≫ 

Gvardiola o klečanju fudbalera: Sramim se zbog svega što smo 400 godina radili tim divnim ljudima

Trener Mančester Sitija poslao jaku poruku

  • 5
mančester Siti Pep Gvardiola; Foto: AP/Tanjug

Trener Mančester Sitija Pep Gvardiola prokomentarisao je gest fudbalera i stručnog štaba Građana koju su na utakmici protiv Arsenala prihvatili rivali i sudije.

Pre početka meča, prvog koji je Siti odigrao nakon prisilne pauze uzrokovane korona virusom i pobede nad Arsenalom (3:0), igrači i treneri domaćina na Etihadu su kleknuli kolenom na zemlju i podigli šaku u znak protesta, solidarišući se tako sa stotinama hiljada onih koji u Americi protestuju zbog toga što je beli policajac ubio crnca Džordža Flojda.

Obe ekipe igrale su u dresovima na kojima je umesto imena igrača pisalo "Black lives matter" - Životi crnaca su važni.

Posle utakmice Gvardiola je ovako odgovorio na novinarsko pitanje koliko je važno poslati poruku onako kako su to njegovi igrači učinili.

- Moramo da pošaljemo milijarde poruka za crnce zbog svega što smo 400 godina radili tim divnim ljudima. Sramim se i stidim, neugodno mi je zbog svega što su belci radili crncima. Kako neko može da misli da je bolji od onoga koji je rođen crne boje kože? Svi gestovi u tom smislu su dobri i pozitivni, ali moramo se držati činjenica i učiniti sve da se rasizam iskoreni.

- U 21. veku on nije prisutan samo u SAD, nego u celom svetu. Moramo ljudima crne boje kože pomoći onako kako to do sada nismo napravili - rekao je Gvardiola.

Video: Ne mogu da dišem:Hiljade protestanata u Koloradu ležalo i izgovaralo poslednje reči Džordža Flojda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nusknvp

    18. jun 2020 | 09:24

    Radio je ponajvise tvoj i engleski izopaceni narod. Mi sa tim nemamo nista. Izvinite se i za Nato bombardovanje pa tek da onda pricamo

  • Mihailović

    18. jun 2020 | 09:38

    Nisu svi belci to radili, zna se koje su države to radile, a šta je sada, sada se neki belci udružili u NATO da terorišu sve druge koji ne prihvaćaju njihova pravila, okupiraju prirodna bogatstva drugih država...ako neće milom idu silom,propagandom pa bombama...

  • 🇷🇸

    18. jun 2020 | 21:04

    Mislis vi kolonisti koji ste imali svoje kolonije!Velika Britanija,Ameri,Francuzi,Spanci,Portugalci,Talijani,Belgijanci,Holandjani,Nemci!Mi Srbi nemamo nista protiv crnaca kao sto imaju Fasisti i Nacisti sa KiM-a Krvacke...Vasa sramota stid Pepe ne nasa i drugih naroda koji nemaju veze sa tim iako su belci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA