigne njega možda presudi da se ipak opredeli za domovinu svojih roditelja.

Pomenimo još i zanimljivost da je odmah posle pogotka u Ligi šampiona dobio svoju stranicu na "Vikipediji". A vi pogledajte snimke mlađanog Luke, pa ih onda uporedite sa ovim videom njegovog oca Zlatka, pa procenite koliko igraju sličnim stilom.

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny

    18. septembar 2014 | 18:46

    Sve ste klubove spomenuli gde mu je igrao otac, osim Partizana, gde je postao odlican fudbaler i reprezentativac Yuge, i tek onda zahvaljujuci Partizanu postao evropsko ime!

  • dr dabic

    18. septembar 2014 | 17:58

    Taj gol je mariboru donio 500 hijada evra Ali to je privâtni klub i zna se ko kosi ko vodu nosi

  • fcrslj

    18. septembar 2014 | 17:13

    Pa mogu vam poruciti iz slovenije da decko nije nista posebno. Da mu nije Zlatko otac nebi on video ni drugu slovensku ligu. Prave od njega zvezdu sam zbog oca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA