POLITIČKI RETROVIZOR: EU dala datum, Rusi Južni tok, od Vlade rekonstrukcija! (FOTO)

Prošlu godinu obeležila je konstantna priča o vanrednim izborima, stalni rast popularnosti Aleksandra Vučića i SNS-a, smena Dragana Đilasa i mnoge druge afere

  • 0

TURBULENTNA 2013! U godini koja je za nama izdešavalo se mnogo toga na političkoj sceni Srbije, pa smo tako imali mogućnost da vidimo rekonstrukciju Vlade Srbije, smenu Dragana Đilasa, kao i konstantan rast podrške Srpksoj naprednoj stranci i njenom lideru Aleksandru Vučiću. Istovremeno bilo je tu i par dobrih stvari koji ulivaju nadu u bolji život 2014. godine, kao što je dobijanje datuma o otpočinjanju pregovora sa EU i početak izgradnje Južnog toka!

Ukoliko ste uspeli, na bilo koji način da propustite politička dešavanja u 2013. godini naćićete ih ovde, jer je Telegraf.rs za vas napravio rekapitulaciju godine koja je ostala iza nas.

* JANUAR: Najava hapšenja Šarića, dolazak šeika Muhameda i "premijerova skrivena kamera"!

Prvi mesec u 2013. godini počeo je najavom prvog potpredsednika Vlade Srbije da će u ovoj godini biti uhapšen odbegli narko bos Darko Šarić, a u prvim danima nove godine u uzvratnu posetu Srbiji stigao princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan kojeg je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” sačekao njegov lični prijatelj Aleksandar Vučić.

U januaru je državni vrh krenuo da rešava problem Kosova i Metohije pa je tako na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića usvojena rezolucija, zasnovana na platformi koju je napisao predsednik Srbije i prosleđena Skupštini Srbije koja je sa 175. glasova usvojena.

Srbija je u 2013. godinu ušla "bogatija" za još jednu političku partiju, jer je bivši premijer Srbije Zoran Živković predstavio na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter svoju "Novu stranku".

Kraj prvog meseca obeležio je jedan nesvakidašnji skandal u medijima nazvan "cicamaca" u kojem je premijer Srbije Ivica Dačić bio žrtva "Nemoguće misije". Premijer je uredno odgovarao na postavljena pitanja, ali kada je video međunožje voditeljke počeo je da crveni i da se smeje.

* FEBRUAR: Optužbe na račun premijera, afera "Aflatoksin" i istorijsko partnerstvo Srbije i UAE!

Drugi mesec u godini počeo je šokantnim vestima, u kojima se tvrdilo da je Uprava kriminalističke policije 2008. pratila Ivicu Dačića i snimila njegova dva susreta s Rodoljubom Radulovićem, gazdom Šarićevog klana.

Rukovodstvo SPS-a i sam Dačić demantovali su sve optužbe o navodnoj povezanosti sa narko-bosom Darkom Šarićem, a predsednik SPS rekao je da će ova Vlada ipak opstati.

Ni u opoziciji nije bilo "mira", a Izvršni odbor Demokratske stranke isključio je Vuka Jeremića i Dušana Petrovića iz te partije, a kao razlog je navedeno nepoštovanje odluke Glavnog odbora DS-a i kršenja Statuta stranke.

Za lepe vesti pobrinuo se prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je u Abu Dabiju sa ministrom spoljnih poslova UAE potpisao ugovor o uzajamnoj zaštiti investicija i najavio dolazak "Mubadale" u Srbiju kao i investicije od preko 220 miliona dolara.

Za kraj meseca izbila je i afera "Aflatoksin", a tadašnji ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da Demokratska stranka pokušava da trenutno stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade Srbije.

* MART: Oslobođen Perišić, Dačić i Tači držani "pod ključem", najave rekonstrukcije Vlade!

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen je optužbi za ratne zločine nakon što mu je Apelaciono veće preinačilo, ranije izrečenu presudu od 27 godina zatvora iz 2011. godine i vratio se u Srbiju.

Nakon više od 12 sati završena je bez konačnog dogovora sedma runda dijaloga Beograda i Prištine, a prema saznanjima našeg portala, srpsku i kosovsku delegaciju zvaničnici EU držali su zatvorene u sali za sastanke i nisu im dali da izađu napolje sve dok se nije došlo do kakvog-takvog napretka u pregovorima.

Treći mesec obeležile su i sve jače priče o rekonstrukciji Vlade Srbije.

* APRIL: Vučić vikao na Tačija, Dogovor Beograda i Prištine i lepe vesti iz EU!

Početak aprila obeležila je oštra polemika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu kada je prvi potpredsednik Vlade Srbije poručio kosovskom premijeru da "neće moći sve da dobije" i da "Srbija neće priznati njihovu nezavisnost", a Eštonova smirivala strasti, dok se Dačić nije mešao u svađu.

Premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali su sporazum, koji im je u Briselu ponuđen, nakon devet rundi pregovora, a Aleksandar Vučić rekao je da su "u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi srpski predlozi".

Za predlog sporazuma glasala su 173 narodna poslanika Skupštine Srbije, protiv bilo njih 24, jedan bio uzdržan, a petoro nije glasalo.

Lepe vesti stigle su i iz EU, jer je Evropska komisija preporučila na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji!

* MAJ: Deklaracija Vojvodine, sahrana Karađorđevića i oslobađanje Stanišića i Simatovića!

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine. Za je glasalo 75 poslanika vladajuće koalicije, a protiv je bilo 21 iz redova SNS, SRS i DSS. Od prisutnih 99, troje nije glasalo, a skupština ima ukupno 120 poslanika.

Kraljevska - državna sahrana obeležila je maj mesec, a posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Marije, kraljice Aleksandre i princa Andreja položeni su u kriptu Crkve Sv. Đorđa na Oplencu, a pokopu je pored celokupne porodice Karađorđević prisustvao državni vrh, kao i predstavnici kraljevskih porodica iz celog sveta.

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije te službe Franko Simatović oslobođeni su optužba za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu i vratili se u Srbiju.

* JUN: EU otpočinje pregovore sa Srbijom, SNS ubedljiv u Zemunu i Zaječaru!

Šesti mesec počeo je ubedljivim pobedama Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Zemunu i Zaječaru. Opštinska izborna komisija u Zemunu saopštila je da je, SNS osvojila je 50,8 odsto glasova, što čini 36 od 57 odborničkih mandata, dok je u Zaječaru dobila 45,86 odsto.

U Briselu su šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije doneli konačnu odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je da odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom.

* JUL: File poslao nacrt okvira za pristupne pregovore sa Srbijom, iz Rusije stižu S - 300 i Pancir

Evropski komesar za proširenje Štefan File poslao je nacrt okvira za pristupne pregovore sa Srbijom konsultativnim telima EU. Posle konsultacija, finalna verzija nacrta naći će se pred zemljama članicam, a radne grupe Saveta će ga usvojiti.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravio je u dvodnevnoj poseti Rusiji kako bi se dogovorio o opremanju Vojske Srbije i kupovinu modernizovanih verzija protivavionskih raketnih sistema S-300 i Pancir.

Prema rezultatima ankete rađene na uzorku od 1.202 ispitanika, 52,3 odsto njih smatra da Aleksandar Vučić treba da bude premijer umesto Ivice Dačića, dok se 47,7 odsto sa tim ne slaže.

* AVGUST: Finiš rekonstrukcije, iznenađenja Krstić, Udovičić i Tasovac, Dinkić savetnik za saradnju sa UAE!

Rekonstrukcija Vlade Srbije obeležila je osmi mesec u godini, a najveće iznenađenje je imenovanje dvadesetdevetogodišnjeg Lazara Krstića, diplomca prestižnog američkog Univerziteta Jejl za ministra finansija.

Premijer Srbije Ivica Dačić izneo je novi ekspoze Vlade Srbije u Skupštini Srbije i rekao da će osnovni cilj novog kabineta biti da Srbija ekonomski ojača i ponovio da je "dilema razvoj ili štednja lažno pitanje, jer je Srbiji potrebno i jedno i drugo".

Definitivno najveća iznenađenja rekonstrukcije su imena Ivana Tasovca, Vanje Udovičića i Lazara Krstića.

Vlada Srbije jednoglasno je imenovala Mlađana Dinkića, predsednika Ujedinjenih regiona Srbije, za zamenika predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

* SEPTEMBAR: Smenjen Đilas, Guzenbauer savetnik Vučića, počeo skrining Srbije i otkazana Gej parada!

Novi ministri u Vladi položili su zakletvu čime je završen proces rekonstrukcije Vlade. Za je glasalo 134 poslanika, dok je 65 bilo protiv. Uzdržanih je bilo 51

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je Tanji Miščević da preuzme poziciju šefa pregovaračkog tima Srbije za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, što je ona i prihvatila.

Bviši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan postao je savetnik Aleksandra Vučića za evrointegracije i rekao da je srećan što se nalazi u Srbiji i što ima priliku da pomogne građanima naše zemlje.

U Briselu je počeo eksplanatorni skrining u okviru pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, a sastanku prisustvuje delegacija Vlade Srbije.

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas neće više obavljati funkciju gradonačelnika Beograda, odlučeno je na sednici Skupštine grada, a takvu odluku podržalo je 60 od 110 odbornika

Najavljena Gej parada neće biti održana u subotu, a odluka je donesena jednoglasno. Iza zatvorenih vrata većali su Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Miljko Radisavljević i Zagorka Dolovac.

* OKTOBAR: SNS proslavio 5. godina postojanja i osvojio Vrbas, Fratini Vučićev savetnik, pretnje Dačiću i njegovoj deci!

Srpska napredna stranka velikim skupom u Kombank areni proslavila je 5. godina od osnivanja stranke, i to u momentu kada beleže rekordnu podršku građana i zauzimaju odlučujuću poziciju u Vladi Srbije.

Šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport predao je premijeru Srbije izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje u procesu evrointegracija posle sastanka u Palati "Srbija".

Na osnovu 50 odsto obrađenog materijala, najviše glasova na lokalnim izborima u opštini Vrbas odnela je koalicija okupljena oko SNS, osvojivši 40,41 odsto glasova.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je obavešten o postojanju pretnji njegovoj porodici i deci i da je policija došla do imena čoveka koji je uputio pretnje, ali da on još nije uhapšen.

Bivši potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini prihvatio je poziv Vlade Srbije da bude savetnik vicepremijera u procesu evropskih integracija, posebno u vezi sa poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora.

Odnosi Srbije i Rusije se dobro razvijaju, ali ima problema sa srpske strane koji treba da se reše, kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

* NOVEMBAR: Počela gradnja Južnog toka, Beograd dobio Privremeno veće, održani izbori na KiM

Prema nezvaničnim rezultatima Centralne izbone komisije, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima izabrano je deset gradonačelnika, u 24 opštine biće organizovan drugi krug izbora, dok za četiri opštine na severu Kosova i dalje nema nikakvih rezultata. U drugi krug izbora za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, koji će se održati 1. decembra, ušli su Krstimir Pantić iz Građanske incijative "Srpska" i Oliver Ivanović iz Građanske incijative SDP, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije (CIK).

Beograd je dobio članove Privremenog organa Uprave grada Beograda, a oni su Siniša Mali, Nebojša Čović, Andreja Mladenović, Nikola Nikodijević i Tatjana Pašić, saopštio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Ministri odbrane Srbije i Rusije Nebojša Rodić i Sergej Šojgu potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i poručili da u što kraćem roku treba unaprediti vojnu saradnju dve države.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu, označen je svečani početak gradnje "Južnog toka" u Srbiji. - Dugo ste čekali, počnite - dao je znak za početak radova srpski predsednik Tomislav Nikolić.

* DECEMBAR: Srbija dobila datum početka pregovora, Vučić ličnost godine regiona, Nikolić sa Obamom!

Premijer Crne Gore Milo Đukanović posle 10 godina stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, a njega je u Palati Srbija uz sve državne počasti dočekao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Građanske incijative "Srpska" Krstimir Pantić proglasio je večeras pobedu u drugom krugu izbora u ovom gradu.

Krunisani princ Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan doputovao je u još jednu posetu Srbiji, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je prvipotpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić proglašen je za ličnost godine u regionu.

Srpska napredna stranka apsolutni je pobednik lokalnih izbora koji su održani u Voždovcu, Odžacima i Kostolcu.

 

Savetnik predsednika Srbije, i član Predsedništva SNS Oliver Antić podneo je ostavku na stranačke funkcije i članstvo u Srpskoj naprednoj stranci.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije odlučili su da pregovori sa Srbijom počnu 21. januara.

Tematska sednica Vlade Republike Srbije, posvećena evrointegracijama, održana je u Palati Srbije, a sednicom je predsedavao premijer Srbije Ivica Dačić. Sa sednice je jednoglasno poručeno da će Srbija biti sledeća nova članica EU.

SREĆNA NOVA 2014. GODINA I ŽIVELI!

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA