U Hrvatsku sa srpskim pasošem samo PEŠKE! (VIDEO)

Nakon što je Srbija uvela kontramere, hrvatska granična policija prestala je da propušta putnička vozila sa srpskim tablicama

Srbija je postavila rok Hrvatskoj da prekine blokadu za kamione, međutim, taj rok je noćas istekao. Iz tog razloga je Srbija od ponoći zabranila ulazak robe i kamiona iz Hrvatske na svim graničnim prelazima. Međutim, nakon što je Srbija uvela kontramere, hrvatska granična policija prestala je da propušta putnička vozila sa srpskim tablicama.

CARINSKI RAT JE POČEO: Hrvati na granici ne puštaju SRBE, kao i kamione, autobuse i automobile sa srpskim registracijama! (FOTO)

17:45 HRVATSKI PREVOZNICI OGORČENI NA VLADU SVOJE ZEMLJE

Udruženje hrvatskih drumskih prevoznika apelovalo je danas na Vladu Hrvatske da uloži sve napore kako bi se situacija u teretnom prometu sa Srbijom normalizovala.

- Vezano za nastalu humanitarnu krizu na teritoriji Republike Hrvatske, te posledično zatvaranje istočnih granica, apelujemo na našu vladu i sve nadležne institucije da hitno ulože maksimalne napore kako bi se ponovno normalizovao teretni promet i sprečila dalja šteta - prenosi portal "Index.hr" navode prevoznika

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

16:40 U HRVATSKU SA SRPSKIM PASOŠEM SAMO PEŠKE

Ulazak građana sa srpskim pasošem u Hrvatsku trenutno je moguć jedino peške preko graničnih prelaza Batrovci-Bajakovo i Šid-Tovarnik dok se putnička i teretna vozila i autobusi sa srpskim registracijama ne propuštaju, javlja izveštač Tanjuga. On je pešice prešao u Hrvatsku koristeći pasoš Republike Srbije i na Bajakovu i na Tovarniku.

Međutim, na prelazu Bajakovo pogranični policajac je morao da pozove svog nadređenog i da proveri da li može da pusti pešaka. takođe, njega je zanimalo i gde on ide i zbog čega pokušava da pređe granicu peške.

16:36 UŠLI SMO U HRVATSKUBEZ PROBLEMA: Evo kojim putem! (VIDEO) (FOTO)

15:58 OPATOVAC: Izbeglice obeležavaju narukvicama pa ih odvajaju prema nacionalnosti

U prihvatnom centru u Opatovcu danas se pre podne nalazilo oko 2.500 izbeglica, a do kraja dana se očekuje više od tri hiljade jer neprestano pristižu. Izbeglice su obeležavali narukvicama na kojima stoji kada su stigli u prihvatni centar, a onda ih smeštaju u šatore po nacionalnosti i etničkim grupama kojima pripadaju.

- Oni koji dobiju zelene narukvice imaju prioritet i to će im pomoći prilikom ukrcavanja u autobuse - rekao je Ostojić.

Foto-montaža: Telegraf Foto-montaža: Telegraf

15:40 OPTEREĆENIJI PRELAZI IZMEĐU BIH I HRVATSKE

Na graničnim prelazima u BiH je pojačan saobraćaj, posebno teretnih vozila na pojedinim punktovima, zbog blokade između Srbije i Hrvatske, rekao je načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

- Nešto opterećeniji prelazi su Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška, posebno iz razloga što, pored kamiona koji voze teret u BiH i van BiH, postoji priliv kamiona koji samo tranzitiraju kroz BiH jer ne mogu da pređu granicu između Srbije i Hrvatske - naveo je.

15:20 HRVATSKA OPOZICIJA: BLOKADA SRPSKO-HRVATSKE GRANICE ŠTETI PRIVREDI

Blokada srpsko-hrvatske granice nanosi ekonomsku štetu, upozorava opozicija u hrvatskom parlamentu, a HDZ-ov poslanik Domagoj Ivan Milošević optužuje premijera Zorana Milanovića da zbog predizborne kampanje nanosi štetu hrvatskoj i evropskoj privredi. Prema njegovoj proceni, zbog te štete hrvatski premijer će vrlo brzo popustiti pod pritiscima i da će to onda nazvati planom "D" svoje vlade.

15:00 51 HILJADA IZBEGLICA U HRVATSKOJ

Do danas je u Republiku Hrvatsku ušlo više od 51 hiljade izbaglica. MUP Hrvatske javlja da se još uvek ne propuštaju sve kategorije vozila sa srpskim tablicama, ne uključujući teretna vozila koja prevoze lako kvarljivu i opasnu robu.

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

14:40 AUSTRIJA VRAĆA IZBEGLICE SRBIJI I HRVATSKOJ

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner rekla je da je Austrija ovih dana, u skladu sa Dablinskim sporazumom, vratila više od 5.000 izbeglica u Rumuniju i Bugarsku. Ona je dodala da će sve one kojima budu odbili zahteve za azil, Austrija vratiti u druge evropske zemlje.

- Izbeglice u Srbiji i Hrvatskoj gotovo i da ne traže azil, iako su te zemlje za njih sigurne. Zato ćemo ih vraćati i u Srbiju i u Hrvatsku - rekla je.

Ona je dodala da je "za funkcionisanje sistema azila potrebna je efetivna politika o vraćanju migranata", ali da tu ipak još posla.

14:30 HRVATI PODLEGLI PRITISCIMA: Otvorili granice za SRPSKE PUTNIKE! Više o tome pročitajte OVDE

14:20 HRVATSKE FIRME u Srbiji gube dnevno MILION EVRA zbog CARINSKOG RATA!

13:50 DA LI JE MILANOVIĆ RASISTA: Znate li o čemu se radi u vicu "Šaraj malo"? (VIDEO)

Usled zategnutih odnosa Hrvatske i Srbije povodom izbegličke krize, hrvatski premijer je spomenuo deo jednog vica koji je neprimeren i rasistički obojen...

13:33 SLOVENIJA ZABRINUTA ZBOG NAPETOSTI IZMEĐU SRBIJE I HRVATSKE

Slovenački premijer Miro Cerar i šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec izrazili su danas zabrinutost zbog napetosti između Srbije i Hrvatske oko rešavanja izbegličke krize, i očekuju da će biti nađeno neodložno rešenje. Slovenija oseća "svaku komplikaciju, ukoliko nema dovoljno dobre koordinacije sa susednim zemljama, Hrvatskom ili bilo kojom drugom", kako je rekao Cerar.

Erjavec je rekao i da se "uočava da predizborno vreme u Hrvatskoj vodi ka nekim iracionalnim aktima Hrvatske".

13:10 KLISOVIĆ: SRBIJA TREBA DA SARAĐUJE, A NE DA NAS PREPLAVI IZBEGLICAMA

- Ova situacija će prestati kad Srbija počne da sarađuje sa nama oko pitanja dotoka izbeglica na hrvatske granice - izjavio je zamenik ministarke spoljnih poslova Joško Klisović pre sednice Vlade.

- To je ono što tražimo. Mislim da je to najbolji način i za njih i za nas. Bez saradnje nema napretka. Srbija treba da sarađuje s nama u smislu kanalisanja izbeglica, a ne da nas preplave s njima- rekao je.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

13:06 Funkcioneri DS-a u RATU zbog Vučića! Evo ko PODRŽAVA premijera Srbije u SUKOBU s Hrvatskom

Potpredsednik DS i predsednik opštine Vračar, takođe demokrata iskoristili su zatvaranje granica između Srbije i Hrvatske za okršaj na društvenim mrežama.

12:31 ODLAŽE SE ABA LIGA? Zvezda nekompletna stigla u Zadar!

Zatvaranje granica između Srbije i Hrvatske prouzrokovano migrantskom krizom moglo bi da odloži početak regionalne košarkaške ABA lige.

12:30 OSTOJIĆ: HRVATSKA JE SPREMNA DA ODGOVORI NA SVAKU MERU SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić poručio je danas da je Hrvatska spremna brzo da odgovori na svaku meru koju protiv nje preduzme Srbija i dodao da je Hrvatska punopravna članica Evropske unije, pa će tu svoju poziciju koristiti do kraja.

- Nadam se da će sprski premijer (Aleksandar) Vučić i njegovi zvaničnici napokon doći pameti, da vide koju štetu rade svojim građanima - rekao je Ostojić u Opatovcu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić, FaH Foto: Tanjug/Rade Prelić, FaH

12:15 VUČIĆ PORUČIO EVROPI: Hrvati su DOBRODOŠLI u Srbiju - OVO JE PRAVO LUDILO HRVATSKE!

– Na ekonomske mere može da se odgovori merama, na ludilo nikako. Nijedan hrvatski građanin, naglasio je, neće biti zaustavljen – rekao je Vučić i dodao da ovako kako se ponaša Hrvatska, niko u Evropi ne radi.

12:00 MILANOVIĆ PORUČIO VUČIĆU I SRBIJI: Sečete granu na kojoj sedite! Hrvatska je sad starija, zrelija i pametnija!

- Srpska država ne radi ništa osim što ih upućuje na ovu granicu. Zato ćemo danas privremeno zatvoriti granicu. Njihov premijer nije uradio ništa, gledao sam konferenciju. Ja sam ponudio Vučiću 50, 100 autobusa ako ih nemaju, a ne da pljačkaju ljude i da ih autobudi prevoze prema granicama. To nije drama ali neka pravila se moraju poštovati - između ostalog rekao je Milanović.

12:04 KAO U VREME MILOŠEVIĆA I TUĐMANA: Odnosi Srbije i Hrvatske na najnižem nivou!

Trgovinski rat između Srbije i Hrvatske nastao prilivom izbeglica, doveo je odnose te dve bivše jugoslovenske republike na najniži nivo od svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti 2000. godine.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

11:40 POSLEDNJE INFORMACIJE IZ HAK-a: TOVARNIK OTVOREN, OSIM ZA VOZILA SA SRPSKIM TABLICAMA

Na graničnom prelazu Bajakovo na ulazu u RH ne propuštaju se vozila sa srpskim registarskim tablicama, osim teretnih vozila s kvarljivom robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 13 km.GP Tovarnik otvoren je za putnički i teretni prevoz, osim za vozila sa srpskim tablicama. Zabrana se ne odnosi na granične prelaze s BiH. Za sav saobraćaj zatvoreni su granični prelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Vozila sa srpskim registarskim tablicama nesmetano ulaze u Hrvatsku preko graničnih prelaza Gradiška i Brod.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11:35 Vozila sa SRB registracijom mogu da uđu u Hrvatsku iz BiH i Crne Gore

- Mogu ući na svim prelazima s drugim zemljama, osim na onima sa Srbijom - objavljeno je na Tviter nalogu Vlade Hrvatske.

To znači da srpski državljani u Hrvatsku mogu ući preko Bosne i Hercegovine, Mađarske ili Crne Gore.

11:30 JEDNA OD NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA: Političari, dogovorite se!

- U Atlantik grupi u ovom trenutku ne beležimo veće poremećaje u redovnom poslovanju i prometu roba, tako da uspešno kompenzujemo određeni zastoj u logistici. Ukoliko bi se nastavila ili dodatno otežala prekogranična saradnja na srednji ili duži rok, svakako bismo imali probleme i povećane troškove u logistici i plasmanu roba - poručili su za Telegraf iz Atlantik grupe.

10:58 LINTA: Hrvatska nije zrela da bude članica EU!

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, pozdravio je odluku Vlade Srbije da zabrani ulazak teretnih vozila registrovanih u Hrvatskoj i robe koja je proizvedena u Hrvatskoj i poručio da poslednje odluke i izjave hrvatskih zvaničnika potvrđuju da ta zemlja nije zrela da bude članica Evropske unije.

10:41 VULIN: Mera hrvatske vlasti za potpuno zatvaranje granice je RASIZAM!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas meru hrvatske vlasti za potpuno zatvaranje granica kao rasizam.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanvović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanvović

10:40 BIVŠA PREMIJERKA HRVATSKE: VUČIĆ I MILANOVIĆ TREBA DA SE NAĐU NA GRANICI

- Može se konstatovati da situacija nije dobra. Vrlo brzo će se zaboraviti ko je prvi počeo. Nužno je problem rešiti jer trpi privreda. Najgore je što se dižu tenzije u obe zemlje. Predlažem da se dva premijera nađu kod granice. Da dođu hladne glave i pokušaju rešiti problem - rekla je u programu televizije N1 bivša hrvatska premijerka i aktuelna saborska zastupnica Jadranka Kosor.

- Rešenje je u dogovoru, ne telefonskom, nego u razgovoru Milanovića i Vučića. Vraćati neprekidno milo za drugo jedni drugima je najgora politika jer to politika nije - zaključila Kosor.

10:00 Otkazani SVI POLASCI autobusa za Hrvatsku, letovi redovni!

Na autobuskoj stanici u Beogradu potvrdili su da je noćas otišao poslednji autobus prema Ljubljani, a od tada su svi polasci preko Hrvatske ili za Hrvatsku – otkazani.

9:40 SRBI SA STRANIM REGISTARSKIM TABLICAMA MOGU U HRVATSKU

MUP javlja kako se uklanjanjem poteškoća s informacionim sistemom srpskim državljanima u automobilima stranih registracijskih oznaka omogućava ulazak u Republiku Hrvatsku.

Foto: Tanjug/ Nemanja Stefanović Foto: Tanjug/ Nemanja Stefanović

9:33 OSTOJIĆ: BAJAKOVO ZATVORENO ZA SVE SA SRPSKIM TABLICAMA, ALI MOGU DA PREĐU PEŠKE

- Bajakovo ostaje zatvoreno za sva vozila sa srpskom registarskom tablicom dok god izbeglice ne krenu i preko Horgoša - rekao je ispred kampa u Opatovcu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, piše HRT.

Ali, Ostojić je dodao da ljudi mogu nesmetano preko granice. Nakon zabrane propuštanja ljudi sa srpskim pasošima preko prelaza Batrovci-Bajakovo, putnicima iz Srbije je dozvoljen prelazak - pešaka ili u vozilima stranih registracija.

9:09 MILANOVIĆ: ŠEFOVI ČLANICA EU NISU RAZGOVARALI O PROBLEMU IZMEĐU HRVATSKE I SRBIJE

Hrvatski premijer Zoran Milanović je po završetku sastanka Evropskog veća rekao da šefovi država članica EU nisu razgovarali o problemu između Hrvatske i Srbije, javlja Večernji list.

Foto: Tanjug/ Nemanja Stefanović Foto: Tanjug/ Nemanja Stefanović

9:04 SRBIJA JE BRUTALNO NAPADNUTA OD STRANE HRVATSKE: Srpski ministar pravde TVRDI da se krši SLOBODA KRETANJA LJUDI

Ministar pravde Nikola Selaković, kaže da Srbija nije dala povoda za mere koje protiv nje preduzela Hrvatska. On ističe da je time Srbija ekonomski brutalno napadnuta.

7:18 U HRVATSKU UŠLO 47.000 IZBEGLICA, IZAŠLO 32.000

U Hrvatsku je do sada ušlo oko 47.000 izbeglica, a iz nje je izašlo njih oko 32.000. Najviše ih dolazi u prihvatni centar u Opatovcu. Jutros ispred ulaza nema gužve, a zbog kiše su sve izbeglice puštene u centar. Noćas je bila velika gužva jer je stiglo je više hiljada izbeglica, među kojima i mnogo dece, javlja HTV.

HRVATSKI MINISTAR PROVOCIRA SRBE: Zabrana ulaska srpskim automobilima odgovor je ZAGREBA Srbiji!

Inače, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da zabrana ulaska u Hrvatsku za putničke automobile i autobuse srpskih registracija predstavlja “odgovor Srbiji”, javila je Televizija Nova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je rano jutros u Briselu da su kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smešne i najavio eskalaciju spora.

- Žao mi je zbog ovoga, ali ove mere su smešne – rekao je Milanović novinarima nakon maratonskog samita lidera EU u Briselu i dodao da je Zagreb već spremio odgovor, koji će sutra obrazložiti ministar policije Ranko Ostojić.

HAOS NA GRANICI SRBIJE I HRVATSKE: Hrvati hteli da vrate u Srbiju 3.500 MIGRANATA, intervenisali SRPSKI SPECIJALCI

CARINSKI RAT JE POČEO: Hrvati na granici ne puštaju SRBE, kao i kamione, autobuse i automobile sa srpskim registracijama! (FOTO)

KAMIONDŽIJE BLOKIRALE HRVATSKU GRANICU: Prete da će POKVARENOM HRANOM zatrpati granični prelaz!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ZBOG IZBEGLICA: Evropska unija uvodi kopnene straže na svojim granicama!

MILANOVIĆ: Kontramere Srbije su smešne, a ponašanje presmešno!

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.hr/vecernji.hr/ HRT/ jutarnji.hr/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA