≫ 

Partizan može do titule, bez obzira na okolnosti: Savo Milošević sumirao jesen uz hrabru najavu!

"Rekao sam posle meča sa Astanom da neću ocenjivati, posao novinara i navijača je da daju sud. Ako to budem radio rizikujem da budem okarakterisan subjektivnim, a trudim se da budem realan".

  • 56
Savo Milošević FK Partizan Foto: Miroslav Todorović

Nije Savo Milošević ljubitelj medija, ne voli da se “gura” u prvi plan, ali kada ga odobrovoljite da prozbori poneku reč, mnogo toga pametnog i realnog možete da čujete. Nema tu uobičajenih floskula, napamet naučenih, stereotopnih odgovora, nema ni skrivalica, jer trener Partizana stvari naziva pravim imenima i nema problem s tim da ono što misli i “pusti na drum”, bilo da govori o sebi ili drugima, o ekipi koju predvodi ili, pak, rivalima.

U smiraju jeseni Milošević je sumirao je učinak Partizana, konstatujući da opšta ocena ne može da sesvede na brojke, već na utisak koji ekipa izaziva u javnosti, kod navijača, medija. Takođe, uveren je mladi trener da klub iz Humske još nije “mrtav” u borbi za titulu, kako reče, bez obzira na okolnosti. Mada, nije precizirao na kakve to “okolnosti” cilja,  iako je zapravo i između redova bio prilično jasan.

Za početak, upitali smo Miloševića kako bi očenio ocenio jesenji deo sezone?

- Ne može se svesti na broјкe, niti ima potrebe. Rekao sam posle meča sa Astanom da neću ocenjivati, posao novinara i navijača je da daju sud. Ako to budem radio rizikujem da budem okarakterisan subjektivnim, a trudim se da budem realan. Čak i da umanjim neke stvari, ne da ih uveličavam. Pre sam kritičan nego sklon hvaljenju.

Vladan Milojević, Savo Milošević Foto: Marko Jovanović

Bez obzira na bodovni zaostatak, može li Partizan do titule?

- Uvek je moguće, bez obzira na okolnosti. Tokom jeseni smo većinu utakmica na kojima smo gubili bodove mogli da dobijemo. Samo da  smo imali tri, četiri igrača više, kako bismo rotirali, uštedeli energiju, povećali agresiju i trku. Ono što nam u kadru nedostaje probaćemo da dovedemo na zimu, a dopunsku selekciju izvršićemo i na leto, onda ćemo moći da kažemo da će Partizanov imati tim da se takmiči na svaka tri dana, a da kvalitet igre ne padne.

Pre vas dve godine igra tima nije gotovo ostojala, Partizan se mučio na terenu, ali su navijači sada zadovoljni?

- Ne bih poredio ovaj period sa bilo kojim prethodni. Moje procene bazirane su na osnovu onoga šta je današnji moderni fudbal. Uvek sam vam govorio stvari pre nego što se desi. Posle je lako pričati. Dugo sam u ovom poslu, mogu bolje od drugih da procenim karakteristike igrača, a sad sam i direktno uključen u proces njihovog formiranja ili razvoja. Govorio sam početkom mandata da sam u trenerskom deficitu, jer sam neiskusan, ali da mi je veliki plus rad u mlađim kategorijama FSS. Vrlo teško mogu da procenim kad je mlad igrač u pitanju. Čak i na najvšem nivou. Pogotovo što sam radio u UEFA, tačno znam šta su trendovi, šta Evropa traži. Utoliko je procena lakša.

Saša Zdjelar Foto: partizan.rs

Zdjelar je oslonac ekipe

Ko vas je oduševio od grača u prvom delu sezone?

- Dosta fudbalera je podiglo nivo igre u odnosu na period pre mog dolaska. Neću reći ništa novo ako kažem da je Zdjelar postao jedan od stubova Partizana u svakom smislu. Nije Saša ranije igrao loše, ali je podigao partije na viši nivo. Urošević je takođe svima iznenađenje, odigrao je vrhunski prvi deo sezone, bez velikih padova, bio je konstatan. Iznenadio me i Ostojić, jer je sa 35 godina skoro sve utakmice odigrao na visokom nivou, doneo nam je mirnoću, delom je Bojanova zasluga što je Strahinja Pavlović danas to što jeste. Ostojić je koristan na više razboja.

Kad smo već kod pojedinaca i mirnoće tu je svakako i Zoran Tošić?

- Naravno. Posao starijih fudbalera i jeste da donesu mir na terenu.

Hoće li možda baš ti stariji igrači ili stranci dobiti produženi odmor?

- Pripreme počinju 10. januara. Prva dva, tri dana iskoristićemo za testiranja i analize, nije isključeno da neko zakasni, jer nisam striktan kad je početak u pitanju. Svejedno će svi dobiti individualne programe, moraće da rade i tokom pauze, jer apsolutni odmor u profesionalnom fudbalu ne postoji.

Da li je igračima možda zabranjen mali fudbal?

- To je njihova odluka. Nisam čovek koji će im to zabraniti, ali momci su profesionalci, potrebno je da vode računa o telu. Suštinski, njihov odmor ne traje 25, nego 10 dana, moraju na pripremama da se je pojave spremni za rad.

Takuma Asano, Savo Milošević, Miloš Vazura, FK Partizan Foto: Telegraf

Radiću na pojačanjima kao i do sada

Ostaju li na snazi ingerencije u vezi sa timom od minulog leta, da i dalje vodite prelazni rok?

- Radićemo isto kao prošli put. Ne bih rekao da su moje ingerencije veće od drugih. Pre će biti da postoji konzenzus oko dovođenja fudbalera. Prvo, mogu da predložim imena, onda generalni direktor Miloš Vazura da kaže da li se uklapamo finansijski, pa da se to iznese pred Upravni odbor, predsednika. Pritom, pomaže nam i Ivica Iliev, koji je tu sa nama. Moramo biti obazrivi, odradili smo u junu odličan posao sa svim strancima, baš zato moramo biti obazrivi u januaru, jer samo tako možemo preventivno da delujemo, da ne bude mnogo promašaja. I ne, nisam glavni, svi smo zajedno, dogovaramo se.

Kako komentarišete najavu predloga za povećanje stranaca?

- Sigurno sam protiv predloga koji se pominjao, da kota bude osam. Debata može da bude da li i na koliko povećavamo sadašnju broj od četvorice. Da stavimo sve argumente na vagu, procenimo šta je interes sprskog fudbala. Nisam protiv promena, ako će ona jasno ukazati da je u korist srpskog fudbala, jer svi u njemu i za njega radimo.

Filip Stevanović Foto: Marko Jovanović

Stevanović je projekat u toku, fudbal je industrija

Posle Strahinje Pavlovića, koji je ostvario sjajan transfer da li je Filip Stevanović novi projekat kluba?

- Fića nije budući, već sadašnji projekat. Moramo da budemo praktični, ako se desi da dobijemo ponudu u vrednosti od 15.000.000 evra u januaru onda je besmisleno da je odbijemo. Nevažno za njegove godine i učinak. To je novac u jednakosti Partizanovog godišnjeg budžeta, pa još koji milion preko. Pre osam godina sam pričao da moramo da gledamo na fudbal tržišno, jedino tako možemo da ustrojimo klub da može da funkcioniše od svog rada. Da ne dozvolimo da Partizan bude u problemu i zavisi od jedne ili dve utakmice. To je strah od propasti. Ako gledamo tržišno na fudbal, jer to jeste kao jedna od najvećih industrija planete, onda nemamo problem. A usput smo uspeli da napravimo igru. Ne možete prodati nekog za 10.000.000 evra ako nije kvalitetan.

Pavlovićev transfer u Monako je nadmašio i one najbolje u poslednjih nekoliko godina, poput onoga Lazara Markovića ili Aleksandra Mitrovića?

- Mislim da su Mitrović i većina drugih igrača mogli biti prodati za 10 miliona evra, ali kad to ovako kažem ispašće da pljujem ljude koji su bili u klubu pre mene, a to zaista ne želim. Uvek sam govorio da sam došao da radim u srpskom fudbalu, jer sam procenio da imamo najtalentovaniju decu na svetu kad je fudbal u pitanju. Mi i još nekoliko nacija, samo što mi bisere bacamo.

fudbaleri partizana Foto: MN Press

Stranci prave razliku u Srbiji

Čini se da više cenimo strane fudbalere od sopstvenih talenata?

- U našoj ligi stranci prave razliku. Ne može to da uradi dete od 18 godina. Pravili bi i naši igrači razliku da se zadrže u Srbiji bar tri godine, međutim, kako nismo bogata država, zavisimo od prodaje, a prodajemo poluproizvod. Da ne kažem - sirovinu. Ipak, ima izuzetaka iiIskreno vam kažem, stvarno mislim da će Strahinja Pavlović da igra za Monako i to ne jednu, dve utakmice, pa da se vrati. Ne, on je već sad gotov proizvod. Dokaz je i to što je pokazao kvalitet protiv skoro svih evropskih ekipa s kojima smo se suočili ove sezone.

Može li Partizan da nauči na primeru Dinama i Zdravka Mamića, koji je istrajnošću stizao do realnih i visokih obeštećenja za svoje igrače?

- Da bi se to desilo moramo da imamo obezbeđen budžet godinu ili godinu i po unapred. Plus, ne možete doći do ozbiljnih transfera bez Lige šampiona. Mi smo stigli do 10 miliona, ali iz Lige Evrope, što je za nas maksimum. Da bi sume bile po 30, 40 miliona potrebna je Liga šampiona.

Zamerate li sebi nešto kada se osvrnete u blisku prošlost?

- Možda trenerski nisam odradio sve prefektno otkako sam ovde, sad i uočavam neke greške, ali u ovim drugim stvarima, pre svega kad je procena u pitanju, u prednosti sam u odnosu na bilo kog trenera u ligi. Baš zato što sam mogao da procenim svakog igrača bolje od drugih i znao sam šta Evropa traži. Rekao sam da mi je ideja da igrom približim Partizan evropskim okvirima. Kad se uzme zvanična analiza UEFA dolazi se do podataka da smo šesti ili sedmi od 48 učesnika Lige Evrope.

Hoćete li odmoriti tokom pauze ili ostajete u Beogradu zbog prelaznog roka?

- Nemam u planu negde da putujem. Najdalje do Kopaonika na nekoliko dana. Moram da budem blizu Beograda – zaključio je Savo Milošević.

>>> Vreme je za El Klasiko! Sa dva meseca zakašnjenja zbog situacije u Katalonije, ali kad god došao, dobro došao. Pogotovo zbog stanja na tabeli gde su Barsa i Real izjednačeni i večerašnji (20.00) duel ima ogroman značaj. Kec na Nou Kampu je 1,85, iks 4,10, a dvojka 3,80, dok je tip 3+ 1,35. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Barselona - Real Madrid.

Video: Savo o zagrljaju sa Sumom: Pričali su mi svašta o njemu

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    18. decembar 2019 | 09:20

    Може, може, ал 1 априлилија😂😂😂

  • ♦️⭐⭐

    18. decembar 2019 | 11:37

    Samo da znate Zvezdasi , Partizan ce se vratiti, a onda...

  • Alex_Kg

    18. decembar 2019 | 09:47

    Nema tu "skrivalica"! Pa odmah na pocetku zbog raznih "okolnosti". Okolnosti su za vreme Toleta bile takve da je Zvezda trebala da bude mrtva,tako da sad prestanite da kukate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA