≫ 

(KRAJ) Treći dan: Porodica Đoković pozvala na novo okupljanje, kreirali i onlajn peticiju za Novaka

Pratite dešavanja iz Melburna i rekaciju sveta na Novakov slučaj na Telegraf Sportu

Novak Đoković, melburn, aerodrom, pasoška kontrola, carina, Australija, granica Foto: AP/Tanjug

Verovatno niko na svetu nije mogao ni da zamisli šta će sačekati Novaka Đokovića kada je sleteo u Melburn. Prema najboljem teniseru planete, Australijanci su se ponašali apsolutno neprikladno nakon što je utvrđeno da srpski igrač nema adekvatnu vizu za ulazak u zemlju.

Poslednja saznanja govore da je Novaku odbijena viza i da neće moći da nastupi na Australijan Openu. On se nalazi u karantinskom hotelu, gde čeka odluku suda u Viktoriji o deportaciji ili ostanku u zemlji do ponedeljka.

Pratite razvoj događaja iz minuta u minut:

TREĆI DAN - PETAK, 7. JANUAR

00.00 - Konačno su se oglasili i čelnici sa AO, međutim, ništa konkretno nisu rekli već su pokušali da speru ljagu sa svog imena.

23.00 - Porodica Đoković organizuje novo okupljanje ispred skupštine u znak podrške najboljem teniseru na svetu.

21.55 -  Đorđe Đoković, najmlađi brat najboljeg tenisera sveta, bio je uz porodicu na popodnevnom protestu ispred Skupštine u znak podrške Novaku koji je utamničen odlukom lokalnih vlasti u Australiji.

- Novak je do sada mogao da ode iz Australije, ali da je to učinio, priznao bi krivicu koje nema i poraz koji nije opcija. Preostalo mu je da pričeka odluku suda kom su se žalili njegovi advokati. Ne znam šta će učiniti ako odluka bude u njegovu korist, a to ne zna ni on. Prepun je emocija, a tenis i Grend slem su trenutno poslednje o čemu razmišlja. Jedino što želi je da izgura pravdu do kraja i istera istinu na videlo - kaže Đorđe i dodaje:

21.30 - Češka teniserka, Renata Voračova, privedena je u petak u hotel za izbeglice u Melburnu posle afere oko učešća nevakcinisanih tenisera na Australijan openu, a sada se i ona oglasila povodom čitave situacije.

- S jedne strane ovo mi se desilo i zbog Novaka. A mislim da nisam jedina. Izuzeća iz zdravstvenih razloga dato je više. Ali istovremeno bih htela da ga puste da igra. Mi smo sportisti, došli smo zbog tenisa i ne bavimo se ovdašnjim sporovima. Pročitali smo pravila, ispunili uslove, nakon dugog postupka dobili izuzeće. Ne vidim zato razlog da sedimo zatvoreni u hotelu - rekla je Voračova u telefonskom razgovoru za češke medije.

20.51 - Još jedan vid podrške! Navijači su pokrenuli onlajn peticiju za oslobađanje Novaka Đokovića, ova peticija je za manje od jednog dana uspela da skupi rekordnih 40.000 potpisa

20.35 - "Hotel užasa" je još jednom pokazao zašto ima takav nadimak. Komšija koji "stanuje" ispod Đokovića govorio je o neljudskim uslovima za život u ovom hotelu. On kaže kako nemaju svež vazduh, kao i to da ne mogu da izađu van sobe.

19.28 - Polako se bude svi u Srbiji! Dejan Stanković, trener Crvene zvezde, poslao je poruku podrške srpskom teniseru! Popularni "Deki" ističe da će ovo sve njega učiniti samo još jačim

18.54 - Nova provokacija iz Australije! Premijer zemlje, čovek koji je odbio Đokovićevo dobijanje vize, Skot Morison, čestitao je Božić svim pravoslavcima putem Tvitera. Ovo se može shvatiti i kao provoakcija, pošto je on razlog zbog čega je Novak Đoković ovaj praznik proveo zatočen u četiri zida.

 

18.40 - Bivši direktor Australijen opena je otišao ispred hotela gde se nalazi Đoković kako bi podržao srpskog tenisera i navijače, a i kako bi se slikao s njima za uspomenu. Australijanac je takođe rekao i da je sramota sve ovo što se radi protiv srpskog tenisera. 

17.52 - EKSKLUZIVNO! Čuveni Mats Vilander je za Telegraf dao intervjuu u kom je govorio o trenutnom statusu Novaka Đokovića. Proslavljeni teniser istakao je da 'ne bi bio u koži onih koji ga ljute'.

17.35 - U odbranu Novaka Đokovića stao je i nekadašnji srpski teniser, Janko Tipsarević, koji je rekao da je sve ovo previše 'jeftino', te da svi ovo rade samo kako bi skupljali političke poene.

- Jeftini... Jeftini potezi... Jeftina objašnjenja... Jeftini politički poeni... Mnogo lažnih mangupa u besmislenom lovu na veštice - napisao je Tipsarević na svom Instagram storiju.

17.01 - Bivši Novakov trener, Boris Beker, javno je zamolio Đokovića da se vakciniše, rekavši da na ovaj način samo sebi šteti i nikome drugom. 

16.59 - Podrška stiže i iz Španije, naime, tamošnji mediji su oštro osudili Rafaela Nadala zbog njegovih komentara i osuda na račun srpskog tenisera. Španci kažu da Novak brani slobodu, dok Nadal brani tiraniju, te da je izgubio dostojanstvo.

16.34 - Olimpijski komitet Srbije je, na čelu sa Božidarom Maljkovićem, stao na Novakovu stranu i svojim saopštenjem je odlučio da krene u zaštitu domaćeg tenisera.

15.57 - Novakov trener, Marjan Vajda, takođe je poslao veoma snažnu poruku podrške srpskom teniseru.

- Samo su zakon i ljudski mozak ograničeni, a ljudska duša je slobodna, zajedništvo i ljubav nemaju nikakve restrikcije. Šampione, uz tebe smo - napisao je Vajda.

15.30 - Novi, još veći skup podrške održan je ispred Skupštine Srbije za Novaka Đokovića. Njegov otac se ponovo oglasio pred okupljenima i poručio da Novaku podrška mnogo znači, a imao je i oštru poruku za vlasti Australije.

Video: Građani ponovo okupljeni ispred Skupštine u znak podrške Novaku Đokoviću

15.05 - Dubl partnerka Čehinje kojoj je oduzeta viza ne može da veruje šta se dešava, ugroženo joj učešće na Australijan openu.

14.59 - Sveštenik SPC održao je liturgiju ispred hotela u kojem se nalazi Novak Đoković. Aplauz je dobio i od migranata iz hotela strave i užasa.

14.33 - Nekada drugi igrač sveta, Aleks Koreča smatra da se ljudi ponašaju ludo u slučaju Novaka Đokovića, kojeg je podržao.

14.31 - Prekinuta je tišina! Novak Đoković se još jednom oglasio, ovoga puta je zahvalio svima na podršci, pa i navijačima iz Srbije.

14.25 - Francuska ministarka sporta potvrdila da će Novaka u Francuskoj normalno dočekati, za razliku od Australijanaca koji to nisu.

14.15 - Oglasio se Novak Đoković! Srpski teniser iz hotela užasa poslao poruku mira i ljubavi za Božić!

14.06 - Teniski savez Australije ne želi da prizna da je napravio grešku, već u saopštenju koje je izdao pokušava da spere odgovornost i da kaže da je savetovao svima da se vakcinišu pre dolaska u zemlju.

13.36 - Skup podrške organizovali su i građani u Nikšiću, koji su se u velikom broju iskupili kako bi pokazali šta misle o Novaku Đokoviću.

13.33 - Poslednji čovek koji je ušao u Australiju na osnovu medicinskog izuzeća je odlučio dobrovoljno da je napusti, prenose izvori.

13.13 - Jaku poruku zbog Novakove situacije na Božić poslao je i košarkaš Barselone, Nikola Mirotić - "najmračnije je pred zoru".

13.02 - Režiser, Emir Kusturica se u autorskom testu oglasio o situaciji Novaka Đokovića i tvrdi da je on u "okovima novog sveta".

12.59 - Svešteniku SPC zabranjeno je da poseti Novaka Đokovića u Melburnu navodno zbog korona-mera.

12.32 - U Australiji očigledno vlada negativno raspoloženje prema Novaku, što su pokazali i navijači na meču između Poljakinje, Ige Švojntek i Beloruskinje, Viktorije Azarenke, kada su na pomen njegovog imena - zviždali.

12.26 - Građani su se okupili i u Zadru u znak podrške Novaku Đokoviću kasno sinoć, gde su mu ujedno čestitali i Božić.

12.05 - Novak je dobio "društvo" u hotelu strave i užasa u vidu češke teniserke kojoj je naknadno poništena viza zbog medicinskog izuzeća. Ako vam to nije dovoljno bizarno, ona je već ušla i igrala na jednom turniru.

12.01 - Novak Đoković je dobio podršku i od predsednika UEFA, Aleksandera Čeferina koji smatra da je apsurdno što žele da ga proteraju iz Australije.

11.48 - Nekada slavni Nikola Pilić je bio "zabranjen" na Vimbldonu, a kolege su se solidarisale. Kakva je situacija danas kada Novak prolazi kroz sličnu golgotu?

11.37 - Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković rekao je da će pomoći Novaku Đokoviću koliko je u njegovoj i moći čelnika naše zemlje da se izbavi iz nedaća u Melburnu.

11.33 - Porodica Đoković ponovo se oglasila saopštenjem i pozvala na novi skup ispred Skupštine Srbije u 15.00 časova.

11.29 - Procurio je dokument u kojem se vidi da je Novak u pravu. Teniska asocijacija Australije dala je pogrešne smernice teniserima i dovela ih u zabludu.

10.47 - Podršku Novaku na veliki dan pružio je i srpski biznismen, Bogoljub Karić koji mu je tom prilikom čestitao Božić.

10.19 - Incident ispred hotela u kojem se nalazi Novak priredile su pristalice izbeglica, koje su donele skandalozan transparent gde vređaju srpskog tenisera.

10.01 - Srpski navijači u velikom broju su se okupili ispred Novakovog hotela, gde mu pružaju podršku na dan pravoslavnog Božića.

09.51 - Džon Izner je stao u Novakovu odbranu, tvrdi da je sramotno šta rade Australijanci najboljem na svetu.

09.41 - Priča o zatočenom Đokoviću stigla je i do NBA lige, gde je Čarls Barkli u emisiji govorio o Novaku i podržao ga, kritikujući Australijance.

09.18 - Novi jezivi detalji iz Novakovog hotela. Iranac tvrdi da je tamo već devet godina, da se Australijanci nehumano ponašaju prema njemu i ne dopuštaju mu da živi život.

09.10 - Novakova PTPA organizacija i Vasek Pospišil stali su na Đokovićevu stranu i čestitali mu pravoslavni Božić.

08.53 - Australijska policija sada "češlja" i druga dva tenisera koja su ušla u zemlju na osnovu medicinskog izuzeća.

08.35 - I Marin Čilić je podržao Novaka Đokovića, istakavši da mu je žao što se našao u ovakvoj situaciji.

- Nadam se da će se situacija brzo razrešiti - tvrdi Čilić.

07.58 - Australijska ministarka unutrašnjih poslova tvrdi da Novak nije u zatočeništvu i da može da napusti zemlju kada god to želi. Zaboravila je na zabranu ulaska od tri godine koja mu preti u tom slučaju.

07.41 - Godinama je kritikovao Novaka, a sada je stao neočekivano na njegovu stranu i "potkačio" svoju zemlju. Nik Kirjos se oglasio i iznenadio mnoge.

07.19 - Poznati australijski advokat tvrdi da ipak postoji mogućnost da Novak nastupi na Australijan openu, ako se slučaj "protegne".

01.30 - U pola noći, na najveći hrišćanski praznik se oglasila i Jelena Đoković, supruga našeg najboljeg tenisera.

- Srećan Božić svima koji ga danas slave! Mir Božiji! Želim da svi budu zdravi, srećni, sigurni i zajedno sa porodicama. Volela bih da je moja porodica danas na okupu, ali uteha mi je da smo barem zdravi. I mi ćemo rasti iz ovog iskustva - napisala je Jelena.

DRUGI DAN - ČETVRTAK, 6. JANUAR

22.02 - Patrijarh srpski Porfirije poslao je za Božić jaku poruku Novaku Đokoviću, prvom reketu sveta koji se nalazi u Melburnu i praznike provodi u izolaciji pred izvesnu deportaciju.

21.37 - Malo po malo pa iz Hrvatske izleti neka otrovna strelica na račun Novaka Đokovića koji je zatočen u Australiji posle odluke tamošnjih vlasti da mu ponište ranije izdatu vizu za ulazak u zemlju.

21.15 - Zamenik premijera Australije Barnabi Džojs uključio se u raspravu oko privođenja Novaka Đokovića na aerodromu u Melburnu nakon što mu je uksraćena viza za ulazak u zemlju kako bi učestvovao na Australijan openu.

20.05 - Protest protiv nepravde: Novakovi fanovi gađali ambasadu Australije teniskim lopticama

19.27 - Naravno, javljaju se po običaju i pajaci, cirkuzanti i mediokriteti... Novinar Novakomrzac Ben Rotenberg se ruga srpskim navijačima ispred Novakovog hotela. 

19.02 - Oglasio se Boris Beker i poslao poruku podrške Đokoviću.

18.30 - Kako saznaje Telegraf, Australijskom ambasadoru Danijelu Emeriju u Beogradu iskazan je usmeni protest zbog tretmana kojem je u Melburnu izložen Novak Đoković!

18.06 - Britanski Dejli Mejl je objavio ovog popodneva vrlo zanimljive detalje iz pisma u kom  jasno piše da preležana kovid infekcija nije dovoljna da bi teniseri dobili izuzeće od vakcinacije, što je naparavilo problem Novaku Đokoviću i sprečilo njegov ulazak u zemlju.

18.04 - Ekspert za imigraciona pitanja Abul Rizvi skroz se stavio na stranu Novaka Đokovića i naveo da nije smelo nikako da dođe do toga da se najboljem teniseru sveta određuje pritvor i izručenje u ovako kasnoj fazi putovanja i dolaska u Australiju, a takođe je naveo i tri ključna pitanja koja Srbina mogu da spasu od deportacije.

17.11 - Na stranu srpskog tenisera je stao i njegov kolega, Mateo Beretini. Italijan kaže da on gaji simpatije prema Novaku i da stvarno nije u redu od Australije što ga drži zatočenog.

16.52 -  Hrvatski novinar, Aleksandar Stanković, dao je skandalozan komentar u kom vređa Novaka Đokovića i naziva ga svakakvim imenima.

16.38 - Australijski novinar, Majkl Koziol, koji je veliki navijač Rodžera Federera napisao je kolumnu za "Sidnej Morning Herald".

16.26 - Pogledajte fotografije sa lica mesta ispred Skupštine Srbije, gde su se građani okupili da podrže Novaka.

16.08 - Posle čitave zbrke oglasio se i premijer Velike Britanije, Boris Džonson, koji je u poruci naveo važnost vakcinacije.

15.55 - Pred okupljene građane u Beogradu ponovo je stao Srđan Đoković. Novi skup planiran je za Božić.

- Kucnuo je čas da prestanemo da budemo potlačeni. Ovaj njihov Skot Morison, samo mu ime govori, ne treba trošiti reči na njega... Ali, mi smo ovde, nismo ovde da blatimo bilo koga, već da damo podršku našem Noletu, on je naše srce Srbije, naš ponos i dika, hoće da ga bace na kolena, e ne može! Hteli su i Srbiju da bace na kolena, naš ponosni narod, nikada nikoga nismo napadali, samo smo se branili. I Novak se sada brani. Ponosni Novak, naše srce, naša duša, naša krv - rekao je Srđan.

15.54 - Među okupljenima ispred Skupštine Srbije nalazi se i ministarka Darija Kisić-Tepavčević, prenose mediji.

15.41 - Poželite Novaku srećan Božić putem našeg sajta, a najbolje čestitke pokazaćemo srpskom asu. Pratite sledeći LINK.

15.39 - Trenutno najbolji nemački teniser, Aleksander Zverev dao je svoj stav o situaciji u kojoj se našao Novak Đoković.

- Na kraju dana, kada pogledate, sve bi bilo drugačije da se vakcinisao. Ali dobio je izuzeće, za koje mora da postoji neki razlog. Imamo još pet tenisera koji su ga takođe dobili, ali ne znamo im imena – rekao je Zverev.

15.23 - Nekoliko stotina ljudi okupilo se ispred Skupštine Srbije na skupu podrške Novaku Đokoviću, ali saobraćaj se za sada odvija normalno.

Novak skup Foto: Naxi Kamere / Printscreen

15.09 - Posebnu poruku, Srđan Đoković je imao za australijske političare, za koje tvrdi da treba da ih bude sramota.

15.07 - Poruka podrške Novaku stigla je i sa Hilandara, gde se sveštenici mole za njega, što je otkrio njegov stric Goran na konferenciji za medije.

14.39 - Na konferenciji za medije pričala je i Novakova majka koja se nada da će njen sin imati snage da izdrži haos u Melburnu.

14.36 - Novakov brat, Đorđe otkrio je prvu poruku koju je srpski teniser poslao nakon što je upao u nevolje u Melburnu.

- Bog vidi sve! Moral i etika kao najveći ideali su zvezda vodilja ka uzdizanju duhovnom. Moja je blagodet duhovna, a njihova je materijalno bogatstvo - pročitao je poruku Đorđe Đoković.

14.33 - Oglasila se i premijerka Srbije, Ana Brnabić koja je gostovala na kanalu "Skaj Njuz". Kaže da je ovo sve postalo političko pitanje.

14.12 - Brat Novaka Đokovića, Đorđe se oglasio i istakao u kakvim je uslovima Novak sve bio na putu ka hotelu strave i užasa.

14.00 - Novače, mir Božiji, Hristos se rodi! Srećan Božić! Srpski teniser dočekao najradosniji hrišćanski praznik u hotelu strave i užasa.

13.55 - Uhapšene su dve osobe ispred Novakovog hotela nakon što je izbio haos usred protesta. Da li sledi još jedna neprospavana noć?

13.35 - Na sledećem LINKU možete pratiti uživo obraćanje Srđana Đokovića sa konferencije za medije povodom Novakovog slučaja u Melburnu.

13.34 - Bivši direktor Australijan opena, Pol Meknami stao je na stranu Novaka Đokovića i optužio australijske političare da su krivi za čitavu farsu.

13.08 - Fudbalski klub Crvena zvezda takođe je podržao Novaka Đokovića slikom na društvenim mrežama u kojima nosi dres crveno-belih.

12.59 - Neverovatne scene sa "Rod Lejver Arene"! Navijačima je obezbeđenje tražilo da uklone transparent podrške Novaku, zbog naloga "Tenis Australije".

12.43 - Novinar Sport Kluba, Saša Ozmo tvrdi da je Novaku odbijen zahtev da provede vreme karantina u drugom hotelu, a na sve to kod sebe nema novčanik i njegove stvari su i dalje na aerodromu.

12.36 - Skup podrške Novaku Đokoviću biće organizovan ispred Skupštine Srbije u 15.00 časova. Sat i po vremena kasnije biće organizovana konferencija na kojoj će govoriti Srđan Đoković.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@srdjandjokovic_ је поделио/ла објаву

12.31 - Nemamo ni najmanju sumnju da ćete posle današnjeg dana još više zavoleti Endrua Boguta, bivšeg NBA šampiona iz Australije, koji je posle svega progovorio i na srpskom i podržao Novaka.

12.23 - Srpski košarkaš i reprezentativac, Danilo Anđušić još jednom je uputio poruku podrške našem najboljem teniseru.

11.44 - Srbi iz Australije su takođe stali u odbranu Novaka, istakavši da je ponašanje vlasti prema najboljem na svetu skanadalozno.

11.40 - Zbog zaraze kovidom, kao i požara koji su se desili, hotel u kojem je Novak smešten je nekoliko puta dospevao u pažnju australijske javnosti prethodnih sedmica.

11.33 - Iz trenutka u trenutak stižu skandalozna svedočenja ljudi o hotelu u kojem je Novak smešten. Neki kažu da hrana nije dostojna ni životinja.

11.24 - Nakon saznanja o mogućoj deportaciji Novaka Đokovića, najbolji na svetu bi mogao da ostane bez prvog mesta na ATP listi, jer gubi 2.000 bodova osvojenih prethodne sezone.

11.10 - O situaciji sa Novakom Đokovićem oglasio se i Endru Bogut, australijski košarkaš i dugogodišnji reprezentativac, koji je maksimalno podržao našeg tenisera uz neke skandalozne opaske na račun australijskih političara, za koje je izjavio da "ne bi umeli da organizuju ni javnu kuću".

11.06 - O čitavoj situaciji oglasio se i drugi teniser sveta, Danil Medvedev, koji nije podržao Novaka Đokovića, već je imao skandaloznu poruku.

- Naravno, kada on nije tu, nemate čoveka koji je uzeo 20 Grend slemova, što je mnogo. Kada neko ko je uzeo devet trofeja u Australiji nije tu, žreb se otvara, rastu šanse. To nije tajna - rekao je Danil.

10.39 - Novak Đoković uslikan je u ozloglašenom karantinskom hotelu u Melburnu. Navijačima je poslao poruke zahvalnosti i pokazivao im jedan znak.

10.37 - Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, Viktor Troicki gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a, gde je komentarisao Novakovu situaciju.

- Ne pamtim da se ovo desilo ovakvom šampionu, ovakvom svetskom šampionu, ne samo u tenisu, nego jednom od najvećih sportista svih vremena. Ne pamtim da je ijedan sportista bio ovako maltretiran od strane jedne Vlade! Putovao sam više puta u Austaliju i imam iskustva sa tim vizama, to je elektronska viza koja se aplicira ranije i dobijanje te vize se odobrava od vlasti iz Australije, tako da bili su upućeni, znali su koju vizu traži i sa kojom vizom će doći u Austaliju - izjavio je Viktor.

10.20 - Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije istakao da se ponovo čuo sa Novakom Đokovićem.

- Ana Brnabić upravo poziva teleofnom, moleći i želeći da zamoli jednu stvar, da pre konačne odluke suda u ponedeljak, omoguće Novaku da ne bude u ovom zloglasnom hotelu, već u kući koju je iznajmio, da može da se kreće. To je ono što je Novak tražio od svoje države, naša je obaveza da čuvamo svoje građane. Pričao sam sa njim sinoć i jutros, naše ministarstvo je uključeno - rekao je Vučić između ostalog.

10.07 - Raste i glas podrške za Novaka iz sveta tenisa. Za razliku od Rafaela Nadala, njegov kolega iz španske selekcije, Felisijano Lopez podržao je najboljeg na planeti.

10.01 - Bivši selektor teniske reprezentacije Srbije, Bogdan Obradović u ekskluzivnom razgovoru za Meridian Sport nazvao je odluku o Novaku skandaloznom.

- Način na koji su se odnosili prema Novaku Đokoviću je skandalozan. Oduzimanje telefona, način na koji su ga privodili sa dva automobila, kao da je švercer droge, a ne najbolji sportista svih vremena… - rekao je Obradović između ostalog.

09.50 - Jedan od najpoznatijih MMA boraca sa ovih prostora, pa i na svetu, Aleksandar Rakić pozvao je na oslobađanje Novaka Đokovića na Tviteru uz hešteg #FreeNovak.

09.45 - Australijski mediji više i ne kriju da javno ponižavaju najboljeg tenisera na svetu, pa je novinarka tamošnjeg "Koud Sportsa" nazvala hotel u kojem je on smešten "Novak Hilton" uprkos svemu što smo iz njega videli u poslednjih nekoliko sati.

09.42 - U međuvremenu se pojavila i prva fotografija Novaka Đokovića sa aerodroma u Melburnu. Vidi se momenat kada mu policija pregleda dokumenta.

09.40 - Australijski pravnici tvrde da je moguće da Novak dobije zabranu ulaska u zemlju na tri godine, a na sve to može da ima problema prilikom putovanja u druge države.

09.16 - Javljaju se nove informacije o hotelu u kojem je smešten Novak. Naime, prethodni "stanovnici" požalili su se da se u njemu služi hrana puna crva?! Sve to dodaje na skandalozan tretman Australije prema najboljem na svetu.

08.52 - Iako su australijske vlasti vršile pritisak na sudstvo, oni nisu poklekli, pa će konačna odluka o Novakovom slučaju biti doneta posle vikenda, u ponedeljak.

08.34 - Pogledajte najnovije detalje ispred hotela u kojem je zatočen Novak, a u kojem se nalaze drugi migranti. Ispred su i dalje srpski navijači, koji mu pružaju podršku.

08.10 - Rafael Nadal nije stao u odbranu Novaka. Naprotiv, poslao je potpuno drugačiju, bezobraznu poruku.

- Da je hteo, igrao bi ovde u Australiji bez problema. On sam donosi odluku. Svako je slobodan da donosi svoje odluke, ali onda postoje neke posledice, zar ne? - istakao je Španac.

07.55 - Iako prema pravilima suda, Novak može da ostane u Australiji sve do ponedeljka i konačne odluke, sramna australijska vlast vrši pritisak da on bude deportovan što pre.

07.22 - Srpski navijači i poštovaoci najboljeg na svetu masovno su počeli da se okupljaju ispred hotela gde je Novak "zatočen" dok čeka odluku o deportaciji i pozivaju na momentalno puštanje našeg tenisera.

06.33 - Novakovi advokati uložili su zvaničnu žalbu sudu u Viktoriji, pa se sada čeka njihova odluka o deportaciji. Ona može odložiti trenutak Đokovićevog napuštanja države.

02.02 - Jezive su scene iz hotela u kojem je karantinski smešten Novak Đoković. Na fasadi na jednom mestu piše "besplatno mučenje", što dovoljno govori o tome kako se Australija ophodi prema najboljem na svetu.

01.55 - Premijer Australije, Skot Morison oglasio se povodom navoda da je Novak "mučen" na aerodromu u Melburnu.

- Australija ima suverene granice i striktna pravila koja nisu diskriminatorska kao u drugim zemljama. To je i iz razloga što imamo dobre zakone o zaštiti granica - rekao je između ostalog.

01.25 - Došlo je do određenog zaokreta u Novakovim planovima, barem ako je suditi prema njegovom zvaničnom sajtu. Tamo trenutno u rasporedu nema Australijan opena.

01.07 - Novak je u međuvremenu prebačen u hotelski karantin, gde će sačekati konačnu odluku suda. Australijski mediji prenose da će moći ponovo da zatraži vizu za ostanak u zemlji.

00.44 - Novinar Klint Stenvej donosi nove informacije o Novaku. Najbolji teniser sveta je smešten u hotelski karantin gde će sačekati jutarnji let za Evropu (po našem vremenu) kojim bi trebalo da napusti Australiju. Prema njegovim informacijama, male su šanse da se odluke preokrene.

00.22 - Licemeri iz Australije samo Đokoviću zabranili ulaz, ostali teniseri sa izuzećem prošli uz istu vizu

00.00 - I Granične vlasti Australije su obrazložile zašto nisu pustile Novaka u zemlju. 

PRVI DAN - SREDA, 5. JANUAR

23.47 - Oglasio se i premijer Australije koji je jutros prvi najavio viđeni scenario.

23.34 - Preokret?! Novaka stavljaju u karantin u Australiji?

23.25 - Srpski novinar celom svetu objasnio istinu o sramoti koja se desila u Australiji

23.17 - Ako Novaka proteraju iz Australije, cela Srbija će da ga dočeka! Pratite na Telegrafu

23.11 - Javio se i Rod Lejver, teniska legenda kojoj se ne sviđa sve što se izdešavalo.

23.10 - Iako je odlučeno da Novak mora da napusti zemlju do kraja dana, pojavila se mogućnost da do toga ne dođe i da bude smešten u neki od vladnih smeštaja, ili u karantinski hotel na aerodromu, dok sud ne donese konačnu odluku posle žalba.

23.08 - Ogrešili su se Australijanci o najvećeg tenisera sveta, zabranili mu da uđe u zemlju i u Melburnu ovog januara brani šampionsku titulu koju je osvajao više nego iko ikada u istoriji tenisa, čak devet puta. Ukoliko Novak odluči da se, posle razočaranja na drugom kraju sveta vrati u Srbiju, portal Telegraf poziva sve građane da ga dočekamo na ulicama i trgovima i pokažemo mu koliko nam znači.

22.54 - Ekspresno se javio Ben Rotenberg, teniski novinar i čuveni "Novakomrzac" kako bi likovao zbog odluke.

22.38 - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić oglasio se osuđujući skandal i maltretiranje najboljeg tenisera sveta, koje u Melburnu traje već nekoliko sati.

22.28 - Svetski mediji bruje o Đokoviću. Na svim najvećim portalima prenesena je vest da Novaku nije odobrena viza za ulazak u Melburn. Od CNN-a preko BBC-a, pa do svih španskih i francuskih medija, a svima se naslov svodi na činjenično stanje koje je došlo kao informacija sa aerodroma u Australiji.

22.19 - SADA JE I DEFINITIVNO! Najbolji teniser sveta Novak Đoković neće moći da brani titulu na Australijan openu, nakon što su federalne vlasti Australije odbile da mu odobre vizu za ulazak u Melburn kao nevakcinisanoj osobi.

22.18 - Novinar Klint Stenavej potvrdio je da su graničari odbili Novakovu vizu, te istakao da je po njegovom razumevanju problematike, na redu Đokovićeva žalba sudu u Viktoriji.

21.45 - Iako je cela Srbija ustala da pruži podršku Novaku Đokoviću koga australijske vlasti maltretiraju na aerodromu u Melburnu i tretiraju ga kao kriminalca, ima i nekih koji koriste čak i ovakvu šansu da napadnu najboljeg tenisera sveta i najboljeg ambasadora Srbije u svetu. Jedan od njih je srpski političar Nenad Čanak.

21.29 - Novaku je stigla podrška od hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena.

21.03 - Novi pomak u čitavoj priči: Prema rečima novinara Sport Kluba, Saše Ozma, mobilni telefon vraćen je Novaku Đokoviću na korišćenje.

21.00 - Povodom čitave situacije i zadržavanja Novaka Đokovića u ekstradicionom pritvoru, još jednom se oglasio njegov otac, Srđan za Telegraf.

- Moj sin se noćas nalazi u australijskom zarobljeništvu, ali nikada nije bio slobodniji. Od ovog trenutka, Novak je postao simbol i vođa slobodnog sveta, sveta siromašnih i potlačenih zemalja i naroda. Moj sin Novak Đoković je pokazao da i mala, ali herojska zemlja kao što je Srbija može imati najboljeg tenisera i sportistu svih vremena i ta istina više ne može da se sakrije. Noćas ga mogu utamničiti, sutra ga mogu staviti u lance, ali istina je kao voda i ona uvek pronalazi svoj put. Novak je Spartak novog sveta koji ne trpi nepravdu, kolonijalizam i licemerje, već se bori za ravnopravnost svih ljudi na planeti, bez obzira na njihovu boju kože, bez obzira na to kom se Bogu mole i koliko novca imaju - rekao je između ostalog Novakov otac.

20.52 - Prema pisanju novinara Sport Kluba, Saše Ozma, odluka o tome da li će Novaku biti dopušten ulazak u Australiju biće donet između 22.30 i 23.00 po centralnoevropskom, odnosno našem vremenu.

20.35 - Prema najnovijim saznanjima Telegrafa iz Australije, završeno je ispitivanje Novaka od strane granične policije. On se trenutno nalazi sam u pritvoru za ekstradiciju gde čeka konačnu odluku o njegovom slučaju.

20.30 - Reprezentativac Srbije u košarci i igrač Monaka, Danilo Anđušić takođe ne može da veruje šta se dešava sa Novakom u Australiji.

20.12 - Najnovije informacije sa lica mesta: Novaka i dalje ispituje granična policija u zasebnoj sobi na aerodromu. Pokušavaju da dođu do verifikacije i dodatnih informacija o njegovom medicinskom izuzeću. Prema izvorima iz Australije, što duže ovo bude trajalo, manja je verovatnoća da će biti pušten u zemlju.

20.01 - Podršku Novaku Đokoviću ispred teniske reprezentacije Srbije pružio je i Dušan Lajović, koji je trenutno u Sindeju posle završetka ATP kupa za naš tim.

- Nismo bili u kontaktu, i on je sada u velikoj gužvi. Svi smo ovde u Australiji zbog tenisa i podržavamo jedni druge. Nismo previše ulazili u to šta se dešava, i pogotovo šta se iznosi u medijima. U Australiji smo sa istim ciljem da što bolje odigramo i ne treba davati previše značaja tome šta ko kaže - rekao je Lajović. 

19.48 - Novak je prošle godine u ovo vreme donirao veliku svotu novca Australiji, kada je ova zemlja bila pogođena šumskim požarima. Očigledno se dosta toga promenilo u ovom periodu, a mnogi se putem društvenih mreža prisećaju ovog Đokovićevog gesta.

19.21 - Povodom čitave situacije oglasio se i otac najboljeg na svetu, Srđan Đoković. Kaže da ne zna šta se dešava sa njegovim sinom u Melburnu, u razgovoru za ruski Sputnjik.

- Nemam pojma šta se događa, drže mi sina u zarobljeništvu pet sati. Ovo je borba za slobodarski svet, ovo nije samo borba za Novaka, već borba za ceo svet! Ako ga ne puste za pola sata, skupićemo se na ulici, ovo je borba za sve - rekao je Srđan.

19.06 - Evo i prve fotografije sa aerodroma u Melburnu. Goran Ivanišević se oglasio i vidi se da trener najboljeg na svetu čeka u zasebnoj prostoriji dok se ne okonča postupak.

- Ne baš uobičajen put u Australiju - napisao je.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Goran Ivanisevic (@goranivanisevicofficial)

18.50 - Ambasodor Australije u Srbiji Danijel Emeri pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor, a razlog je samo jedan, ono što se događa Novaku Đokoviću. Naša država zahteva da prvi reket sveta bude odmah pušten, a to je zahtevao i ambasador Srbije koji je stupio u kontakt sa teniserom i preduzeo sve mere, saznaje "Informer".

18.47 - Srpski košarkaši, Vladimir Štimac i Luka Anđušić takođe su podržali Novaka Đokovića uz nadu da će on biti pušten na teritoriju Australije.

18.41 - Reprezentativac Australije i fudbaler Crvene zvezde, Miloš Degenek je takođe putem Instagrama iskazao podršku Novaku Đokoviću.

Miloš Degenek Foto: Instagram / Printscreen / Milos Degenek

18.28 - Ovako je Novak Đoković dočekan "kao car" u Australiji pre samo dve godine. Koliko se situacija "obrnula" za nešto više od 700 dana...

18.18 - Nekadašnja prva teniserka sveta, Kris Evert rešila je da se našali sa Đokovićevom situacijom, tako što je putem svog Tviter profila objavila kako bi skupljači lopti izašli na teren obučeni u kompletnu opremu ako bi se Novak našao na njemu.

17.59 - Novaku su dozvolu za nastup na Australijan openu, odnosno medicinsko izuzeće, dala dva nezavisna medicinska tela iz ove zemlje. Šta je to pošlo naopako u Australiji? 

17.51 - I dok od australijskih političara uglavnom stižu tmurne poruke za Novaka Đokovića, situacija je utoliko drugačija sa onima koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najbližih saradnika Donalda Trampa i bivši specijalni izaslanik ove zemlje za pregovore između Beograda i Prištine, Ričard Grenel oglasio se na Tviteru porukom podrške Đokoviću.

- Navijam da ovaj ratnik pobedi! - stoji u Grenelovoj poruci.

17.39 - Vest o Novakovom pritvoru na aerodromu u Melburnu postala je glavna vest u mnogobrojnim svetskim medijima, koji pišu o situaciji u kojoj se nalazi najbolji na svetu. Između ostalog, oglasio se i eminentni CNN.

17.30 - Evo i navijača koji se pojavio u "gluvo doba noći" kako bi pružio podršku srpskom teniseru kojeg drže zatvorenog u pritvoru.

17.20 - Javio se i prvi teniser koji podržava Novaka Đokovića. Reč je o Amerikancu, Tenisu Sandgrenu koji je istakao da smatra da je reč o političkoj odluci, pošto su dolazak srpskog igrača odobrila dva nezavisna medicinska tela.

17.17 - Pojavila se i prva podrška Novaku, pa je tako jedan navijač sam došao na aerodrom u dva sata ujutru po lokalnom vremenu sa srpskom trobojkom, a isto tako je čuveni teniski trener istakao da je na Đokovićevoj strani.

17.15 - Prethodno su se oko čitavog slučaja oglasili i istaknuti političari Australije. Izdvojila se ministarka za sport koja je izjavila da Novaku neće biti dopušten izuzetak i ulazak u zemlju, a usput je poželela, potpuno skandalozno, da Nadal uzme trofej na ovogodišnjem Australijan openu.

Video: Premijer Australije: Ako Đoković ne pruži prihvatljiv dokaz, biće poslat kući prvim avionom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    5. januar 2022 | 20:49

    Ako mu ne dopuste ulazak, AKO IMAMO IOLE DOSTOJANSTVA KAO DRZAVA, hitno proterati ambasadora Australije i prekinuti diplomatske odnose sa nacistickom Australijom. Ovo je skandal. Zabraniti takodje ulazak u Srbiju svakome sa australijskim pasosem sem ako nije nas gradjanin koji se trajno vraca u Srbiju. Ni jedan australijanac ni australijska firma od sutra ne sme da bude u Srbiji, sve proterati ODMAH.

  • Raks

    5. januar 2022 | 23:53

    Vrati se Novače na vreme i proslavi Badnji dan i Božić sa familijom, dovoljno si učinio za sve nas i ti si broj jedan 💪. Mislim da ljigavci to i žele, da te ostave za praznike u karantinu i na kraju da odbiju žalbu i pošalju te kući. Nisu oni vredni toga. ❤️

  • maki

    5. januar 2022 | 23:46

    BOŽE, kakvih komentara! Zašto tolilo mržnje prema nekome ko vam nije učinio nikakvo zlo, naprotiv. Nama drugi neprijatelji ne trebaju. Kako neko može da komentariše pravnu državu i zakone a ne poznaje ih? Novak je dobio izuzeće da može da igra. Ovde je čista politika u pitanju koja može da se primeni, sa rezultatom samo na Novaka, jer ostali koji su dobili izuzeće su ušli bez problema, nebitni su, nisu 1. I umesto da mu budemo podrška, vi ga sa ostalim belosvetskim mrziteljeljima razapinjete na sitne deliće. Ali, sreća je što ste manjina! Mi pravi SRBI i HRIŠĆANI, pred ovaj veliki praznik šaljemo mu BESKRAJNU LJUBAV I PODRŠKU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA