Japanci od telefona prave medalje za OI 2020: Milioni su već reciklirani i zasijaće na grudima najboljih sportista

Domaćini narednih olimpijskih igara privode kraju prikupljanje sirovina za izradu odličja za najbolje sportiste na Igrama

  • 0

Sve medalje, uključujući i one za najbolje paraolimpijce, na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, biće izrađene od recikliranih telefona, saopšteno je iz organizacije Igara. 

Inovacije za Japance nisu nikakva novost, nacija koja galopira u tehnološkom napretku je tako i za najveći sportski događaj spremila niz novina, a medalje izlivene od starih telefona su svakako najzanimljivija ideja koja se već uveliko sprovodi u delo.

Naime, ovaj projekat je počeo sa realizacijom još 2017. godine, a danas je težina sakupljenih sprava dostigla čak 47. 488 tona, što je podatak objavljen još u novembru 2018.

Kraljnji cilj je da se sakupi 30.3 kilograma zlata, 4,100 kilograma srebra i 2,700 kilograma bronze, a to će, prema uveravanjima orgamizatora, biti ispunjeno do marta.

Inače, količina otpada dovoljna za izradu svih bronzanih medalja je već ispunjena još prošlog juna, a preostalo je još da se sakupi 10 posto mtala za zlatu i 15 posto za srebro.

Recikliranje telefona u Japanu se već dugi niz godina primenjuje u raznim granama industrije i biznisa.

Ni izrada medalja od recikliranog metala nije novina, na isti način su i organizatori prethodnih Igara Riju pravili odličja, s tim da su reciklirane metarijale iskoristili za izradu samo 30 procenata srebrnih i bronzanih medalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA