Vreme je da pričamo o ozbiljnom problemu srpskog sporta: Zvezda i Partizan zajedno imaju 25 stranaca

Nikad više stranaca nije bilo u naša dva najveća kluba

  • 87
Stranci u Zvezdi i Partizanu, Zvezda, Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Marko Jovanović

Srpski sport ulazi u ozbiljan problem! Najnoviji primer je "naturalizovanje" Kevina Pantera, beka Crvene zvezde pred Kup Radivoja Koraća, koji je dobio srpski pasoš posle nešto više od dva meseca u Srbiji.

Dva naša najveća kluba, Crvena zveda i Partizan, kada se saberu stranci iz fudbalskog i košarkaškog kluba, zajedno imaju 25 stranaca! Najviše ih je u FK Crvena zvezda, koja ih ima 8 u svojim redovima, a najmanje u FK Partizan, koji je brojku sveo na razumnih četiri, dok košarkaški klubovi večitih imaju po 7 stranaca.

Iako često posle nekih velikih uspeha govorimo da je Srbija zemlja sporta, ovoliki priliv stranaca u dva najveća kluba u dva najpopularnija sporta, dokazuje da treba ozbiljno da se zapitamo kakva je budućnost našeg sporta.

Poznato je bilo u prošlosti da su plejmejkeri i centri bili najveća boljka, ali ove sezone je rekordan broj stranaca stigao u Zvezdu i Partizan. Zvezda ih je donedavno imala čak 9, ali je posle raskida ugovora sa Derikom Braunom i Mohamedom Fajeom broj sveden na 7. Toliko ih ima i Partizan na drugoj strani.

Međutim, uz pomoć tradicionalnog "naturalizovanja" stranaca pred Kup Radivoja Koraća, Zvezda je ovoga puta smanjila broj na šest pošto je Panter dobio srpski pasoš, a slična situacija bila je prošle godine u Partizanu sa Markusom Pejdžom, a tada je identična situacija bila sa Dilanom Enisom.

Markus Pejdž, Kevin Panter, KK Crvena zvezda, KK Partizan Duel dva "Srbina", Markusa Pejdža i Kevina Pantera; Foto: MN Press

I dok naši talenti tavore na klupama, tribinama u nižim ligama, klubovi "maskiraju" problem tražeći "prečice" u vidu naturalizovanja stranaca, kojima "driblaju" pravilnike o broju stranaca.

Podsetimo, sličan problem viđen je i kada je fudbal u pitanju, pa je tako svojevremeno tokom jeseni FK Crvena zvezda pokrenula peticiju da se broj stranaca koji mogu da budu u protokolu poveća sa sadašnjih četiri na osam.

Zvezda je preko svog generalnog direktora Zvezdana Terzića i zvanično podnela zahtev za povećanje broja stranaca u srpskom fudbalu. i to tako što će se svaki dodatni strani fudbale plaćati 20.000, 30.000, 40.000 ili 50.000 evra po sezoni, u zavisnosti od toga koliko je prekoračenje stranih fudbalera od dozvoljenih četiri.

FK Crvena zvezda, Žander, Van la Para, Tomane, Kanjas, Mateo Garsija Zvezdini stranci koji se nisu proslavili tokom jeseni; Foto: Marko Jovanović

Sve ovo, sa kulminacijom toga što je Panter dobio pasoš posle svega dva i po meseca, izazvalo je žestoku polemiku javnosti. Mnogi su digli glas zbog ovakvih postupaka i sve većeg broja stranih igrača u našem najvećim klubovima.

Da se razumemo, problem nisu stranci, već je problem što oni često nisu dovoljno kvalitetni da prave razliku. To je bio slučaj sa Zvezdom tokom jeseni, gde su mnogi uporno govorili da Žander, Kanjas i Van la Para ne zaslužuju da budu niti toliko plaćeni, niti da zauzimaju mesto nekom talentovanom klincu u Zvezdi.

Dejan Stanković, Radživ van la Para Dejan Stanković i Van la Para u razgovoru; Foto: Nikola Tomić

Dlaskom Dejana Stankovića, to se promenilo, pošto je on odlučio da pomenutu trojku odstrani iz kluba i da šansu da najtalentovanijoj Zvezdinoj deci, od koje crveno-beli očekuju prihod od 20 miliona evra.

FK Partizan je već uveliko dao šansu najtalentovanijima, a to se isplatilo transferom Strahinje Pavlovića u Monako od 10+3 miliona evra, kao i ponudama za još talentovanih klinaca. Sve to praćeno je umerenim brojem stranaca koji prave razliku na terenu u vidu Sejdube Sume, Bibrasa Natha, Umara Sadika i Takume Asana.

sejduba suma Sejduba Suma, Umar Sadik; Foto: MN Press

Ironija je da najveći problem sa strancima poslednjih godina imamo u košarci. U "zemlji košarke", Zvezda i Partizan ne mogu da pronađu dovoljno kvalitetna rešenja i nagomilavaju strance, od kojih neki imaju potreban kvalitet i prave razliku, ali ima i onih koji se mogu okarakterisati kao ozbiljni promašaji, pa osim što su preskupo plaćeni, zauzimaju mesto srpskim talentima koji bi, u najmanju ruku, bili podjednako kvalitetni u odnosu na ono što pružaju neki od igrača Zvezde i Partizana ove sezone.

Kk Partizan - KK Budućnost Partizanovi stranci izlaze na teren; Foto: Marko Jovanović

Interes srpske košarke sigurno nisu Derik Braun, Mohamed Faje, Džejms Gist, Majkl Odžo, Žanis Pejners, Artjom Parahuski i ono što su pružali ili trenutno pružaju na terenu... interes srpske košarke su Boriša Simanić, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović, Luka Tarlać...

Naši najveći klubovi moraju dobro da se zapitaju kada kada u budućnosti budu povlačili poteze, jer ukoliko se nastavi u ovakvom ritmu koji je nametnut ove sezone, pitnaje je kakva budućnost čeka srpsku košarku.

Ovo je i spisak svih stranih igrača fudbalskih i košarkaških klubova večitih rivala

FK Crvena zvezda: Žander Santana, Hose Alberto Kanjas, Seku Sanogo, Radživ Van la Para, Ričmond Boaći, El Fardu Ben, Tomane, Mateo Garsija (ukupno 8)

KK Crvena zvezda: Kevin Panter, Lorenzo Braun, Čarls Dženkins, Stratos Perperoglu, Bili Beron, Džejms Gist, Majkl Odžo (ukupno 7)

FK Partizan: Bibras Natho, Sejduba Suma, Umar Sadik, Takuma Asano (ukupno 4)

KK Partizan: Markus Pejdž, Rašon Tomas, Vil Mozli, Kori Volden, Žanis Pejners, Redži Reding, Džejms Mekadu (ukupno 7)

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    12. februar 2020 | 17:02

    Sve stoji ali opet u isti kos stavljate cz-fmp i Partizan. U kosarci nosioci igre Jaramaz,Zagorac a Trifa igra sve vise i vise i znaci ekipi.U fudbalu isto Pavlovic,Stefanovic i ostala deca igraju dok kod ovih malo u kosarci i igraju a u fudbalu ih nema nigde pa nisu ni mogli da prijave u ls vise od 25 igraca i o tome se malo pisalo ili nije uopste.Zato pisite o cz koja strance i u kosarci i u fudbalu menja non stop a Partizan zaobidjite jer nisu za isti kos.

  • Rola

    12. februar 2020 | 16:51

    Ove neznalice kada počnu komentar da naši igrači ne vrede a Partizan osvojio Evropu sa našim igračima. Ovde je drugi problem svi hoće uspehe a ne rade na stvaranju igrača u Srbiji nego kupuju. Živi primer je Vujošević on je stvarao domaće igrače dovodio sa strane nepoznate pošto zašto pa i od njih stvarao evropske košarkaše. Takav rad je zasmetao onoma koji nemaju pojma o košarci pa su svim silama isterali Vujoševića zanemarili rad sa domaćim košarkašuma uz pomoć vlasti počeli kupovinu sve i svašta samo da bi se stigao i prestigao Partizan. Pare se bacaju uspeha nema dali neko stvarno misli da će neko iz druge zemlje izgarati i izgarati za neki Partizan ili neki FMP-2. Pod hitno treba isterati ove mesetare koji nemaju pojma o košarci i postaviti one koji znaju i zaslužuju da vode košarku. Ponovo početi rad sa mladim košarkašima zabraniti strane igrače pa za par godina naša košarka biće gde je nekad bila kako u klupskom takmičenju tako i takmičenju naše reprezentacije.

  • Zis

    12. februar 2020 | 16:25

    Morate da se odlucite,stvaranje igraca i prodaja bogatijim klubovima ili rezultati,ne moze i jare i pare.Nasi mladi igraci nemaju kvalitet da bi klubovi poput Zvezde i Partizana pravili neke znacajnije rezultate.Manji klubovi trebaju da stvaraju igrace koji ce moci da igraju u Zvezdi i Partizanu .Zvezda ima FMP gde mladi igraci imaju prostora da se razvijaju,tu je i Mega ,a vidite i sami da je Mega ove godine pocela bez stranaca u ABA ligi pa se sada bori za opstanak.Nemamo mi vise tako velikih talenata kao sto smo nekada imali a to se i vidi po rezultatima omladinskih selekcija .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA