≫ 

Tim ispao – tim bolje za Novaka?

Uz austrijanca, eliminisani i Gofen, Sok, Karenjo Busta, Verdasko…; ženski žreb ostao bez Kvitove, Šarapove i Garsije. Đoković solidan, uprkos vidnoj napetosti - da li je prerano za ocene koliko je u stanju da sebe “unapredi” na ovogodišnjem Vimbldonu? Od danas – i dublovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, na terenu Dušan Lajović sa Mirzom Bašićem

  • 5

Ako je prvi dan ovogodišnjeg Vimbldona bio “crni dan” za srpske tenisere, onda su njihove španske kolege, sa izuzetkom Nadala i vremešnog Felisijana Lopeza, doživele istu sudbinu juče. Iz žreba su izbrisani veteran Ferer (Kačanov – ubedljivo),  “šljaker” Ramos Vinjolas (Rober – takođe ubedljivo), Karenjo Busta (moldavac Albot za veliko iznenađenje u 5 setova) i Verdasko (bolji bio mladi amerikanac i velika nada – Tiafo). Italijani su preboleli gubitak velikog heroja Rolan Garosa Čekinata (golobradi australijanac De Minaur - bolji u četiri “tesna” seta) ali dobili novog u liku juče sjajnog i upornog Beretinija.

>>> Đoković objasnio onaj urlik, ali i nervozu koju je pokazivao!

Tim “azura” u narednom kolu će upotpuniti i Fonjini i Boleli, dok su “trikolori” ostvarili seriju sjajnih pobeda – u timskom duhu koji krasi njihove prijatelje iz fudbalske reprezentacije u Rusiji: Beneto je u svojoj oproštajnoj sezoni “odstranio” mađara Fušoviča, Simon jednako efikasno nadigrao Basilašvilija, Per “pročitao” Junga u tri seta a dubl-majstor Erber istim rezultatom “dislocirao” starijeg od teniske braće Zverev – Mišu. Pored uspeha Tiafoa, amerikance su obradovali i Fric i Klan, a preostale pobede pod svojom zastavom su ostvarili i australijanci Tomić, Kirijos i, u velikom iznenađenju dana, Metju Ebden, eliminacijom desetog nosioca Gofena – u tri seta.

I ove godine uživamo u jednom od najboljih teniskih turnira; Foto: Tanjug/AP

Gledano iz perspektive pojedinačnih uspeha, dugo već jedini kipranin u svetskom teniskom vrhu Markos Bagdatis, ostvario je iznenađenje dana osvajanjem dva seta protiv sedmog nosioca i finaliste Rolan Garosa Dominika Tima, da bi austrijanac predao meč početkom trećeg seta. Ovaj “šok-rezultat” poprilično narušava geometriju tog dela žreba i projektuje snažnog servera Kačanova na Đokovića, čiji ritern još uvek nije na željenom nivou. “Mladi lavovi” među nosiocima, Edmund, Saša Zverev, Šapovalov i Džumhur, zabeležili su odlične pobede i ohrabrujuću igru, a društvo u drugom kolu će im praviti i iskusne vedete, “gaučosi” Del Potro i Švarcman, Nišikori, i naravno – “Nole nacionale”. Sve zajedno, nešto više iznenađenja i pobeda totalnih i relativnih “autsajdera” nego inače na Vimbldonu ali se struktura daljeg toka žreba bazira na nosiocima, što bi trebao da bude izvesni garant kvaliteta i borbenosti da nosioci opravdaju. a izazivači afirmišu svoj status.

Odličan start Novaka; Foto: Tanjug/AP

“Veliko otvaranje” Vimbldonske kampanje Novaka Đokovića je, kao što smo videli, zaista imalo posebnu važnost za našeg asa, a česte prenaglašene reakcije posle nekih izgubljenih poena odavale utisak da je Novak “u glavi” igrao meč barem protiv Kverija i Berdiha (protiv kojih je na istom terenu pretrpeo poslednje dve eliminacije), a ne sa nenametljivim Sandgrenom. Amerikanac skandinavskog imena bio je “zamrznut” u pokušajima da uspostavi bilo kakvu igračku ravnotežu ili povratak u meč, a Novakova znatno raznovrsnija igra od prikazane na prethodnim turnirima potvrdila je da je odluka da igra uvodni turnir na Kvinsu bila “zlata vredna”.

Primetno veće samopouzdanje, kontrola toka poena, otvaranje terena većim izborom udaraca, bolje kretanje i izostanak korišćenja “rezervnih” i pasivnih opcija (drop-šotova, dijagonala u trening-serijama), ulaženje u teren i odigravanje sve većeg broja loptica “u penjanju” potvrdilo je agresivniji pristup meču našeg igrača, aspekt igre koji je bio najvažniji u svim njegovim pobedama na travnatoj podlozi. Takođe pozitivno za videti je bilo i Novakovo opredeljenje da što pre završi meč – kao da je svestan da mu već treće kolo nosi velike fizičke izazove, za koje (po sopstvenom priznanju) bi želeo da je i bolje pripremljen nego što je bio slučaj u poslednje vreme.

VIDEO: Ovako je Novak trenirao u Beogradu - "Cepaj ga, Nole!"

Ustanovljenje takmičarske rutine, dominantnog stava na terenu, raspodela faktora agresivnosti, kreativnosti i minimizacije rizika, delotvorno kretanje, pouzdano izvođenje osnovnih teniskih udaraca (naročito servisa, voleja, smeča) i realizacija prilika za vinere su “zadaci” koje bi Novak trebao da vežba iz meča u meč na ovogodišnjem Vimbldonu. Da li će mu sve ovo doneti i dobar plasman već u Londonu, opravdano je nadati se, ali bi itekako puno doprinelo pripremama za drugi deo sezone, koja bi trebala da bude izuzetno berićetna po Novaka, i obezbedi mu povratak u Top 10 ATP liste.

Prvi kandidat za osvajanje Vimbldona - Rodžer FedererFoto: Tanjug/AP

VIMBLDONSKE DAME

Kod dama – nekoliko neproporcionalno teških poraza je bacilo u senku znatno veći broj pobeda nositeljki ovoga dana, i to kakvih: bivša šampionka Kvitova je eliminisana od strane beloruskinje Šašnovič, od Garsije je bila bolja Belinda Benčić, a Marija Šarapova je bukvalno u suton i uz zvuke zrikavaca u predgrađu Londona, izgubila dobijen meč protiv atraktivne sunarodnice Vitalije Diatčenko. Doduše, jedino je francuskinja ovim porazom učinila koliko-toliko uslugu Anđelik Kerber u njenom pohodu ka projektovanom meču protiv prošlogodišnje šampionke Muguruze u četvrtfinalu, ali će obe čekati nekoliko opasnih “mina” u žrebu do tog meča (rešivši ubedljivo u svoju korist  prve mečeve juče).

Prvoplasirana igračica sveta, rumunka Halep je otvorila turnir nešto jačim treningom protiv japanke Nara, a fine pobede su zabeležile i često oscilirajuće Ostapenko, Konta, Brodi, Kasatkina, Tauzent, Suares Navaro i Hsi. Ovakvi i ostali rezultati će prirediti nekoliko zanimljivih mečeva u drugom kolu, kada se budu sastale australijanke Gavrilova i Stosur, ruskinje Kasatkina i Putinceva (pod zastavom Kazahstana, doduše), borbene Ostapenko i Flipkens, Tauzend – Šašnovič i, pre svih, Konta i Cibulkova.  U donjem delu žreba, nazire se apsolutna dominacija glavnih igračica, Voznjaki, Karoline Pliškove, Svitoline i sestara Vilijams, ali bi skoro izvesna iznenađenja i povrede mogle da uzmu “danak” i učine tok zbivanja nešto neizvesnijim, što je simptomatično za ženski tenis.

Velike borbe vodiće se na "Terenu broj 1"; Foto: Tanjug/AP

Hit drugog kola bi mogao da bude meč Pliškova – Azarenka, praćen susretom Age Radvanske i Lucije Šafaržove, a Voznjaki sigurno neće gledati na meč protiv Ekaterine Makarove kao šetnju kroz Vimbldonski park. Serena i Venus će i danas biti posebna atrakcija – ali samo u pojavnom smislu, jer ipak ne treba očekivati da će ih “balkanski izazov” oličen u bugarki Tomovoj i rumunki Dulgeru dovesti u neprijatnu poziciju na semaforu. U želji da – kako Srbija više nema takmičarke u singlu - “naše” Mladenović i Petković prođu u treće kolo Grend Slema posle više neuspeha, valja opet ponoviti, u ženskom tenisu ništa nije predvidivo niti poznato, dok se konačno ne desi…

Današnji program u muškom singlu bio mogao da bude “obojen” neizvesnošću u mečevima Sepi – Anderson, Fabijano – Vavrinka i Kveri – Stahovski, dok pobednika ne bi trebalo dovoditi u pitanje u mečevima Federera i Lacka, Čilića i Pelje i Iznera i Bemelmansa. Cicipas će imati zadatak da potvrdi svoju zrelost za nastupe na Grend Slemovima u meču protiv Donaldsona, a nešto slično čeka i Luku Puia protiv austrijanca Novaka. Da li će Monfis biti svoj najveći neprijatelj, i koliko i kako bi vremešni Paolo Lorenci mogao da utiče na tok ovog meča, pitanja su koja “lebde” na margini susreta koji bi po svemu trebao da pripadne atraktivnom francuzu.

I, da ne zaboravimo – danas kreću i muški i ženski dublovi – pa poželimo sreću Dušanu Lajoviću i Mirzi Bašiću protiv indo-francuskog para Radža-Martin!

VIDEO Šta je to REIKI, kojem se okrenuo Novak Đoković?

(Specijalno za Telegraf sa Vimbldona  - Vuk Brajović, sponzor izveštaja Motorola G6 telefon))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    4. jul 2018 | 13:56

    Ma praticu Novaka dokle god dogurao, nema veze kako igra. Mogu vam reci da mi je sada vise zanimljiv nego pre, pre je sve igrace ispred sebe mleo. Svi smo tada znali ko ce pobediti, sada je drugacija, sada treba biti veran i navijati za njaboljeg kada sve i nije tako najbolje! Zato napred Nole!!!

  • Qwer

    4. jul 2018 | 09:10

    Šta me briga za Tima, važno je da je Novak tu. A to što mu je, mislite olakšano, nije sigurno mnogo, jer momci igraju tenis. Samo im se deda Rodžer još ne predaje.

  • %+%

    4. jul 2018 | 07:59

    Nekada nam nije bilo bitno sa kim igra a sada se radujemo ako malo bolji igrač bude eliminisan sa turnira, kako bi našem miljeniku put bio prokrčen. Neka on radi i neka se ugleda na legendu ovog sporta (skoro 40-godišnjeg) Federera, koji hara. Očekujem da ce i Novak da se trgne i vrati na stari, utrti put njegovih uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA